Proč právě jehněčí? Je velmi zdravé, téměř bez tuku, voní a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Je vhodné zejména pro zdravou nízkotučnou stravu, jako kvalitní zdroj bílkovin pro sportovce a také jako výživa dětí.
Tolik nutriční vlastnosti, ale grilovací nadšence v první řadě zajímá chuť. A jehněčí obecně patří v našem jídelníčku mezi exotiku, jen málokdy ho najdete v běžném sortimentu řeznictví. V internetovém věku ho však lehce seženete, a to nemusíte být ani podnikatel v gastronomii a objednávat ho ve velkoobchodu do své restaurace.
Postup krok za krokem |
Jehněčí kýta se cenově pohybuje v relacích nad tři sta korun za kilogram, což je o něco víc než za běžné hovězí. Na druhou stranu podstatně méně, než zaplatíte za stařený hovězí steak. Takže jednou za čas stojí za to vyměnit chutě a dopřát si něco jiného.
Na videu uvidíte krok za krokem, jak si kuchař Martin Kortus poradil s kýtou, a to od fáze očištění kusu masa po namarinování a upečení na grilu.
Jaké je hlavní poselství jeho videa? Určitě si nachystejte ostrý nůž pro úspěšné a snadné odblanění masa a mějte po ruce gril, ve kterém můžete použít nepřímé grilování – bude to trvat asi tři hodinky.
Grilovaná jehněčí kýta na česneku a rozmarýnu se zeleninou
Suroviny:
- 1 menší jehněčí kýta
- panenský olivový olej
Marináda:
- 1 lžíce hnědého cukru
- 4 větší stroužky česneku
- 3 větvičky rozmarýnu
- 6 větviček čerstvého tymiánu
- sůl
Směs koření
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kajenského pepře
- ½ lžíce mořské soli
- ½ lžíce černého pepře
- ½ lžíce mletého kmínu
- ½ lžíce sušeného česneku
- ½ lžíce sušeného tymiánu
- 5 lžic červené sladké papriky
- 1 lžíce mletého koriandru
Zelenina:
- 3 ks pastináku
- 4 ks menších brambor
- 3 ks mrkve
- 3 ks menší červené řepy (popř. žluté)
- olivový olej
- sůl
Postup:
Z kýty odstraníme kůži a tuk. Tymián s rozmarýnem, bez větviček, posekáme najemno a smícháme s posekaným česnekem, zapracujeme do směsi koření a dle chuti dosolíme.
Kýtu nejdříve potřeme olivovým olejem a následně do ní pečlivě vmasírujeme připravenou marinádu. Takto připravené maso vložíme nejméně na 2,5 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice a necháme marinovat.
Kýtu z lednice vyndáme dvě hodiny před samotným grilováním, aby dosáhla pokojové teploty. Keramický gril nejlépe typu kamado, jemuž se říká také vejce, vyhřejeme na 150 °C včetně konvektoru (tlumiče tepla) pro nepřímé grilování. Maso do něho vložíme a při zavřeném vajíčku grilujeme dvě hodiny.
Po dvou hodinách přidáme do grilu omytou, ale neoloupanou zeleninu, kterou potřeme olivovým olejem a lehce posolíme. Vše společně grilujeme další hodinu.
Z grilu pak vše vyndáme, zeleninu nakrájíme na plátky a servírujeme společně s dokonale ochuceným a šťavnatým masem.