VIDEO: Český hospodský servíroval Němcům pangase jako bílého lososa

aktualizováno 
Jak chaoticky vede svůj život, tak to vypadá i v jeho hospodě v Pupplinger Au, dalo by se říci o českém hospodském, který žije na úpatí Alp kousek od Mnichova už sedmnáct let. Není to důvod, proč mu ubývají hosté, a on si proto na pomoc pozval Zdeňka Pohlreicha?

Šéf se do Bavorska těší, je to podle něj kraj dobrého jídla, dobrého piva a super lidí. Navíc je okolí podniku Romana Schmolla součástí turisticky zajímavé přírodní rezervace. Jak si zrovna tam vede v pohostinství Roman Schmoll, který uprchl před třiceti lety před komunisty původně do Rakouska?  

Od té doby za sebou zanechal na své cestě životem několik žen a čtyři děti, páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou, která se i s těhotenským bříškem v hospodě ohání víc než on. Evidentně si dobře uvědomuje, že úspěch podniku záleží jen na nich.  

Zato Roman vypadá, že ho budoucnost moc netrápí a bere svoji hospodu U Dobráčka víceméně jako zábavu: vykračuje si po podniku ve vyšívaných bavorských kraťasech, podle nálady vaří i obsluhuje. Chaos v kuchyni ani nepořádek kolem podniku neřeší, zato během pracovního dne běžně zvládne vypít dvě lahvinky vína; problém v tom ale nevidí.

V kuchyni U Dobráčka si to dělají moc jednoduché

Fotogalerie

Do podniku mu chodí česká komunita z okolí na různé národní akce a zabijačky. Aby si udržel stálé hosty, láká je na slevové kupony z novin a dává každý druhý oběd zdarma. Němci se mu do podniku hrnou hlavně na levného pangase: argumentují tím, že vyjde levněji než doma a navíc si svoji vlastní kuchyň nezasmradí rybinou.

Jenže byli by čistotní Němci tak nadšeni, kdyby viděli, jaké poměry panují v kuchyni této hospody, oblíbené jen proto, že je levná? Zdeněk Pohlreich je přesvědčen, že by to majitel s kuchařem uměli udělat "lepší a čistší a je jen otázka, proč to nedělají". Proč například v květnu vaří v nejbohatší německé zemi mraženou zeleninu, to je Pohlreichovi nepochopitelné.

Sabrina, Romanova těhotná německá přítelkyně, má o pracovitosti svého partnera jasno: "Podívejte se na něj, celý den jen sedí u vína a takhle je to pořád." Když jí Pohlreich vysvětlí, jaká technologická nekázeň panuje v kuchyni při skladování masa (proč je to důležité, čtěte například zde) a jak by se to krásné maso dalo s trochou snahy lépe využít i prodat, dostává se Sabrina do varu. Nelíbí se jí, že zatímco se jim Zdeněk snaží pomoci, její přítel to ignoruje.

"Je ti jedenapadesát, kolik nových startů chceš ještě absolvovat?" ptá se vážně Zdeněk o čtyři roky mladšího vrstevníka Romana, který před realitou zavírá oči a vůbec si nepřipouští, že by mohl zkrachovat, i když tomu mnohé napovídá.

A tak mu kolega Zdeněk na světelné tabuli předvede, jak by to vypadalo, kdyby se na ní objevilo nekompromisní sdělení "K pronájmu". "Ty seš takový velký mimino, sympatický, energický, utržený od řetězu, za čas přijdeš o hospodu, o svoji další ženu a zůstaneš tady s kuchařem, kamarádem z mokrý čtvrti, vylitým jak váza," promlouvá šéf do duše kolegovi. Chce ho motivovat, aby přestal být pro lidi adresou, kde se mohou "lacině nažrat", ale stal se místem, kde se fajnově najedí. 

Než vydělávat uboze, nebylo by lepší podnik zavřít?

Veškeré sympatie k Romanovi jsou ale pryč, jakmile se zrovna v přítomnosti štábu a kamer odkryje jeho letitá praxe, o které nic netuší ani jeho přítelkyně. Když se přijdou najíst stálí hosté, mentálně retardovaní lidé, kteří do Romanova podniku chodí už deset let, dostávají místo objednaného lososa levnějšího pangase.

Roky klamaní hosté přestanou k Romanovi po deseti letech chodit.
Stálé hosty by ani ve snu nenapadlo, že dostávají něco jiného, než si objednali.

Sabrina i Pohlreich jsou v šoku a Roman se ještě obhajuje, že "těm" to je jedno, protože to nepoznají a on vydělá. "Když uděláš takovouhle věc, jak asi řešíš ostatní věci?" zděsí se Zdeněk Pohlreich. "Tohle můžeš udělat za války někde ve stanu, ale ne v podniku," zlobí se Romanova otřesená partnerka.

Zdeněk se ale překoná a zůstává, aby hospodě pomohl, i když ho Roman lidsky zklamal. Na zátěžový večer nechá připravit "pečenou lambádu" – jehněčí kolínko se špenátem a knedlíkem. Jehněčí s výborným sosem hosty nadchne. A Zdeněk se na jejich chutě rozhodne zaútočit i odlehčenými jídly moderní gastronomie.

Sezonním šlágrem jsou plnění smrži, úžasná májová houba, ale taky chřest a  čerstvé krevety. "Hezký, jednoduchý, už jsme zapomněli takhle vařit," pase se Roman očima nad novým obsahem talířů. "Tak si zase vzpomeň, vole!" vyzve ho šéf. "Vrátíme se zase k našemu řemeslu," slibuje Roman a je celý naměkko. Přinese ale "šéfova mise" do podniku U Dobráčka výraznou změnu k lepšímu?

Jak svérázný podnik českého krajana v malebném Bavorsku dopadne, se dozvíte v dalším premiérovém dílu pořadu Ano, šéfe! v pondělí večer na televizi Prima family. 

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz