Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Přijeďte se podívat do francouzské tržnice a ten králík je jako svátost. Zabalený jako bonboniéra, všichni jsou z toho paf, včetně mě, zasní se v pořadu Dnes vaší šéf! Zdeněk Pohlreich. Udělá francouzskou klasiku: králíka s dijonskou omáčkou a filety ze hřbetu se salátem jako fitness variantu.

Pro Pohlreicha je příprava králíka výzvou, která ho baví, a chtěl by ukázat, že zpracovat se dá úplně celý nejen tak, že se společně se slaninou hodí do trouby. Právě to, že se králík vysuší, je důvod, že podruhé si ho hodně lidí už nekoupí. Přitom jeho maso je maximálně dietní, ne nadarmo patří i do skupiny vhodné i pro nemocniční stravování. Je dobré králíka nevyřazovat z jídelníčku, maso je vhodné i pro děti.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že naporcované kousky jsou v obchodě dost drahé, je vhodné koupit si celého králíka a poradit si s úpravou jeho částí a zužitkovat přední i zadní běhy, hřbet, kostru, ořez i vnitřnosti.

Klasickou ukázkou vyloženě snadné úpravy by mohla být králičí stehna s hořčičnou omáčkou. To je zároveň startovací pokrm, který by mohl ostražité strávníky přesvědčit, že králičí maso lze připravit tak, aby chutnalo.

Začněte klasicky tím, že v rendlíku opečete stehna. Pak je vytáhněte a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu. Pohlreich radši než bulvu používá řapíkatý celer, přidá trochu mrkve, červenou cibuli a přidá i stroužek nasekaného česneku a větvičku rozmarýnu.

Zeleninu lehce orestuje a zalije bílým vínem. Až se vyvaří, vrátí stehna zpět do hrnce a zalije do tří čtvrtin vývarem. Pod pokličkou pak králíka dusí asi 45–50 minut do změknutí.

Podstatné je finále, které jsme připravili do naší videoukázky. Vyjměte stehna  a do druhého hrnce přeceďte obsah rendlíku. Přiveďte k varu a šťávu zahustěte máslovou jíškou, nedělejte ji moc hustou. Přidejte trochu smetany a dvě lžíce dijonské hořčice. „Radši ji přidávám nakonec, nemám rád, když se vaří po celou dobu, mění pak chuť,“ vysvětluje Pohlreich svůj postup. Nakonec se přidá troška másla, které omáčce dá glanc, a zároveň ji ještě zahustí.

Pořad Teď vaří šéf! uvidíte v neděli 2. listopadu v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.