Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Velikonoční opáčko. Pletení pomlázky krok za krokem

aktualizováno 
Když upletete jen jednu pomlázku za rok, moc si postup nezapamatujete. Proto není špatné zopakovat si ho, abyste si neudělali před svými ratolestmi ostudu.

Kontrolujte, abyste během pletení nepopletli postup. | foto: Playtvak.cz

Nejklasičtější postup spočívá v pletení z osmi proutků. Ideální je vybrat stejně silné a dlouhé proutky. Jejich délku si určete sami podle toho, jak velkou pozornost chcete na ulici budit.

Existují dva návody, jak začít. Někdo začíná spodní částí, v tomto případě se sváží pruty rozštípnutým proutkem, který se vsune mezi „osmičku“ proutků a zatočí kolem nich, takže vznikne jakési držátko (viz obrázek v galerii).

Fotogalerie

Jednodušší postup uvidíte na videu z Playtvak.cz. Tam začnete tenkým koncem, který si svážete. Kdo má možnost, může si svázané proutky upevnit na stojan, lépe se mu bude s pruty manipulovat.

Samotné pletení je pak jednoduché, největší umění spočívá v tom, aby se podařilo nepoplést postup. Rozdělte pruty po čtyřech. Pak vezměte vnější levý proutek a provlékněte mezi druhým a třetím na protější straně. Prut pak vraťte na levou středovou pozici. Totéž udělejte s pravým vnějším.

Po každém dvojkroku utahujte, až dojdete na silný konec pomlázky. Zavažte provázkem a zkraťte s stejnou délku. A můžete vyrazit. Jen letos počítejte s komplikacemi. Podle tradice se totiž na přestupný rok role mají prohodit, takže vás možná přivítá dívka s pomlázkou v ruce a nenechá se.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

První modely motorových nebyly příliš praktické ani efektivní.
Moderní pilové řetězy „vynalezla“ nenápadná larva. Kouše dřevo stejně

Moderní pilový řetěz vynalezl všeuměl Joe Cox, který systém řezání odkoukal od larev tesaříka. Po hodinách pozorování zjistil, že se umějí prokousávat dřevem...  celý článek

Stařenka každý den překonává řeku na chatrné lanovce
Létající babička překonává řeku na lanovce, aby se dostala do obchodu

Téměř osmdesátiletá Christinana Rosocha bydlí na samotě za řekou ve vesničce v Podkarpatské Rusi. Aby se dostala do vesnického obchodu a nemusela se trmácet...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.