Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru. Inspirativní pořad o grilování by se tentokrát celý měl zaměřit na přípravu steaků.

„Pořád mi chodí dopisy, které se ptají, jak udělat steak, aby ho člověk nezkazil. Takže to bude tématem celé nové jarní řady grilování,“ říká hned v úvodu prvního dílu Rozpal to, šéfe! šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A jedním z prvních receptů, který jste mohli vidět v pondělí večer na Primě, byla příprava takzvaného T-bone steaku.

„Ono je to tak, že v každé zemi tomu steaku říkají trošku jinak, třeba v Itálii je to Bistecca alla Fiorentina, u nás se víc vžil výraz T-bone steak,“ popisuje. A vzápětí se promění v „prófu“, jak jsme si zvykli v posledních letech. Vysvětlí, jak získal T-bone steak svůj název.

Delší kost je tvořená žebrem, kratší je hřbet. Takže dohromady kost ve tvaru písmene T. „Podstatné je, že se skládá ze dvou druhů masa. Větší část je vlastně roštěnec, což je hodně libová a poněkud tužší část, menší část je svíčková, což je část vhodná na minutkové úpravy,“ vysvětluje.

Na tomto příkladu je vidět, jak řezník ve výrobě může ovlivnit, jak se bude maso v budoucnu používat. U toho běžného koupíte zvlášť roštěnou a zvlášť svíčkovou, řezník specializovaný na minutkové úpravy ví, že musí maso seknout jinak.

Samotná příprava je už prostinká. Polhreich na několika místech prořízne vnější tukové krytí, aby se steak při pečení nekroutil, a jemně od kosti odřízne kousek roštěnce i svíčkové. To proto, aby se teplo lépe dostávalo do masa.

Jako obvykle, vytáhnout včas z lednice, aby se vyrovnaly teploty, hodně opepřit z každé strany a osolit. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ podotýká se skromností sobě vlastní kuchař.

Podstatné je hodně potřít mřížku nejlépe kůží ze slaniny a maso tam vložit, až když je gril rozehřátý kolem 200–220 stupňů. Protože je T-bone steak obrovský kus masa, je vhodné ho po oboustranném opečení „dotáhnout“ ještě tak, že ho postavíte na stojáka na kost a necháte ještě dojít.

Některý kuchař by jen tak položil steak na talíř. To je ovšem podle Pohlreicha styl „na lenocha“. Raději vyřízne oba kousky masa, nakrájí je na proužky a podlél kosti je vrátí na stejné místo na talíř.

Aby nebyl steak jen holým kusem masa, připraví si Pohlreich italskou gremolatu. To je směs z nasekané petrželky, citronové kůry a šťávy, česneku a olivového oleje. Touto směsí se na závěr maso potře.

Celý díl můžete sledovat i zpětně na iPrima.cz.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...