náhledy
V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů. Pach čerstvé ambry odpovídá místu, v němž se zrodila.
Autor: Profimedia.cz
Guáno. Výkaly mořských ptáků v 19. století zásadně pomohly evropskému zemědělství.
Autor: Profimedia.cz
Mana. Starozákonní dobrota mohla být natrávená míza tamaryšku.
Autor: Profimedia.cz
Argan. Kozy v Maroku spásají plody argánie a ze semen vybraných z bobků vzniká arganový olej.
Autor: Profimedia.cz
Ambra vznikající ve střevech vorvaňů může vypadat jako páchnoucí kámen, na který narazíte na pláži.
Autor: Reuters
Cibetky vybírají a tráví kávová zrna a vzniká tak jedna z nejkvalitnějších a nejdražších káv na světě, tzv. cibetková káva (luwak coffee).
Autor: Lukáš Klíma, pro iDNES.cz