Pořádné porce za hubičku požaduje v restauracích polovina Čechů

Přesvědčení šéfkuchaře Pohlreicha, že lidé dávají v restauracích přednost kvantitě před kvalitou, potvrzuje nejnovější průzkum. Lidé se chtějí co nejvíce najíst za co nejméně peněz a o kvalitě jídla tolik nepřemýšlejí.

Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží | foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů při objednávání oběda preferuje to, jestli dostane velkou porci za přiměřenou cenu. Na další faktory, jako je rozmanitost nabídky nebo rychlá obsluha, tolik nehledí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která prostřednictvím internetu oslovila 10 500 respondentů. 

"Jediný, co lidi na jídle poznají hned, je cena. Jinak si myslím, že je jim jedno, co jedí. A lidi vnímají jídlo jako něco, co mají právo dostat levně. Všichni se umí nažrat, ale nevím, jestli si dokážou pochutnat," tvrdil před časem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Hobby (viz předchozí článek). Není si jistý, zda se i přes svoji osvětovou činnost dožije nějaké změny.

To šéfkuchař Radek Šubrt je trochu smířlivější. "Taková je u nás tradice, nyní navíc umocněná spěchem. Každý z práce bleskově vyběhne na nějaké občerstvení, je rád, že se zasytí. Na nějaké vysedávání u oběda a vychutnávání menu prostě není čas," vysvětluje.

Z průzkumu také vyplynulo, že každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Přitom v jiných zemích, jako je například Francie, Španělsko, Švédsko nebo Itálie, obědvá každý den 80 až 90 procent lidí. "Zjistili jsme, že pravidelné obědvání zřejmě nepatří k naší národní kultuře," konstatovala společnost Edenred.

Návyky strávníků odhalily, že většina Čechů se v poledne stravuje v restauracích. Naproti tomu v cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích. Průzkum také odhalil, že Češi jsou polévkový národ. Zatímco v zahraničí si polévku dá pět až sedm procent strávníků, v Česku je to zhruba 36 procent lidí. A oběd bez přílohy si Češi nedovedou představit skoro vůbec.

Heslo "Hlavně za jídlo moc neutratit, a pokud možno se najíst dosyta" nejvíce z jednotlivých regionů republiky preferují lidé v Moravskoslezském kraji. Zejména muži tam na zdravou výživu nehledí. "Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci byli zvyklí pokaždé se pořádně najíst," konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler. Naopak na jižní Moravě je daleko více gurmánů, milovníků dobrého jídla.

Moravskoslezský kraj vykazuje i další odlišnosti. Je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a držely diety. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. A pro srovnání – v Praze to bylo podle průzkumu více než dvojnásobek, plných 15 procent respondentek.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...