Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pořádné porce za hubičku požaduje v restauracích polovina Čechů

Přesvědčení šéfkuchaře Pohlreicha, že lidé dávají v restauracích přednost kvantitě před kvalitou, potvrzuje nejnovější průzkum. Lidé se chtějí co nejvíce najíst za co nejméně peněz a o kvalitě jídla tolik nepřemýšlejí.

Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží | foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů při objednávání oběda preferuje to, jestli dostane velkou porci za přiměřenou cenu. Na další faktory, jako je rozmanitost nabídky nebo rychlá obsluha, tolik nehledí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která prostřednictvím internetu oslovila 10 500 respondentů. 

"Jediný, co lidi na jídle poznají hned, je cena. Jinak si myslím, že je jim jedno, co jedí. A lidi vnímají jídlo jako něco, co mají právo dostat levně. Všichni se umí nažrat, ale nevím, jestli si dokážou pochutnat," tvrdil před časem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Hobby (viz předchozí článek). Není si jistý, zda se i přes svoji osvětovou činnost dožije nějaké změny.

To šéfkuchař Radek Šubrt je trochu smířlivější. "Taková je u nás tradice, nyní navíc umocněná spěchem. Každý z práce bleskově vyběhne na nějaké občerstvení, je rád, že se zasytí. Na nějaké vysedávání u oběda a vychutnávání menu prostě není čas," vysvětluje.

Z průzkumu také vyplynulo, že každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Přitom v jiných zemích, jako je například Francie, Španělsko, Švédsko nebo Itálie, obědvá každý den 80 až 90 procent lidí. "Zjistili jsme, že pravidelné obědvání zřejmě nepatří k naší národní kultuře," konstatovala společnost Edenred.

Návyky strávníků odhalily, že většina Čechů se v poledne stravuje v restauracích. Naproti tomu v cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích. Průzkum také odhalil, že Češi jsou polévkový národ. Zatímco v zahraničí si polévku dá pět až sedm procent strávníků, v Česku je to zhruba 36 procent lidí. A oběd bez přílohy si Češi nedovedou představit skoro vůbec.

Heslo "Hlavně za jídlo moc neutratit, a pokud možno se najíst dosyta" nejvíce z jednotlivých regionů republiky preferují lidé v Moravskoslezském kraji. Zejména muži tam na zdravou výživu nehledí. "Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci byli zvyklí pokaždé se pořádně najíst," konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler. Naopak na jižní Moravě je daleko více gurmánů, milovníků dobrého jídla.

Moravskoslezský kraj vykazuje i další odlišnosti. Je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a držely diety. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. A pro srovnání – v Praze to bylo podle průzkumu více než dvojnásobek, plných 15 procent respondentek.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...