Polští vědci vymysleli, jak zajistit kaprovi cestu na pekáč bez stresu

  12:00aktualizováno  12:00
Místo v plastových taškách se živí kapři určení pro štědrovečerní stůl budou nosit ve speciálních přepravkách. Podle zjištění vědců kapři vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu.

Kapři se budou přenášet v plastových krabičkách | foto: Gazeta Wyborcza

Poláci, kteří si o Vánocích stejně jako lidé v Česku rádi pochutnávají na kaprovi, budou letos moci ke sváteční tabuli zasednout s dobrým pocitem, že živou rybu cestou z obchodu domů netýrali. Vědci z Polské akademie věd spolu se Sdružením pro propagaci ryb vyvinuli speciální nádobku, v níž mohou kapři dobře dýchat. Má nahradit plastové tašky, ve kterých se ryby dusí.

Vědci zjistili, že kapři, kteří cestovali v těchto krabičkách, vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu. "Pokud jsou podmínky převozu ryb dobré, je potom i jejich maso chutnější," tvrdil Zbigniew Szczepański z polského Sdružení pro propagaci ryb pro list Gazeta Wyborcza.

"Krabička" má podlouhlý tvar a je poměrně nízká, takže kapr je v ní schovaný jen z poloviny. Kapr může kromě dýchání přes žábry dýchat několik desítek minut také pokožkou. Proto je v této přepravce skoro celý povrch těla ryby v kontaktu se vzduchem.

Krabičky pro převoz kaprů z obchodů jsou vyrobené ze stejného druhu plastu jako například lahve na nápoje. Zákazníci je nebudou muset po Štědrém dnu vyhodit, budou si je moci schovat na dalšího kapra. Vanička by měla stát kolem jednoho zlotého (6,2 koruny). Zda si polští spotřebitelé budou o Vánocích pochutnávat na rybě s čistým svědomím, záleží hlavně na dobré vůli obchodníků a na tom, jestli se jich lidé u prodejců ryb budou domáhat.

Loni se v Polsku před Vánoci prodávaly speciální kbelíky na přenos živých kaprů z obchodů. Tato novinka se ale neosvědčila, protože odborníci zjistili, že podmínky v takových nádobkách byly srovnatelné s nezavázanou igelitovou taškou.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz