Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

aktualizováno 
Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji pleteme jen jednou za rok, proto si neuškodí trochu si zopakovat správný postup jejího pletení.

Kdo nechce pomlázku kupovat, může ji sám uplést podle našich návodů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Přinášíme několik návodů, jak si s pletením poradit. To je opáčko pro ty, kdo na některém z trhů pro usnadnění nesáhnou pro hotovou. A pro ty, kteří chtějí své syny naučit, že některé činnosti a tradice by nebylo špatné předávat z generace na generaci.

Vyplatí se uříznout proutí z vrb, které rostou kolem vodních toků a je dostatečně pružné. To můžeme zkontrolovat tak, že proutek přes ukazovák přehneme do pravého úhlu. Pokud se neláme, je to známkou toho, že z něj pomlázku s úspěchem upleteme.

Nejsnadnější návod z osmi proutků před časem přinesli kolegové z Playtvak.cz. 

Začne se tím, že se pruty svážou na tenkém konci, pak se pověsí na vyvýšeném místě, třeba na žebřík, aby volně visely. To usnadní manipulaci při pletení. Celý postup dobře vidíte na videu, celý postup pletení pomlázky najdete také zde.

Lze také začít naopak – od nejtlustější části. Pak se zahajuje tak, že si připravíte takzvaný špánek. To je rozštípnutý proutek, který se vloží mezi proutky a pak se kolem nich obtočí. Vytvoří se tak ozdobná rukojeť. Pak už se zaplétá stejně jako předešlém případě, jen k tenčímu konci.

Jen pro fajnšmekry je postup pletení z jedenácti proutků, kdy se za rukojetí vytvoří ozdoba v podobě širokého závitu. Podrobný obrazový postup pletení najdete zde. Z tohoto návodu je vidět, že lidové tvořivosti se meze nekladou a kdo je s košíkářskou vrbou kamarád, dokáže téměř zázraky.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Najdete na iDNES.cz