Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polaskejte svůj jazyk grilovanými grepy, melouny, broskvemi i mangem

  0:07aktualizováno  0:07
Kouzlu letního grilování propadáme natolik, že se i v teplých dnech ládujeme horami masa, maximálně k nim přidáme trochu zeleniny. Přitom stačí vyzkoušet grilování sezonních i exotických ovocných plodů a letní večeře může získat třeba podobu lehkého salátu z grilovaných kousků ovoce.

Grilovaný ananas vás překvapí šťavnatostí a plnější chutí | foto: Profimedia.cz

Pokud jste ještě nenašli odvahu přihodit na gril rozpůlený pomeranč nebo půlku banánu, jděte do sebe. Děti potěšíte určitě, svoje chuťové buňky pravděpodobně také. Ať už si grilované ovoce dopřejete jen jako dezert nebo jako odlehčený hlavní chod. Skvělých 11 tipů jsme pro vás objevili v New York Times. Američané totiž nemají kolem grilování zdaleka tolik co objevovat jako my; všechno už mají zřejmě vychytané.

Rozpůlený grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

Grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

1/ Grilovat můžete i takové ovoce jako broskve, grapefruit, švestky, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.

2/ Vynikající je i samotný grilovaný ananas. Případně si na něj připravte omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a na drobno natrhaných lístků bazalky nebo máty. Stejnou omáčku využijete i na grilovanou zeleninu, výborná je třeba k lilku.

3/ Zkuste si na grilu připravit zvláštní ovocno-zeleninovou kombinaci: jahody s cherry rajčátky. Po grilování je jen zakápněte octem balsamico a můžete hodovat.

4/ Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.

5/ Chuťově nezapomenutelné jsou ovocné šunkové rolky. Jednoduše zabalíte dostatečně silný hranolek ananasu nebo melounu do plátku šunky a vytvořenou rolku krátce ogrilujete.

6/ Grilovaná jablka zase využijete v jedné z variant waldorfského salátu. Kousky jablek grilujte, dokud nezhnědnou, ogrilujte také nakrájenou kapustu a červenou cibuli. To vše v míse smíchejte dohromady s modrým sýrem, vlašskými ořechy a trochou jogurtu.

7/ Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.

8/ Grilujte i jablka a hrušky, podávejte je s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.

9/ Rozpulte grep, posypte ho hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.

Grilované broskve jen lehce posypejte pár zrnky soli

Grilované broskve jen lehce posypte pár zrnky soli

10/ Na grilu připravíte i ovocný salát. Nakrájejte a grilujte vodní meloun, broskve, švestky, kiwi a ananas. Vše smíchejte v míse a přidejte med, trochu soli a citronové šťávy. Nakonec ho můžete posypat natrhanými lístky máty nebo bazalky, případně obojím, podle chuti.

11/ Podélně rozkrojené grilované banány lze podávat s nutellou, medem, sirupem, hnědým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou. Každý si určitě vybere, jaká varianta mu chutná nejvíce.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.