Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou

aktualizováno 
Nedělní pořad Teď vaří šéf! sází na pochoutky z ovoce. Na hrušku vařenou v čaji s vínem si vzpomenete i na Vánoce. Už jenom proto, že ji provoní skořicí a hřebíčkem.

„Čím zralejší hrušky koupíte, tím líp,“ radí Zdeněk Pohlreich, když ukazuje, jak na to. Na recept budete potřebovat zralou hrušku, bílé víno, čaj, cukr, badyán, hřebíček, skořici, ořechy a zmrzlinu.

„Doporučuji uvařit čaj černý Earl Grey, z něj cítím ochucení tím typickým bergamotem, které se pro tento recept dobře hodí,“ vysvětluje. Uvařený čaj vydatně dolije bílým vínem. Sice nepopisuje, jaké vybrat, ale bude platit totéž jako u každého jiného vaření. Tedy použít takové víno, jaké by se člověk nebál i vypít.

Utopte hrušku rozkrojenou na poloviny a přidejte cukr, odhadem hrnek. Teď začne vánoční vonění. Šéf přidá dva kousky badyánu, pak dvě větvičky skořice a pár hřebíčků. Abyste udrželi hrušku utopenou, najděte talířek o menším průměru než hrnec a obsah zatižte.

Není možné dopředu určit, jak dlouho se bude hruška vařit. „To je individuální, strašně záleží, jak je ta hruška zralá. Ale je důležité vařit ji hodně pomalu. Jde o to, že kdybyste ji vařili rychle, byla by na okrajích měkká a uvnitř tvrdá. Uvařená je, když při zkoušení nebude klást noži skoro žádný odpor,“ popisuje Pohlreich hlavní fintu. Uvařenou hrušku nechejte v nálevu vystydnout.

Fotogalerie

Hrušku vytáhněte, nálev zceďte, přidejte trošku šťávy z citronu a nechejte ho svařit tak napolovic. Tím se ještě zesílí chuť a vzhledem k velkému obsahu cukru zesirupovatí. Trošku nálevu si ale předem odlijte do hrušek, aby zůstaly pořád v tekutině.

Až bude nálev zredukovaný, vyndejte hrušku z tekutiny na prkénko a nakrájejte ji na plátky. Nedořezávejte ji, abyste ji pak na talíř mohli rozvinout jako karty nebo vějíř. „V podstatě je to jedno, jde jen o vizuální efekt. Hromada plátků by chutnala na talíři stejně, ale nebylo by to tak pěkné,“ vysvětluje kuchař.

Teď se přichystejte k závěrečnému ladění chutí i vzhledu. Pohlreich chce hrušce dopřát kontrast. Vedle hrušky si přichystá lůžko ze sekaných mandlí. Hrušku přelije svařeným horkým nálevem a do mandlí posadí noček z vanilkové zmrzliny.

„Jak nemám rád, když je na talíři něco, co se nedá sníst, tak tady nemůžu odolat a ozdobím to tím dřívkem skořice a hvězdičkou badyánu. A jako barevný kontrast lístek meduňky,“ upřímně se přiznává.

„A máte tu pošírovanou hrušku v čaji a bílém vině, provoněnou vánočním kořením. To je dezert, jako když vyšije,“ raduje se nad hotovým talířkem.

Pohreichovy dezerty se naučíte v pořadu Teď vaří šéf! v neděli podvečer.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz