Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Další vynález na loupání uvařených vajec sází na fintu z internetu

aktualizováno 
Návodů na loupání vajec uvařených na tvrdo už byly desítky a většina z nich nefunguje. Teď se k nim přidal další, na který jeho tvůrci vybírají peníze na serveru Kickstarter.

Loupání vajec je otravná věc, proto je pravděpodobnost, že někdo přispěje, poměrně vysoká. Tato pomůcka využívá finty, která se na internetu objevila už před lety: do skleničky dáte trochu vody, přihodíte vařené vejce, uzavřete, zatřepete a pak vyndáte vejce bez skořápky.

Fotogalerie

Zatímco tento způsob můžete vyzkoušet zdarma třeba se sklenicí od okurek, na Kickstarteru se nabízí možnost financovat kampaň, kde dostanete sofistikovanou plastovou nádobku se stěnami speciálně upravenými tak, aby se podílely na rychlejším rozbití skořápky.

Celá věc má jediný háček: metoda je předváděná na starších vejcích, které lze snadno loupat i bez pomůcek. Na takováto vejce platí i známá metoda „typu zadarmo“, že vejce rozklepnete na prkýnku a poválíte pod rukou. Skořápku při této metodě sundáte rychlostí blesku.

Kdo však někdy loupal čerstvá vejce, z vlastní zkušenosti dosvědčí, že tak snadno to s čerstvým vajíčkem nejde – ani za dolary. Podle zkušeností tu lze použít jedinou metodu: vejce po uvaření hodně rychle a prudce zchladit studenou vodou, nejlépe i s ledem. Jedině pak je možné vejce oloupat tak, aby se skořápkou nešla dolů i značná část bílku. Někteří experti zkoušejí před ochlazením ještě vejce nakřápnout, známy bloger pan Cuketka zase v diskusích na svém webu vaří vejce v papiňáku v páře a pak šokově zchlazuje. Přes všechna ta opatření však bývá s čerstvými vejci problém.

Jak vy „bojujete“ s loupáním vajec? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz