Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Už strkají vodu i do mletého masa, stěžuje si čtenář

aktualizováno 
Čtvrtina hovězího, čtvrtina vepřového, čtvrtina vody a zbytek tuk a éčka, rozčiloval se čtenář Hobby.cz. Přitom si koupil mix mletého masa ve stejném regále v supermarketu Albert jako obvykle.

Mleté maso z Alberta s 25% obsahem vody | foto: Marek Burza

Teprve když rukou hrábl do masa a chtěl z něj udělat sekanou, zjistil, že má nějakou divnou konzistenci. "Obvykle na půl kila masa z vaničky dávám jedno vajíčko a musím přidat ještě trochu mléka, aby byla směs dostatečně řídká na vytvarování bochníčku. A teď to najednou nebylo potřeba," popisuje. Nelenil proto a vytáhl plastovou nádobku z koše a pořádně si ji prohlédl. Složení vidíte na obrázku.

V Albertu nemáte moc možností

Vyzkoušeli jsme proto hypermarket Albert na pražském Chodově, abychom se podívali, jak to tam s mletým masem chodí. Máte možnost koupit půl kila mletého vepřového, půl kila mletého hovězího masa, obojí bez vody. Komu je ale kilogram hodně, může zvolit kritizovaný půlkilový balíček, ovšem s vmíchanou vodou. U pultu s masem mleté na váhu nemají.

Mix vepřového a hovězího obsahuje jen něco přes 50 % masa.

Mix vepřového a hovězího obsahuje jen něco přes 50 % masa.

Mleté hovězí maso je také označené jako masný výrobek.

Mleté hovězí maso je také označené jako masný výrobek.

Podívejte se ale na etikety na vaničkách. Obě nesou označení masný výrobek, což odpovídá předpisům. Jen to znamená, že nejde o čisté maso, bylo do něj "sáhnuto". Hovězí z toho relativně vyšlo lépe, obsahuje pouze běžné konzervační látky. Ve směsi se už podle popisu prodává jen "bláto".

To ale stále nic neznamená, potravinářská inspekce by nemohla namítnout ani popel. Maso je správně označeno jako masný výrobek, na etiketě je vše správně vypsáno.

Smůla je jen v tom, že krabičky s mletým masem jsou v pultu mezi ostatními balenými masy. Čistými bez dalších přidaných látek. Což není sice nic proti ničemu, ale v zákazníkovi to evokuje pocit, že si koupí čisté mleté maso jako u řezníka.

Ve smíchovském Tesku mají zákazníci víc možností. Koupí mletá masa různých jakostí a s různými cenami. Akční balíček mixu vepřového s vepřovým se 60 % masa za 60 Kč/kg, ale taky 96procentní mix za stovku. Anebo zvlášť hovězí i vepřové za podstatně vyšší ceny. Navíc u pultu máte možnost nechat si obsluhou navážit, kolik právě potřebujete.

100× omílané pravidlo: čtěte etikety

Za to, že se napálil, si vlastně může čtenář sám. Stokrát už musel v médiích číst jediné heslo, které ho může ochránit: pečlivě číst etikety. A pokud chce koupit kvalitní maso, dát si práci a hledat spolehlivého řezníka, nebýt pohodlný. Anebo si koupit suroviny a mleté si připravit sám.

Varovat ho mohla ostatně už podezřele nízká cena. Mohl někdo čekat čisté maso za sedmdesát korun za kilogram?

Ne každý má bohužel při ruce dobré řeznictví.

Ne každý má bohužel při ruce dobré řeznictví.

"U nás v krámě to děláme tak, že si každý řekne, na co mleté potřebuje, a my mu doporučíme, jaký druh masa semlít. Nemá ale cenu honit se za každou cenu za minimem tuku, ten je nositelem chutě a vůně," připomíná pražský řezník František Kšána.

Rozlišuje různé ceny podle použitých surovin. "Pokud to bude maso z pultu, cena se musí počítat z ceny jednotlivých surovin. Nižší ceny můžete dosáhnout tím, že používáte odřezky z výroby, které byste jinak neprodal. Což ale vůbec nemusí znamenat, že je to nekvalitní maso," připomíná.

Proč se do masa přidává voda

Přidávat vodu do mletého nevidí jako hřích v případě, kdy někdo touží po hodně libovém pokrmu, voda pak nahrazuje tuk a zlepšuje vazkost. To ale nebyl případ kritizovaného balíčku, tady je tuku nepočítaně. Rozdíl je také v tom, když si přidáme tekutinu podle vlastní receptury, a výsledku, kterého chceme dosáhnout.

Voda se ostatně přidává běžně i do masa, pak se mluví o takzvaném křehčení. "Původně to nebyla špatná myšlenka. Běžně se voda se solí přidává do šunky nebo do masa, které se připravuje na uzení," popisuje učitel technologie na Střední škole gastromomické a hotelové v Praze Jiří Šimko.

"Jenže v poslední době ji najdete i masech, které jsou křehké samy o sobě, třeba v kuřecích prsou. To už si ale za cenu masa kupujete vodu," upozorňuje.

Na krůtí šunce se masem šetřilo, jen 56 %.

Na krůtí šunce se masem šetřilo, jen 56 %.

Šunka má standardních 80 % masa, cena je neuvěřitelně nízká.

Šunka má standardních 80 % masa, cena je neuvěřitelně nízká.

Kdo někdy udělal podobný "experiment", potvrdí, že si koupil blivajz, který je zralý na vyhození. "Křehčení by se mělo provádět jen u tužších tkání," potvrzuje.

Jako příklad uvádí řezník Bohuslav Tichý debrecínku. "Když budete vyrábět například z vepřové pečeně debrecínku, musíte ji napíchat směsí vody a soli, jinak bude tuhá. Toto maso je velmi suché, neukousli byste to," vysvětluje.

Stejně tak se "napichuje" i vepřové selátko na gril. Velké kusy masa je prostě třeba připravit a "naložit" i zevnitř. To ale nemá nic společného se strategií výrobců. Těm jde hlavně o to, aby ušetřili. Ke snižování ceny je tlačí i obchodní řetězce.

Proto nelze doporučit nic jiného než být opatrný při sledování etiket se složením i cenovek. I v nich ale "aby se Albert vyznal." Narazili jsme tu například na krůtí šunku Standard za 170 Kč/kg s obsahem masa 56 % (to je téměř cena za čisté krůtí prso), na druhou stranu ale i na 80% vepřovou šunku Výběr za 110 Kč/kg. Přitom kilo vepřové kýty se prodává v průměru za 120 Kč za kilo.

Sledujete pravidelně etikety potravin, které kupujete? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.