Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

aktualizováno 
Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji pleteme jen jednou za rok, proto si neuškodí trochu si zopakovat správný postup jejího pletení.

Kdo nechce pomlázku kupovat, může ji sám uplést podle našich návodů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Přinášíme několik návodů, jak si s pletením poradit. To je opáčko pro ty, kdo na některém z trhů pro usnadnění nesáhnou pro hotovou. A pro ty, kteří chtějí své syny naučit, že některé činnosti a tradice by nebylo špatné předávat z generace na generaci.

Vyplatí se uříznout proutí z vrb, které rostou kolem vodních toků a je dostatečně pružné. To můžeme zkontrolovat tak, že proutek přes ukazovák přehneme do pravého úhlu. Pokud se neláme, je to známkou toho, že z něj pomlázku s úspěchem upleteme.

Nejsnadnější návod z osmi proutků před časem přinesli kolegové z Playtvak.cz. 

Začne se tím, že se pruty svážou na tenkém konci, pak se pověsí na vyvýšeném místě, třeba na žebřík, aby volně visely. To usnadní manipulaci při pletení. Celý postup dobře vidíte na videu, celý postup pletení pomlázky najdete také zde.

Lze také začít naopak – od nejtlustější části. Pak se zahajuje tak, že si připravíte takzvaný špánek. To je rozštípnutý proutek, který se vloží mezi proutky a pak se kolem nich obtočí. Vytvoří se tak ozdobná rukojeť. Pak už se zaplétá stejně jako předešlém případě, jen k tenčímu konci.

Jen pro fajnšmekry je postup pletení z jedenácti proutků, kdy se za rukojetí vytvoří ozdoba v podobě širokého závitu. Podrobný obrazový postup pletení najdete zde. Z tohoto návodu je vidět, že lidové tvořivosti se meze nekladou a kdo je s košíkářskou vrbou kamarád, dokáže téměř zázraky.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Najdete na iDNES.cz