Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Herbář

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

V herbáři najdete nejznámější byliny, které si můžete vypěstovat i doma. Ve spolupráci s bioložkou Irenou Svobodovou vás také pozveme za květinami na naše louky, stráně a do lesů.

Bylinky vhodné do polévek

Letní hrášková polévka

Letní hrášková polévka
6. srpna 2015

Nádherně osvěžující polévka vás dostane nejen svou barvou, ale především výbornou chutí. Přidejte...

VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest

Při přípravě špičkového menu je důležitý každý detail.
23. ledna 2015

VIDEO Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako...

Tipy na polévky, které uvaříte za dvacet minut

Slepičí polévka se zeleninou
11. července 2009

Na předkrmy, kterými jiné kuchyně překypují, si české kuchařky nikdy příliš nepotrpěly. V naší...

12. díl jarní diety: čínská kuřecí polévka s nudlemi

Čínská kuřecí polévka s nudlemi
1. května 2009

Zapomeňte na instantní čínské polévky a k večeři si při dietě uvařte vlastní. Příprava vám zabere...

Nejlepší bramboračka

Bramboračka
2. dubna 2009

Skvělá polévka, ve které si vychutnáte čerstvé i sušené houby. Každá rodina má svůj recept – tady...

Hráškový krém s mátou a skořicí

Hráškový krém s mátou a skořicí
23. března 2009

Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. Krásu neztratí, i pokud ji připravíte z mraženého...

Kozí sýr: z každého jídla udělá svátek

Špenátová pizza s kozím sýrem
20. března 2009

Ještě před pár lety se nad kozím sýrem leckdo ušklíbl. Dnes je to naopak. Tenhle aromatický zázrak...

Večeře jako lusk. I luštěniny mohou chutnat

Treska se slaninou a čočkou
30. ledna 2009

Zapomeňte na školní jídelnu - luštěniny mohou výborně chutnat i vypadat skvěle na talíři. Tuhle...

Gratinovaná cibulová polévka

17. listopadu 2008

Tento chod je spjatý s francouzskou kuchyní, konkrétně se zmizelou tržnicí Les Halles, která byla...

Konec náročnému vyvařování. 12 tipů na rychlá jídla

24. října 2008

I když vaření nechcete obětovat moře času, můžete v kuchyni vytvořit pravé skvosty a s rychlými a...

Hustá polévka s houbami pro sychravé podzimní dny

29. září 2008

Zasmahnutí mouky spolu se zeleninou vám značně zrychlí přípravu a ušetří nádobí. Také kostky...

Letní škola vaření: Ta pravá česká klasika

9. srpna 2008

Uvařit stejně dobrý guláš jako babička nebo tchyně, vyrobit knedlík, který bude nadýchaný a jemný –...

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)

1. srpna 2008

Ve světlých listnatých lesích si časně zjara můžeme všimnout nápadně různobarevných květů plicníku.

Petržel zahradní (Petroselinum crispum)

1. srpna 2008

Tato dvouletá bylina má počátkem léta lesklou olistěnou lodyhu se žlutozelenými okolíky.

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

1. srpna 2008

Libeček je statná vytrvalá bylina s bohatě rozvětveným kořenem a dutou lodyhou.

Koriandr setý (Coriandrum sativum)

1. srpna 2008

Odolná vytrvalá bylina s velkým hlavním kořenem má lodyhy nesoucí celé léto jasně modré úbory.

Miřík celer (Apium graveolens)

1. srpna 2008

Miřík je dvouletá bylina, vysoká 30 – 90 cm. Má vřetenovitý kořen a lesklou přímou lodyhu.

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

1. srpna 2008

Tato letnička má vřetenovitý kořen a dorůstá do výšky až 40 cm. Její listy jsou členěné.

Máta peprná (Mentha × Piperita)

1. srpna 2008

Máta vznikla zkřížením máty vodní a máty klasné. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou.

Majoránka zahradní (Organum majorana)

1. srpna 2008

Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm.

Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

1. srpna 2008

Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy.

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

1. srpna 2008

Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm.

Anýz vonný (Pimpinella anisum)

1. srpna 2008

Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů

Vyberte si svůj polévkový hit

7. října 2007

Polévka je uvařená za chvíli a je výživná. Nemusíte ale zůstat u klasických vývarů. Zkuste třeba...

Krémová polévka z brokolice

28. května 2002

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou brokolici a poduste ji na středně silném ohni, až...

Polévka z fazolových lusků s rýží

10. srpna 2001

Na rozehřátém tuku lehce opečeme kousek slaniny. Přidáme jemně nakrájenou cibuli i česnek, fazolové...

Ostrá bramborová polévka s rajčaty

16. října 2000

Do hrnce dáme vodu, rajčata a brambory nakrájené na kostičky a nakonec nadrobno nakrájenou cibuli....

Malokarpatská houbová polévka

28. července 2000

Připravíme vývar z kostí, procedíme, přidáme uvařené houby, pokrájenou mrkev a krupicové noky. Před...

Najdete na iDNES.cz