Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste Pohlreichův recept na křupavé houbové karbanátky. Stačí i hlíva

aktualizováno 
Chcete-li jíst lehce, zdravě a přitom chutně jako šéf, není důvod se vyhýbat houbám, naopak. A jestli patříte k těm houbařícím šťastlivcům chodícím na místa, kde právě rostou, nebo si koupíte třeba hlívu, krémové žampiony či lišky v nejbližším supermarketu, už takový rozdíl není. Hlavně ať si pochutnáte.

Poslední řada pořadu Teď vaří šéf! se celá nese v duchu racionální kuchyně, na kterou známý šéfkuchař přešel v zájmu zachování rozumné kondice. Jak přiznal, stále chce být schopen zavázat si sám tenisky (více zde).

Fotogalerie

A každý týden teď v úterý večer přináší na Primě svá vzorová celodenní menu, která jsou názornou ukázkou toho, jak se neošidit, užívat si života a přitom si udržet postavu rozumného tvaru.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, že pokud chcete snížit hmotnost, tak jedna z nejdůležitějších věcí je pořád něco jíst. „Zdá se to být jako protimluv, ale je potřeba, aby metabolismus pořád pracoval. Takže si dejte nejen oběd, ale i odpoledne malou svačinku a nevynechávejte večeři. Samozřejmě s citem, ale pořád tam musí něco bejt,“ vysvětluje.

Tentokrát to bude ranní startovací hruškový drink, osvěžující mrkvový salát, jednoduchý salát z hovězího masa a červeného zelí, melounový dezert i uvedené bezmasé houbové karbanátky s citronovou omáčkou aioli, do které přidá pečený česnek, aby nebyla tak ostrá.

Jak na houbové karbanátky krok za krokem

Výběr hub do karbanátků je na vás, na tom, co v lese zrovna najdete nebo co vyberete v obchodě. Každopádně je pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Potřebovat budete také olivový olej, cibuli, česnek, pepř, sůl, čerstvou veku, zelenou petrželku, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte i podrcený a najemno nasekaný česnek a můžete přihodit pokrájené houby. Promíchejte, dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem a restujte tak dlouho, až se z nich odpaří veškerá voda. Je to potřeba, aby karbanátek posléze držel pohromadě.

Hříbky, žampiony, hlíva... Výběr je na vás.
Směs na pánvi ochuťte čerstvě drceným pepřem a solí,
Stáhněte směs z ohně a přendejte na misku.
Karbanátky rovnou vkládejte do rozpáleného rostlinného oleje.

Mezitím si nakrájejte zhruba dva plátky toustového chleba a pár snítek čerstvé petržele. Chleba do sebe nasákne zbytek vody, která v houbách přece jen zůstane, a karbanátky budou pěkně kompaktní.

K houbám pak přidejte nasekanou petržel i rozumné množství pokrájené housky (v případě potřeby pak můžete další housku do směsi kdykoliv přidat). Promíchejte, přidejte dvě vajíčka a směs pěkně spojte dohromady. Pak ji stáhněte z ohně, přidejte trochu mouky (stačí lžíce), promíchejte a pomocí lžíce tvořte placičky, které pozvolna smažte na rozpáleném rostlinném oleji.

„Zvenku to bude trošku křupat, zevnitř to bude mít zrnitou konzistenci, bude to super,“ konstatuje šéf při smažení karbanátků. Doporučuje podávat s rukolovým salátem a jemnou omáčkou aioli.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz