Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Polaskejte svůj jazyk grilovanými grepy, melouny, broskvemi i mangem

  0:07aktualizováno  0:07
Kouzlu letního grilování propadáme natolik, že se i v teplých dnech ládujeme horami masa, maximálně k nim přidáme trochu zeleniny. Přitom stačí vyzkoušet grilování sezonních i exotických ovocných plodů a letní večeře může získat třeba podobu lehkého salátu z grilovaných kousků ovoce.

Grilovaný ananas vás překvapí šťavnatostí a plnější chutí | foto: Profimedia.cz

Pokud jste ještě nenašli odvahu přihodit na gril rozpůlený pomeranč nebo půlku banánu, jděte do sebe. Děti potěšíte určitě, svoje chuťové buňky pravděpodobně také. Ať už si grilované ovoce dopřejete jen jako dezert nebo jako odlehčený hlavní chod. Skvělých 11 tipů jsme pro vás objevili v New York Times. Američané totiž nemají kolem grilování zdaleka tolik co objevovat jako my; všechno už mají zřejmě vychytané.

Rozpůlený grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

Grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

1/ Grilovat můžete i takové ovoce jako broskve, grapefruit, švestky, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.

2/ Vynikající je i samotný grilovaný ananas. Případně si na něj připravte omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a na drobno natrhaných lístků bazalky nebo máty. Stejnou omáčku využijete i na grilovanou zeleninu, výborná je třeba k lilku.

3/ Zkuste si na grilu připravit zvláštní ovocno-zeleninovou kombinaci: jahody s cherry rajčátky. Po grilování je jen zakápněte octem balsamico a můžete hodovat.

4/ Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.

5/ Chuťově nezapomenutelné jsou ovocné šunkové rolky. Jednoduše zabalíte dostatečně silný hranolek ananasu nebo melounu do plátku šunky a vytvořenou rolku krátce ogrilujete.

6/ Grilovaná jablka zase využijete v jedné z variant waldorfského salátu. Kousky jablek grilujte, dokud nezhnědnou, ogrilujte také nakrájenou kapustu a červenou cibuli. To vše v míse smíchejte dohromady s modrým sýrem, vlašskými ořechy a trochou jogurtu.

7/ Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.

8/ Grilujte i jablka a hrušky, podávejte je s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.

9/ Rozpulte grep, posypte ho hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.

Grilované broskve jen lehce posypejte pár zrnky soli

Grilované broskve jen lehce posypte pár zrnky soli

10/ Na grilu připravíte i ovocný salát. Nakrájejte a grilujte vodní meloun, broskve, švestky, kiwi a ananas. Vše smíchejte v míse a přidejte med, trochu soli a citronové šťávy. Nakonec ho můžete posypat natrhanými lístky máty nebo bazalky, případně obojím, podle chuti.

11/ Podélně rozkrojené grilované banány lze podávat s nutellou, medem, sirupem, hnědým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou. Každý si určitě vybere, jaká varianta mu chutná nejvíce.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Najdete na iDNES.cz