Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky

aktualizováno 
Krůtí maso je zdravé, obsahuje málo tuku a pro generaci krmenou kuřaty je vítanou změnou, která nejde ani tak do peněženky a přináší jiné chutě i strukturu masa. V pořadu Teď vaří šéf! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak krůtu vykostit a celou ji využít.

V pořadu, který uvidíte jako obvykle v neděli podvečer na Primě, nás nejvíc zaujalo, jak snadné je vyrobit játrové knedlíčky. Ty nemohly dřív chybět u žádného pořádného nedělního oběda.

My jsme bohužel často už tak líní, že se polévkami nezabýváme, natož játrovými knedlíčky. Když už, tak je kupujeme předpřipravené u řezníka tu s lepším, tu horším výsledkem. Má to například i ten dopad, že neučíme polévky jíst naše děti a podle toho to vypadá i ve školních jídelnách, kde se podstatná část polévek zlikviduje nedojedených.

Zkuste si to sami, vždyť jakou krásnější větu můžete říct než: „To jsou moje domácí“. 

Fotogalerie

Začnete ale samozřejmě vývarem, kostru a kosti zalijete vodou, přidáte sůl, jednu, dvě kuličky nového koření, pár kuliček celého černého pepře. Necháte zavařit, seberete pěnu a pak přidáte trochu zeleniny, kousek mrkve, pórku, řapíkatého celeru, cibule. A dvě hodinky se můžete věnovat jiné práci.

Například játrovým knedlíčkům. Zdeněk Pohlreich si přichystal misku drůbežích jater a v úzké a vysoké nádobě je rozmixoval tyčovým mixérem. Pak je třeba je ochutit: na hodně drobné kousky nakrájejte cibuli a orestujte ji na másle. Mezitím hmotu osolte, opepřete, nastouhejte stružek česneku. Přidejte trochu strouhanky a trochu hladké mouky. „S moukou opatrně, když to přeženete, tak je to strašně hnusný,“ ošklíbá se Pohlreich.

Má to logiku. Na rozdíl například od omáček, kdy se mouka alespoň dvacet minut až půl hodinky provařuje, u játrových knedlíčků nedojte k tak dlouhé tepelné úpravě. Mouka je pak z pokrmu cítit.

Do směsi přidejte trochu majoránky „na ovonění“ a vejce. „Někdy je na množství jater jedno vejce moc a hmota na knedlíčky by byla příliš tekutá. Proto si vejce předem rozšlehejte a z misky jej přidejte jen část,“ radí Pohlreich. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a rozmíchejte.

Vařte jako šéf

Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Přiveďte do varu vodu a knedlíčky zavařte. Můžete je tvarovat pomocí dvou lžic (viz galerie – to potřebuje trochu cviku) anebo tak, že si naberete do dlaně trochu jater a obrácenou špičkou lžíce z této „zásoby“ odeberete trochu hmoty a prstem noček ze lžíce shrnete do vroucí vody. Je také možné ručně je vyválet mokrýma rukama, pokud vám nevadí, že se upatláte. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Až bude hotový vývar, zceďte jej, zeleninu nakrájejte do talíře, vložte knedlíčky, přidejte vývar a grunt slavnostního oběda máte hotový.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz