Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

aktualizováno 
Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého hovězího. Se zeleninovou přílohou společně připravenou na kuchyňském tálu vykouzlil oběd, který už lehce přechází do navazující série Rozpal to, šéfe!

Šéf se zřejmě „na stará kolena“ smiřuje s tím, že co člověk, to názor a chuť. „Já mám rád hovězí medium rare, ale je to jen moje osobní preference. Většinou to bývá tak, že v profesionálních kuchyních převládají ortodoxní názory. Každý, kdo chce steak well done (tedy hodně propečený), zasloužil by snad přinejmenším ukamenovat. Ale já bych to nikomu nevyčítal,“ přiznal se.

Fotogalerie

A radí hlavně se hovězího nebát. Strava má být vyvážená a chuť na pořádný kus hovězího je normální. Vždyť je to kvalitní bílkovina, které tělo čas od času potřebuje.

Pozitivní je, že dobré uleželé hovězí je už v obchodech běžně k dostání. A vzhledem k ceně nehrozí, že by se člověk mohl přejíst, není to surovina, kterou by si dopřával denně k obědu.

Pohlreich radí vyndat maso z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete vařit, aby pak na pánvi nebo grilu nedostalo takový teplotní šok. Šéf maso předem jen opepří, solí až po tepelné úpravě. Hlavně radí nepanikařit a nesnažit se maso obracet příliš brzy. Je lepší chvilku počkat, až se zatáhne a odskočí z grilu (v našem případě tálu).

Paralelně na desce griluje i papriky a v mezičase připraví ve woku trošku čerstvého špenátu se lžičkou wasabi, což je japonský křen. To kvůli další chuti v pokrmu. A když jsou papriky hotové, využije toho, že je deska rozpálená, a lehce opeče rozpůlené žampiony.

Jaký steak si můžete připravit

Raw
Zcela syrový steak. Jinde než v pokrmech typu tatarský biftek nebo carpaccio se steak v syrovém stavu nepodává.

Blue rare
Steak opečený jen na okrajích, uvnitř je prohřátý na 46 °C. Maso ještě neuvolňuje šťávu.

Rare
Jemně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 52 °C. Zvenku je steak pěkně hnědý, ale uvnitř stále krvavý a červený, červený je z přibližně 75 %. Doba přípravy: cca 2 minuty z každé strany.

Medium rare
Mírně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 55 °C. Zvenku je steak tmavě hnědý, uprostřed červenorůžový v poměru 1:1. Směrem k okrajům masa barva přechází až do šedohnědé barvy.
Doba přípravy: cca 3 minuty z každé strany. Tento druh propečenosti steaku je považován za nejlepší, maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Podívejte se na názorné video, jak připravit medium rare steak i s přílohou.

Medium
Středně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 60 °C. Střed masa je růžový, „nekrvavý“, více vysušený než medium rare. Zbytek masa má hnědošedou barvu.
Doba přípravy: cca 4 minuty z každé strany.

Medium well
Téměř propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 65 °C. Maso je téměř celé šedohnědé, jen ve střední části najdeme náznaky růžové. Šťavnatost takto připraveného masa je nižší než u předešlých stupňů.
Doba přípravy: cca 4,5 minuty z každé strany.

Well done
Propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 71-74 °C . Maso je zcela propečené, není šťavnaté. Střed masa má šedohnědou barvu, kraje mohou mít i tenkou černou ohořelou kůrku.
Doba přípravy: cca 5 minut z každé strany.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...



Najdete na iDNES.cz