Konečně se vysílá pořad o vaření, kde se nepípá a něco se naučíte

Pořad Když vaří táta sází na úplně jinou notu než většina kuchařských show vysílaných v hlavních časech českých televizí. Místo urážek, neslušných slov a sebeprosazování hlavních protagonistů tak vidíte rodinnou zábavu, kde šéfkuchař nabídne takřka didaktický přístup, podle kterého by se naučil vařit i antitalent.

Pořad Když Vaří táta začal nenápadně, bez velkých fanfár a upoutávek. Jeho protagonistou je zkušený Martin Polačko, který se živí jako takzvaný privátní kuchař, tedy člověk, kterého si můžete pozvat, aby kuchtil na vaší soukromé party. A se sladkými jídly mu pomáhá cukrářka Iveta Fabešová, kterou jste prvně poznali v soutěži Na nože!, kde jako tehdejší amatérka pokořila mnohé profesionály.

Koncept je jednoduchý a v podstatě se opakuje. Kuchař v pořadu představuje otce se dvěma syny, který pozve na návštěvu známé a musí jim uvařit něco dobrého. Zatím to byla všechno jídla, která s trochou nadsázky zvládne i malé dítě, ale přitom taková, že nadchnou i náročného jedlíka.

Tento jednoduchoučký příběh však slouží jen jako spojka mezi záběry přípravy jednotlivých jídel, starší syn pomáhá v kuchyni, mladší se věnuje hostům. Tím, že šéfkuchař "diriguje" syna, upozorňuje ho (a tím i nás) zároveň na úskalí jednotlivých pracovních postupů.

Milan Polačko a Iveta Fabešová

Sympatické je, že Polačko nepůsobí křečovitě, nesnaží se poučovat, vše probíhá v pohodové atmosféře. Jen s lišáckým přimhouřením oka do kamery by mohl ubrat. Jednou, dvakrát je to snesitelné, po každé druhém střihu kamery už to působí jako chtěné schéma.

Ve třetí epizodě, kterou uvidíte na Prima Family v neděli vpodvečer, chtějí děti uspořádat party pro kamarády. A protože jejich "otec" ví, jak milují hranolky s kečupem, rozhodne se ukázat, jak si ho můžete připravit doma zdravě přímo z rajčat a bez konzervantů. A samozřejmě další jednoduché tipy pro podobnou příležitost, včetně domácích hranolků či dětské pizzy.

Domácí kečup

Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, třtinový cukr, červený vinný ocet, 2–3 hřebíčky, špetka skořice a zázvoru, sůl, pepř.

Nakrájejte rajčata a cibuli a vložte do hrnce. "Červená cibule je v tomto případě lepší, protože je sladší a chuťově jemnější," radí Polačko. Přidejte najemno nakrájený česnek, zázvor, skořici, hřebíčky a špetku soli a pepře, trochu oleje.

Nakonec kečup propasírujte.

Po zachlazení kečup ještě zhoustne.

Rajčata nechte 2–3 hodiny dusit pod poličkou, dokud se nerozvaří a nezredukují. Potom vytáhněte hřebíček a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte trochu octa, několik lžic třtinového cukru a podle chuti ještě špetku soli a pepře.

Pak vraťte kečup na sporák a velmi pomalu vařte ještě půl hodiny. Pak ho přes cedník propasírujte. Po vychlazení ještě zhoustne.

Na přesný postup krok za krokem se podívejte na video.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...