Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

aktualizováno 
Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého hovězího. Se zeleninovou přílohou společně připravenou na kuchyňském tálu vykouzlil oběd, který už lehce přechází do navazující série Rozpal to, šéfe!

Šéf se zřejmě „na stará kolena“ smiřuje s tím, že co člověk, to názor a chuť. „Já mám rád hovězí medium rare, ale je to jen moje osobní preference. Většinou to bývá tak, že v profesionálních kuchyních převládají ortodoxní názory. Každý, kdo chce steak well done (tedy hodně propečený), zasloužil by snad přinejmenším ukamenovat. Ale já bych to nikomu nevyčítal,“ přiznal se.

Fotogalerie

A radí hlavně se hovězího nebát. Strava má být vyvážená a chuť na pořádný kus hovězího je normální. Vždyť je to kvalitní bílkovina, které tělo čas od času potřebuje.

Pozitivní je, že dobré uleželé hovězí je už v obchodech běžně k dostání. A vzhledem k ceně nehrozí, že by se člověk mohl přejíst, není to surovina, kterou by si dopřával denně k obědu.

Pohlreich radí vyndat maso z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete vařit, aby pak na pánvi nebo grilu nedostalo takový teplotní šok. Šéf maso předem jen opepří, solí až po tepelné úpravě. Hlavně radí nepanikařit a nesnažit se maso obracet příliš brzy. Je lepší chvilku počkat, až se zatáhne a odskočí z grilu (v našem případě tálu).

Paralelně na desce griluje i papriky a v mezičase připraví ve woku trošku čerstvého špenátu se lžičkou wasabi, což je japonský křen. To kvůli další chuti v pokrmu. A když jsou papriky hotové, využije toho, že je deska rozpálená, a lehce opeče rozpůlené žampiony.

Jaký steak si můžete připravit

Raw
Zcela syrový steak. Jinde než v pokrmech typu tatarský biftek nebo carpaccio se steak v syrovém stavu nepodává.

Blue rare
Steak opečený jen na okrajích, uvnitř je prohřátý na 46 °C. Maso ještě neuvolňuje šťávu.

Rare
Jemně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 52 °C. Zvenku je steak pěkně hnědý, ale uvnitř stále krvavý a červený, červený je z přibližně 75 %. Doba přípravy: cca 2 minuty z každé strany.

Medium rare
Mírně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 55 °C. Zvenku je steak tmavě hnědý, uprostřed červenorůžový v poměru 1:1. Směrem k okrajům masa barva přechází až do šedohnědé barvy.
Doba přípravy: cca 3 minuty z každé strany. Tento druh propečenosti steaku je považován za nejlepší, maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Podívejte se na názorné video, jak připravit medium rare steak i s přílohou.

Medium
Středně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 60 °C. Střed masa je růžový, „nekrvavý“, více vysušený než medium rare. Zbytek masa má hnědošedou barvu.
Doba přípravy: cca 4 minuty z každé strany.

Medium well
Téměř propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 65 °C. Maso je téměř celé šedohnědé, jen ve střední části najdeme náznaky růžové. Šťavnatost takto připraveného masa je nižší než u předešlých stupňů.
Doba přípravy: cca 4,5 minuty z každé strany.

Well done
Propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 71-74 °C . Maso je zcela propečené, není šťavnaté. Střed masa má šedohnědou barvu, kraje mohou mít i tenkou černou ohořelou kůrku.
Doba přípravy: cca 5 minut z každé strany.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Vysavačem, hadříkem nebo kartáčem. Jak snadno vyčistit vnitřní žaluzie

Čištění žaluzií patří k nejotravnějším a nejpracnějším úklidovým činnostem.

Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik. A nemusí vás ani přijít draho. Vystačíte...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Najdete na iDNES.cz