Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich otevřel japonskou restauraci. Tady nejsou patlalové, tvrdí

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich už má dost napodobenin japonské kuchyně. Spojil se s podle něj nejlepším kuchařem Markem Horou, který získal praxi přímo v Japonsku, a hodlá nabízet autentickou japonskou kuchyni.

Do projektu šli společně. "Mám rád lidi, co něco umějí. A on je podle mě nejlepší český sushimaster. Vždycky jsem říkal, Máro, něco spolu uděláme. Moc mě nebaví, že se japonská kuchyně všude objevuje v divných modifikacích. Takže jsme se domluvili na takové té echt kuchyni," popisuje Pohlreich proces zrození nové restaurace.

Fotogalerie

"To, co mě na japonské kuchyni baví, je čistota, jednoduchost, kde z toho čiší kvalita surovin. A Marek má tu strašnou výhodu, že na rozdíl od patlalů, kteří umějí udělat rolku, což umí ve finále udělat i senátor, on připravuje sushi podle chuti, což není až tak obvyklé. Většina lidí se to naučí mechanicky jako cvičená opice, kdežto Markovo sushi má myšlenku," pěje chválu na duši jejich společné restaurace.

Marek Hora ale upozorňuje, že japonská kuchyně zdaleka není jen o sushi, jak se spousta lidí domnívá. Připravuje například i maso přeštických prasátek a jeho vařený bůček je naprosto úchvatný. Podobně jako pečená kachna na pomerančích s jemnou, skvěle vyladěnou omáčkou.

Pohlreich při výčtu lahůdek tvrdí, že lidí, kteří umějí dělat pro oko a na efekt, je hromada, ale lidí, kteří  do toho umějí myšlenkově proniknout, je jen pár.

Marek Hora prožil nějaký čas v Japonsku, takže to má z první ruky v originálním podání i ve vztahu k japonské kultuře. "Já nemůžu tvrdit, že jsem tam pracoval, za práci se berou peníze," usmívá se. "Já jsem se tam učil. A  japonská kuchyně mě před těmi devatenácti roky velice chytla," tvrdí.

Že má pro japonskou kuchyni cit, dokládá i jeho úspěch v mezinárodní soutěži o nejlepší sushi, které se v Japonsku zúčastnil. "Měli jsme vytvořit vlastní kombinaci s využitím produktu typického pro svoji zemi. Jenže zkombinujte sushi a pivo," usmívá se. Pak ho ale napadlo namarinovat rybí maso v černém pivu. "V kombinaci s křenem to porotu uchvátilo natolik, že jsem skončil druhý," ukazuje na vystavené ocenění v podobě poháru. Za svou knihu Sushi – doma krok za krokem vydanou Romanem Vaňkem a jeho Pražským kulinářským institutem se v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013 v Paříži umístil v první desítce.

Yamato

"Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Až dodatečně jsme se dozvěděli, že se stejně jmenovala také japonská válečná loď potopená Američany. Zatím nám to ale nikdo nevyčetl," vysvětluje Pohlreich prapůvod názvu nového podniku.

Idea restaurace Yamato je podle Zdeňka Pohlreicha jednoduchá: "Vzácně nadaní lidé, jako je Hora, mají dostat víc prostoru, aby mohli vést restauraci podle svého názoru a nemuseli se podřizovat někomu, kdo oboru nerozumí."

V místech nové restaurace byl kdysi také nějaký sushi koutek. "Jmenovalo se to Kabuki, jako divadlo, a byla tady hromada masek jako výzdoba. My jsme se spíš snažili najít nějakou autenticitu, vycházeli jsme z toho, jak vypadají restaurace v Japonsku. A čím lepší a dražší, tím je interiér jednodušší. Sem tam jenom pár kousků něčeho – takhle to má vypadat," říká Pohlreich s tím, že přebytek dekorací navíc hosty rozptyluje od prvotřídního jídla.

"Je nesmysl, že je třeba interiér restaurace jakkoliv zateplovat, nejlépe přidat alespoň akvárium. U nás chceme, aby lidi nic nerušilo od jídla," dodal ještě Pohlreich. Což se architektovi Josefu Němečkovi, který je autorem podoby interiéru restaurace, zadařilo. Hned od vstupu na vás dýchne čistota interiéru: bílé stěny, jednoduché osvětlení i prostírání a čistý až strohý design vybavení. Tady se prostě můžete bez obav soustředit na obsah talířů.

Je otázkou, jak se nové restauraci na Vinohradech povede. Zda se najde dost těch, kteří ocení velkorysou Pohlreichovu politiku: nabídnout v příjemném prostředí prvotřídní pokrm, připravený z těch nejlepších surovin, za kvalitě odpovídající cenu. Například za tříchodové polední menu tu utratíte mezi 200 a 300 korunami.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.