VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet upéct vcelku jehněčí kýtu. Dostane tak maso úplně jiné chuti, takové zpestření jídelníčku se určitě vyplatí.

Proč právě jehněčí? Je velmi zdravé, téměř bez tuku, voní a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Je vhodné zejména pro zdravou nízkotučnou stravu, jako kvalitní zdroj bílkovin pro sportovce a také jako výživa dětí.

Tolik nutriční vlastnosti, ale grilovací nadšence v první řadě zajímá chuť. A jehněčí obecně patří v našem jídelníčku mezi exotiku, jen málokdy ho najdete v běžném sortimentu řeznictví.  V internetovém věku ho však lehce seženete, a to nemusíte být ani podnikatel v gastronomii a objednávat ho ve velkoobchodu do své restaurace.

Postup krok za krokem

Jehněčí kýta se cenově pohybuje v relacích nad tři sta korun za kilogram, což je o něco víc než za běžné hovězí. Na druhou stranu podstatně méně, než zaplatíte za stařený hovězí steak. Takže jednou za čas stojí za to vyměnit chutě a dopřát si něco jiného.

Na videu uvidíte krok za krokem, jak si kuchař Martin Kortus poradil s kýtou, a to od fáze očištění kusu masa po namarinování a upečení na grilu. 

Jaké je hlavní poselství jeho videa? Určitě si nachystejte ostrý nůž pro úspěšné a snadné odblanění masa a mějte po ruce gril, ve kterém můžete použít nepřímé grilování – bude to trvat asi tři hodinky.

Grilovaná jehněčí kýta na česneku a rozmarýnu se zeleninou

Suroviny:

  • 1 menší jehněčí kýta
  • panenský olivový olej

Marináda:

  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 6 větviček čerstvého tymiánu
  • sůl

Směs koření

  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ½ lžíce mořské soli
  • ½ lžíce černého pepře
  • ½ lžíce mletého kmínu
  • ½ lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce sušeného tymiánu
  • 5 lžic červené sladké papriky
  • 1 lžíce mletého koriandru

Zelenina:

  • 3 ks pastináku
  • 4 ks menších brambor
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks menší červené řepy (popř. žluté)
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Z kýty odstraníme kůži a tuk. Tymián s rozmarýnem, bez větviček, posekáme najemno a smícháme s posekaným česnekem, zapracujeme do směsi koření a dle chuti dosolíme. 

Kýtu nejdříve potřeme olivovým olejem a následně do ní pečlivě vmasírujeme připravenou marinádu. Takto připravené maso vložíme nejméně na 2,5 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice a necháme marinovat. 

Kýtu z lednice vyndáme dvě hodiny před samotným grilováním, aby dosáhla pokojové teploty. Keramický gril nejlépe typu kamado, jemuž se říká také vejce, vyhřejeme na 150 °C včetně konvektoru (tlumiče tepla) pro nepřímé grilování. Maso do něho vložíme a při zavřeném vajíčku grilujeme dvě hodiny. 

Po dvou hodinách přidáme do grilu omytou, ale neoloupanou zeleninu, kterou potřeme olivovým olejem a lehce posolíme. Vše společně grilujeme další hodinu. 

Z grilu pak vše vyndáme, zeleninu nakrájíme na plátky a servírujeme společně s dokonale ochuceným a šťavnatým masem.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou

VIDEO V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...