Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho vystřihne jen tak mezi řečí na grilu, což by jen tak někoho nenapadlo. A grilovat jahody jako dezert také ne.

Ve druhém díle Rozpal to, šéfe! je nesnadné rozhodnout se, co je z předváděných pokrmů nejlákavější. Zda jehněčí marinovaná kotleta, nebo krkovička s čimičuri (někdy se uvádí i chimichuri). "Nevím, co to slovo znamená, ale ke krkovici sedne perfektně. A to přesto, že čimičuri pochází ze Španělska, kdežto kotleta z českého kance," svěřuje se.

Demi glace

Někdy bývá psaná se spojovníkem jako Demi-glace, jindy jako jedno slovo. Je to základní omáčka, která se používá všude tam, kde je potřeba posílit masovou chuť.

Koupená bývá drahá - za půl kila kolem 150 korun, o její výrobě kolují legendy a vnímá se jako vrchol gastronomie.

Pravdou ale je, že je to v podstatě velmi silný vývar, jeho nedostupnost je spíš dána tím, že ne v každém řeznictví seženete telecí kosti. A velmi dlouhou dobou přípravy.

Zatímco předchozí řady grilování s Šéfem nezapomínaly hlavně na začátečníky, současná řada postrčí kuchaře, kteří v kuchyni nejsou úplnými začátečníky, ale zároveň před grilem mají trošku ostych. Ukazuje jim, že vařit venku lze v podstatě všechno jako doma u sporáku.

To je znát například u zmíněné krkovice. Zatímco většina z nás ji pro jistotu krájí na plátky, dává Zdeněk Pohlreich přednost grilování vcelku. A ukáže, že to lze velmi snadno. Samozřejmě to trvá déle, než když maso nakrájíme na tenké plátky, ale při grilování přece nepotřebujeme spěchat.

Aby bylo vepřové maso uvnitř hotové, mělo by mít uprostřed 60 °C. Pro jistotu si můžete pořídit vpichovací teploměr a hlavně počkejte s řezáním, aby nevytekla šťáva.

Omáčka čimičuri:

Do rendlíku nalijte olivový olej, postavte na gril, rozmačkejte zhruba čtyři stroužky česneku, na drobno nakrájejte červenou cibuli a nechte pomalu restovat.

Bylinky budete sekat zvlášť. Pohlreich přidá trochu petržele a máty. "Nepoužívejte kudrnku, té se v Německu říká Bahnhof podle toho, že se používá jen v nádražní jídelně," nezapomene poznamenat. Přidá i oregano a tymián a poseká spolu, aby se bylinky podle jeho slov skamarádily.

Do mísy vymačká půl citronu a půl limetky, osolí a opepří. Přidá trochu octa – použije vinný i jablečný. Než toto uděláte, rozvoní se česnek s cibulkou. Smíchejte obě várky dohromady a přidejte bazalku. "Je trošku citlivá, takže je dobré přidávat ji až na konec," vysvětluje kuchař. Aby se chutě spojily, dejte omáčku do chladu odležet.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Odpočiňte si na grilu od masa. I vegetariánské pokrmy mohou chutnat geniálně

Grilované špízy z tofu s medem v jogurtové cajun marinádě a dipem ze zauzeného...

Grilovací sezona je v plném proudu, po mase to chce trochu odlehčit. Proto vám dneska video Hoď to...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

Tady máte srovnání obou variant bulka/kobliha.

VIDEO Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025