Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když Pohlreich připravuje snídaňové müssli, potřebuje šlehačkovou lahev

  2:09aktualizováno  2:09
„Nemám rád, když se k tělu přistupuje jako k nějakému chrámu, ale spíš jako k zábavnímu parku. A já vám nabídnu pár nových atrakcí,“ říká Zdeněk Pohlreich k receptům z nové řady svého pořadu. Je určena těm, kteří si chtějí hlídat váhu.

Racionální kuchyni si šéf představuje jako kuchyni lehkou, ale ne bez chuti. „Abyste se cítili dobře a mohli se mít rádi. Neexistují nezdravá jídla, jen nezdravá množství,“ říká známý šéfkuchař hned na úvod prvního dílu nové řady Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý ve 21:30. A hned je jasno, že ani v tomto případě nebude receptům chybět ta správná šťáva.

V každém dílu šéf nabídne recepty na celý den, tedy vydatnou snídani jako nejdůležitější jídlo dne, oběd, moučník, který ukojí chuť na sladké, i lehkou, ale chutnou večeři. A jak už to s oblibou dělá, hned na úvod šokuje. Diváka sice naučí připravit čerstvé domácí müssli podle vlastní chuti, ale také k němu přidá šlehačku, což je pro mnohé, kteří živoří na nízkotučné dietě, největší hřích.

Snídaňové müssli a espuma

Tak si ho tedy pojďte se šéfem užít. Alespoň vy, kteří také věříte, že všechno je jen v hlavě a ne v dietních tabulkách a vážení jednotlivých surovin (více například v článku s výživovou poradkyní). Stačí si uvědomit, že bychom neměli konzumovat více jídla, než se nám vejde do žaludku. Ano, tak triviální to je. Jezte jen tolik jídla, kolik by se vám ho vešlo do hrsti, zato několikrát denně, abyste nevyhládli.

Na müssli patří podle Španělů lehká nadýchaná espuma, tedy jakási pěna, kterou údajně pojmenoval španělský šéfkuchař Farran Adria a možná ji znáte z molekulární kuchyně (více například zde). Šéf se s ní poprvé setkal na rodinné dovolené ve Španělsku a učarovala mu chutí i nadýchanou konzistencí.

Šlehačky v ní je minimum, příchuť může mít téměř jakoukoliv, nicméně se připravuje ve šlehačkové lahvi, aby se dosáhlo patřičné lehkosti. Stačí smíchat jogurt, kapku smetany a trochu kokosového mléka (postup najdete ve videu).

Kromě chuťově hříšné, živinami nabité a přitom lehké snídaně Zdeněk Pohlreich v úterý večer připraví houbovou terinu se salátem z čerstvých lišek, vepřovou kýtu po kreolsku s cibulovým salátem, okurkový salát s dresinkem miso a fíkový koláč.

Více k racionální kuchyni v rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem zde:

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.