Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si pomerančový likér, originální dámskou „živou vodu“

aktualizováno 
I když je tu už jaro, večery jsou ještě stále chladné. Ideální čas vychutnat si něco trochu ostřejšího. Zkuste si vyrobit domácí pomerančový likér. Příprava je překvapivě jednoduchá. Vyjde z toho typický dámský nápoj: mírně sladký likér s chutí šťavnatého ovoce a vůní skořice a vanilky.

Teď budete muset dva dny počkat. | foto: nordic Ice

Budete potřebovat

  • 4 pomeranče – bio či dobře omyté
  • 1 litr vodky Nordic Ice
  • 3 svitky skořice
  • 1 lusk vanilky
  • 300 g cukru krystal
  • 3 dcl vody


K výrobě pomerančového likéru budete muset připravit dvě části: aromatizovanou vodku a pomerančový sirup. Přípravu si naplánujte do dvou dnů, protože suroviny se musí nechat rozležet. Začněte nejdříve s macerací vodky.

Z pomerančů oloupejte slupku a vložte ji do uzavíratelné litrové nádoby. Přidejte svitky skořice a vanilku. Vše zalijte vodkou, uzavřete a nechte za oknem minimálně 24 hodin macerovat. 

Pro přípravu sirupu nakrájejte oloupané pomeranče, 1–2 můžete přidat i se slupkou. Naskládejte je do další uzavíratelné nádoby a prosypávejte cukrem. Poté vše zalijte trochou vody (přibližně 2 dcl).

Fotogalerie

Uzavřenou nádobu protřepejte. Takto připravené pomeranče opět umístěte za okno a také nechte 24 hodin odpočinout, aby se cukr rozpustil.

Druhý den začněte s vařením sirupu. Pomeranče s cukrem vložte do hrnce, přidejte trochu vody a pomalu vařte, aby se cukr rozpustil a zcela se uvolnila pomerančová šťáva.

Po přibližně 15 minutách hrnec stáhněte a nechte chvíli vychladnout. Mezitím sceďte macerovanou vodku, nejlépe přes čistý hadřík či utěrku.

Po vychladnutí sirupu ho sceďte také a obě části, aromatizovanou vodku a sladký sirup, smíchejte. Poté pouze přelijte do lahví a je hotovo.

Autor:


Témata: Vaření

Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Najdete na iDNES.cz