Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Přijeďte se podívat do francouzské tržnice a ten králík je jako svátost. Zabalený jako bonboniéra, všichni jsou z toho paf, včetně mě, zasní se v pořadu Dnes vaší šéf! Zdeněk Pohlreich. Udělá francouzskou klasiku: králíka s dijonskou omáčkou a filety ze hřbetu se salátem jako fitness variantu.

Pro Pohlreicha je příprava králíka výzvou, která ho baví, a chtěl by ukázat, že zpracovat se dá úplně celý nejen tak, že se společně se slaninou hodí do trouby. Právě to, že se králík vysuší, je důvod, že podruhé si ho hodně lidí už nekoupí. Přitom jeho maso je maximálně dietní, ne nadarmo patří i do skupiny vhodné i pro nemocniční stravování. Je dobré králíka nevyřazovat z jídelníčku, maso je vhodné i pro děti.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že naporcované kousky jsou v obchodě dost drahé, je vhodné koupit si celého králíka a poradit si s úpravou jeho částí a zužitkovat přední i zadní běhy, hřbet, kostru, ořez i vnitřnosti.

Klasickou ukázkou vyloženě snadné úpravy by mohla být králičí stehna s hořčičnou omáčkou. To je zároveň startovací pokrm, který by mohl ostražité strávníky přesvědčit, že králičí maso lze připravit tak, aby chutnalo.

Začněte klasicky tím, že v rendlíku opečete stehna. Pak je vytáhněte a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu. Pohlreich radši než bulvu používá řapíkatý celer, přidá trochu mrkve, červenou cibuli a přidá i stroužek nasekaného česneku a větvičku rozmarýnu.

Zeleninu lehce orestuje a zalije bílým vínem. Až se vyvaří, vrátí stehna zpět do hrnce a zalije do tří čtvrtin vývarem. Pod pokličkou pak králíka dusí asi 45–50 minut do změknutí.

Podstatné je finále, které jsme připravili do naší videoukázky. Vyjměte stehna  a do druhého hrnce přeceďte obsah rendlíku. Přiveďte k varu a šťávu zahustěte máslovou jíškou, nedělejte ji moc hustou. Přidejte trochu smetany a dvě lžíce dijonské hořčice. „Radši ji přidávám nakonec, nemám rád, když se vaří po celou dobu, mění pak chuť,“ vysvětluje Pohlreich svůj postup. Nakonec se přidá troška másla, které omáčce dá glanc, a zároveň ji ještě zahustí.

Pořad Teď vaří šéf! uvidíte v neděli 2. listopadu v podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

Teplý quinoa salát s červenou řepou, ořechy a čerstvým baby špenátem

„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let....



Najdete na iDNES.cz