Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pořádné porce za hubičku požaduje v restauracích polovina Čechů

aktualizováno 
Přesvědčení šéfkuchaře Pohlreicha, že lidé dávají v restauracích přednost kvantitě před kvalitou, potvrzuje nejnovější průzkum. Lidé se chtějí co nejvíce najíst za co nejméně peněz a o kvalitě jídla tolik nepřemýšlejí.

Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží | foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů při objednávání oběda preferuje to, jestli dostane velkou porci za přiměřenou cenu. Na další faktory, jako je rozmanitost nabídky nebo rychlá obsluha, tolik nehledí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která prostřednictvím internetu oslovila 10 500 respondentů. 

"Jediný, co lidi na jídle poznají hned, je cena. Jinak si myslím, že je jim jedno, co jedí. A lidi vnímají jídlo jako něco, co mají právo dostat levně. Všichni se umí nažrat, ale nevím, jestli si dokážou pochutnat," tvrdil před časem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Hobby (viz předchozí článek). Není si jistý, zda se i přes svoji osvětovou činnost dožije nějaké změny.

To šéfkuchař Radek Šubrt je trochu smířlivější. "Taková je u nás tradice, nyní navíc umocněná spěchem. Každý z práce bleskově vyběhne na nějaké občerstvení, je rád, že se zasytí. Na nějaké vysedávání u oběda a vychutnávání menu prostě není čas," vysvětluje.

Z průzkumu také vyplynulo, že každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Přitom v jiných zemích, jako je například Francie, Španělsko, Švédsko nebo Itálie, obědvá každý den 80 až 90 procent lidí. "Zjistili jsme, že pravidelné obědvání zřejmě nepatří k naší národní kultuře," konstatovala společnost Edenred.

Návyky strávníků odhalily, že většina Čechů se v poledne stravuje v restauracích. Naproti tomu v cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích. Průzkum také odhalil, že Češi jsou polévkový národ. Zatímco v zahraničí si polévku dá pět až sedm procent strávníků, v Česku je to zhruba 36 procent lidí. A oběd bez přílohy si Češi nedovedou představit skoro vůbec.

Heslo "Hlavně za jídlo moc neutratit, a pokud možno se najíst dosyta" nejvíce z jednotlivých regionů republiky preferují lidé v Moravskoslezském kraji. Zejména muži tam na zdravou výživu nehledí. "Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci byli zvyklí pokaždé se pořádně najíst," konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler. Naopak na jižní Moravě je daleko více gurmánů, milovníků dobrého jídla.

Moravskoslezský kraj vykazuje i další odlišnosti. Je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a držely diety. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. A pro srovnání – v Praze to bylo podle průzkumu více než dvojnásobek, plných 15 procent respondentek.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz