Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží

Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží | foto: Profimedia.cz

Pořádné porce za hubičku požaduje v restauracích polovina Čechů

  • 395
Přesvědčení šéfkuchaře Pohlreicha, že lidé dávají v restauracích přednost kvantitě před kvalitou, potvrzuje nejnovější průzkum. Lidé se chtějí co nejvíce najíst za co nejméně peněz a o kvalitě jídla tolik nepřemýšlejí.

Téměř polovina Čechů při objednávání oběda preferuje to, jestli dostane velkou porci za přiměřenou cenu. Na další faktory, jako je rozmanitost nabídky nebo rychlá obsluha, tolik nehledí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která prostřednictvím internetu oslovila 10 500 respondentů. 

"Jediný, co lidi na jídle poznají hned, je cena. Jinak si myslím, že je jim jedno, co jedí. A lidi vnímají jídlo jako něco, co mají právo dostat levně. Všichni se umí nažrat, ale nevím, jestli si dokážou pochutnat," tvrdil před časem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Hobby (viz předchozí článek). Není si jistý, zda se i přes svoji osvětovou činnost dožije nějaké změny.

To šéfkuchař Radek Šubrt je trochu smířlivější. "Taková je u nás tradice, nyní navíc umocněná spěchem. Každý z práce bleskově vyběhne na nějaké občerstvení, je rád, že se zasytí. Na nějaké vysedávání u oběda a vychutnávání menu prostě není čas," vysvětluje.

Z průzkumu také vyplynulo, že každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Přitom v jiných zemích, jako je například Francie, Španělsko, Švédsko nebo Itálie, obědvá každý den 80 až 90 procent lidí. "Zjistili jsme, že pravidelné obědvání zřejmě nepatří k naší národní kultuře," konstatovala společnost Edenred.

Návyky strávníků odhalily, že většina Čechů se v poledne stravuje v restauracích. Naproti tomu v cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích. Průzkum také odhalil, že Češi jsou polévkový národ. Zatímco v zahraničí si polévku dá pět až sedm procent strávníků, v Česku je to zhruba 36 procent lidí. A oběd bez přílohy si Češi nedovedou představit skoro vůbec.

Heslo "Hlavně za jídlo moc neutratit, a pokud možno se najíst dosyta" nejvíce z jednotlivých regionů republiky preferují lidé v Moravskoslezském kraji. Zejména muži tam na zdravou výživu nehledí. "Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci byli zvyklí pokaždé se pořádně najíst," konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler. Naopak na jižní Moravě je daleko více gurmánů, milovníků dobrého jídla.

Moravskoslezský kraj vykazuje i další odlišnosti. Je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a držely diety. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. A pro srovnání – v Praze to bylo podle průzkumu více než dvojnásobek, plných 15 procent respondentek.