Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Velikonoční opáčko. Pletení pomlázky krok za krokem

aktualizováno 
Když upletete jen jednu pomlázku za rok, moc si postup nezapamatujete. Proto není špatné zopakovat si ho, abyste si neudělali před svými ratolestmi ostudu.

Kontrolujte, abyste během pletení nepopletli postup. | foto: Playtvak.cz

Nejklasičtější postup spočívá v pletení z osmi proutků. Ideální je vybrat stejně silné a dlouhé proutky. Jejich délku si určete sami podle toho, jak velkou pozornost chcete na ulici budit.

Existují dva návody, jak začít. Někdo začíná spodní částí, v tomto případě se sváží pruty rozštípnutým proutkem, který se vsune mezi „osmičku“ proutků a zatočí kolem nich, takže vznikne jakési držátko (viz obrázek v galerii).

Fotogalerie

Jednodušší postup uvidíte na videu z Playtvak.cz. Tam začnete tenkým koncem, který si svážete. Kdo má možnost, může si svázané proutky upevnit na stojan, lépe se mu bude s pruty manipulovat.

Samotné pletení je pak jednoduché, největší umění spočívá v tom, aby se podařilo nepoplést postup. Rozdělte pruty po čtyřech. Pak vezměte vnější levý proutek a provlékněte mezi druhým a třetím na protější straně. Prut pak vraťte na levou středovou pozici. Totéž udělejte s pravým vnějším.

Po každém dvojkroku utahujte, až dojdete na silný konec pomlázky. Zavažte provázkem a zkraťte s stejnou délku. A můžete vyrazit. Jen letos počítejte s komplikacemi. Podle tradice se totiž na přestupný rok role mají prohodit, takže vás možná přivítá dívka s pomlázkou v ruce a nenechá se.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

Z praktické části soutěže instalatérů, ve které letos vyhráli učni 3. ročníku z...

„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Draky sice pouštíme na podzim, ale na jaře je k tomu vhodnější vítr

Postavte si řiditelného draka.

Na mírnější vítr Češi čekají každý podzim už desítky a desítky let. Tradice totiž velí pouštět draky. Jenže zkušení...

Najdete na iDNES.cz