VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou

Nedělní pořad Teď vaří šéf! sází na pochoutky z ovoce. Na hrušku vařenou v čaji s vínem si vzpomenete i na Vánoce. Už jenom proto, že ji provoní skořicí a hřebíčkem.
Pohlreich vaří vánoční hrušku ve víně | (1:43) | video: FTV Prima

„Čím zralejší hrušky koupíte, tím líp,“ radí Zdeněk Pohlreich, když ukazuje, jak na to. Na recept budete potřebovat zralou hrušku, bílé víno, čaj, cukr, badyán, hřebíček, skořici, ořechy a zmrzlinu.

„Doporučuji uvařit čaj černý Earl Grey, z něj cítím ochucení tím typickým bergamotem, které se pro tento recept dobře hodí,“ vysvětluje. Uvařený čaj vydatně dolije bílým vínem. Sice nepopisuje, jaké vybrat, ale bude platit totéž jako u každého jiného vaření. Tedy použít takové víno, jaké by se člověk nebál i vypít.

Utopte hrušku rozkrojenou na poloviny a přidejte cukr, odhadem hrnek. Teď začne vánoční vonění. Šéf přidá dva kousky badyánu, pak dvě větvičky skořice a pár hřebíčků. Abyste udrželi hrušku utopenou, najděte talířek o menším průměru než hrnec a obsah zatižte.

Není možné dopředu určit, jak dlouho se bude hruška vařit. „To je individuální, strašně záleží, jak je ta hruška zralá. Ale je důležité vařit ji hodně pomalu. Jde o to, že kdybyste ji vařili rychle, byla by na okrajích měkká a uvnitř tvrdá. Uvařená je, když při zkoušení nebude klást noži skoro žádný odpor,“ popisuje Pohlreich hlavní fintu. Uvařenou hrušku nechejte v nálevu vystydnout.

Hrušku vytáhněte, nálev zceďte, přidejte trošku šťávy z citronu a nechejte ho svařit tak napolovic. Tím se ještě zesílí chuť a vzhledem k velkému obsahu cukru zesirupovatí. Trošku nálevu si ale předem odlijte do hrušek, aby zůstaly pořád v tekutině.

Až bude nálev zredukovaný, vyndejte hrušku z tekutiny na prkénko a nakrájejte ji na plátky. Nedořezávejte ji, abyste ji pak na talíř mohli rozvinout jako karty nebo vějíř. „V podstatě je to jedno, jde jen o vizuální efekt. Hromada plátků by chutnala na talíři stejně, ale nebylo by to tak pěkné,“ vysvětluje kuchař.

Teď se přichystejte k závěrečnému ladění chutí i vzhledu. Pohlreich chce hrušce dopřát kontrast. Vedle hrušky si přichystá lůžko ze sekaných mandlí. Hrušku přelije svařeným horkým nálevem a do mandlí posadí noček z vanilkové zmrzliny.

„Jak nemám rád, když je na talíři něco, co se nedá sníst, tak tady nemůžu odolat a ozdobím to tím dřívkem skořice a hvězdičkou badyánu. A jako barevný kontrast lístek meduňky,“ upřímně se přiznává.

„A máte tu pošírovanou hrušku v čaji a bílém vině, provoněnou vánočním kořením. To je dezert, jako když vyšije,“ raduje se nad hotovým talířkem.

Pohreichovy dezerty se naučíte v pořadu Teď vaří šéf! v neděli podvečer.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12