Pohlreich s Italem v kuchyni na nože nejsou: oba raději poctivě vaří

  12:00aktualizováno  12:00
"Když je naučíš vařit doma, aspoň budou vyžadovat něco lepšího i v restauraci," říká na návštěvě v dnešní show Emanuela Ridi „S Italem v kuchyni“ Zdeněk Pohlreich. A sám také přiloží ruku k dílu. Kromě italských specialit se díky tomu dočkáte i receptu na výborný univerzální omáčkový základ.

Emanuele vám dnes v podvečer na Primě odhalí tajemství přípravy rizota s červenou čekankou a krémem z balsamika či letního fondue bagna cauda, které kombinuje kousky vařené a syrové zeleniny. Ty se namáčejí v chuťově atraktivní omáčce s tóny česneku, olivového oleje, másla a ančoviček. Nejprve ovšem pro Zdeňka jako pro hosta připraví šafránový dezert do koktejlových skleniček podle receptu ze Sardinie, kde se šafrán pěstuje.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Itala Emanuela Ridi. Emanuele Ridi ve svém pořadu s Italem v kuchyni.

Že mu italská kuchyně sedí, to už Zdeněk dokázal při přípravě italské pasty (viz předchozí článek). S pravým Italem v jedné kuchyni je sice zpočátku lehce nervózní, ale oba "páni kuchaři" se v netypických rolích hosta a hostitele rychle zorientují a rozjedou společný kulinářský koncert radost pohledět. Co myslíte, nevezmou si spolu nakonec hospodu?

Kuře s mangoldem i s medem

Zdeněk s Emanuelem vám také každý po svém předvedou kuřecí minutku. Emanuele grilovaný steak z tzv. kukuřičného kuřete na mangoldu, který Zdeněk mezitím povaří a smíchá s citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí.

Zdeněk na minutku zvolí kuře z volného chovu, které je jinak rostlé. Maso má delší a nižší, kůži pevnější. Šéf proto kůži ponechá, aby byla porce křupavější, a prsa osmaží na oleji dozlatova.

Když jsou propečená, přidá do výpeku na pánvi trochu octa balsamico, přilije kuřecí vývar a trochu základní hnědé omáčky. To je ona kouzelná přísada (viz úvodní video článku a box níže), která dodává plnou chuť omáčkám v dobrých restauracích. Tekutinu na pánvi zredukuje na jednu porci a pro lesk a lepší chuť přidá trošku akátového medu. Už mimo plamen nakonec zašlehá ořech vychlazeného másla, jež omáčku zakulatí, zahustí a dodá jí hedvábný lesk.

Emanuele mezitím na oleji orestuje plátky sicilského lilku, papriky, cukety a chřest s rozmarýnem na přílohu. Přidá i pár předvařených brambor ve slupce. Během servírování šéf ještě polije maso a zeleninu svou vynikající omáčkou a kuřecí rychlovka je na světě.

Recept na základní hnědou omáčku

Všechny kosti, které vám při vaření zbudou, dejte do pekáče. Přidejte kořenovou zeleninu s troškou rajského protlaku, nechte zapéct pěkně dohněda a nakonec přidejte sklenici červeného vína. Zalijte vše studenou vodou a nechte povařit dvě až tři hodiny. Trvá to, ale vyplatí se to, radí svorně oba kuchaři.

Když hotový materiál přecedíte a necháte vystydnout, získáte hustou rosolovitou hmotu, která vydrží v ledničce a je vždy po ruce. Je to onen kouzelný, v řadě receptů opakovaně zmiňovaný a vzývaný základ k minutkám. Přidává se k omastku na pánvi a kombinuje s dalšími přísadami, jako je vývar, víno či smetana.




Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz