Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si pomerančový likér, originální dámskou „živou vodu“

aktualizováno 
I když je tu už jaro, večery jsou ještě stále chladné. Ideální čas vychutnat si něco trochu ostřejšího. Zkuste si vyrobit domácí pomerančový likér. Příprava je překvapivě jednoduchá. Vyjde z toho typický dámský nápoj: mírně sladký likér s chutí šťavnatého ovoce a vůní skořice a vanilky.

Teď budete muset dva dny počkat. | foto: nordic Ice

Budete potřebovat

  • 4 pomeranče – bio či dobře omyté
  • 1 litr vodky Nordic Ice
  • 3 svitky skořice
  • 1 lusk vanilky
  • 300 g cukru krystal
  • 3 dcl vody


K výrobě pomerančového likéru budete muset připravit dvě části: aromatizovanou vodku a pomerančový sirup. Přípravu si naplánujte do dvou dnů, protože suroviny se musí nechat rozležet. Začněte nejdříve s macerací vodky.

Z pomerančů oloupejte slupku a vložte ji do uzavíratelné litrové nádoby. Přidejte svitky skořice a vanilku. Vše zalijte vodkou, uzavřete a nechte za oknem minimálně 24 hodin macerovat. 

Pro přípravu sirupu nakrájejte oloupané pomeranče, 1–2 můžete přidat i se slupkou. Naskládejte je do další uzavíratelné nádoby a prosypávejte cukrem. Poté vše zalijte trochou vody (přibližně 2 dcl).

Fotogalerie

Uzavřenou nádobu protřepejte. Takto připravené pomeranče opět umístěte za okno a také nechte 24 hodin odpočinout, aby se cukr rozpustil.

Druhý den začněte s vařením sirupu. Pomeranče s cukrem vložte do hrnce, přidejte trochu vody a pomalu vařte, aby se cukr rozpustil a zcela se uvolnila pomerančová šťáva.

Po přibližně 15 minutách hrnec stáhněte a nechte chvíli vychladnout. Mezitím sceďte macerovanou vodku, nejlépe přes čistý hadřík či utěrku.

Po vychladnutí sirupu ho sceďte také a obě části, aromatizovanou vodku a sladký sirup, smíchejte. Poté pouze přelijte do lahví a je hotovo.

Autor:


Témata: Vaření

Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...



Najdete na iDNES.cz