Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

aktualizováno 
Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to naučit se jeho různé úpravy. Salát s plátky pošírovaných kuřecích prsou připravených jen ve vroucí vodě bez špetky tuku je ideální variantou.

V nedělní podvečer nastoupil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na obrazovku Primy v rámci pořadu Teď vaří šéf! s dalším celodenním lehkým menu (více zde).

Fotogalerie

Jako ranní vzpruhu tentokrát připravil lívance s restovaným ananasem a skořicovým cukrem, na přesnídávku uzeného lososa se salátem z bílé ředkve a jablek, na oběd ultrajednoduchá kuřecí pošírovaná prsa s bramborovým salátem, jako prostopášnou odpolední svačinku papáju s vanilkovou zmrzlinou a na večeři pohanku se zeleninou a pečenou červenou řepou.

Příprava bramborového salátu s kuřetem na první pohled nevypadá jako rychlá záležitost, v tomhle případě ale opravdu jde o velmi jednoduchou přípravu. Jen brambory si předvařte, ideálně drobnější a ve slupce. Kromě kuřecích prsou, vývaru, hlávkového salátu a běžných kuchyňských ingrediencí využijete ještě aromatické čerstvé bylinky: estragon a kerblík.

Jak připravit kuřecí prsa ve vroucí vodě

Kuřecí prsa očistěte, opepřete, osolte a vložte do mírně vroucího kuřecího vývaru spolu s odrbanou snítkou estragonu (získané lístky si dejte bokem, nasekáte je spolu s kerblíkem do salátu). Na správné uvaření jim stačí zhruba 10 až 12 minut, každopádně ale platí, že byste je neměli vařit prudce a dlouho, jinak si moc nepochutnáte.

Hotové kuřecí maso vytáhněte z vývaru.
Hotové kuřecí maso nakrájejte na plátky.
Maso by mělo být na řezu lesklé, ne matně bílé.

Když poté prsa vytáhnete z vody, měla by být pevná a pružná, ne úplně měkká na dotek. Chvilku je nechte odpočinout a nakrájejte na plátky. Ty by měly mít ideálně na řezu lesk, matně milé maso už je převařené.

Rychlý a pikantní bramborový salát jako příloha

Než se kuřecí prsa povaří, využije šéf oněch cca 10 minut na přípravu dresinku na bramborový salát. Konkrétně volí tuto pikantní kombinaci: trochu dijonské hořčice, kapku bílého vína, citronovou šťávu, přidá pepř a sůl a prošlehá. Pro správnou chuť přidá ještě cherry ocet, který dodá ten správný říz. A úplně nakonec do zálivky zašlehá rostlinný olej, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Nasekejte lístky estragonu spolu s pár snítkami kerblíku, později je přidáte do...
Brambory neloupejte, jen je pokrájejte na čtvrtky.
Spolu s bylinkami a dresinkem přidejte brambory do misky k šalotce.

Předvařené brambory ve slupce na chvilku přidá do vroucí vody ke kuřecímu masu, aby se prohřála. Mezitím si do salátové mísy pokrájí jednu šalotku, přidá dvě lžíce kuřecího vývaru, prohřáté brambory pokrájené na čtvrtky, nasekané lístky estragonu a snítky kerblíku, dresink a vše promíchá.

Trochu dresinku lze přidat i na natrhaná srdíčka hlávkového salátu, promíchat a můžete servírovat na talíř. Nejprve ho vyložíte hlávkovým salátem, pak na něj lehce navršíte ten bramborový a na vrch hezky vyrovnáte pošírovaná kuřecí prsa pokrájená na plátky. Ta můžete ještě lehce osolit a chuťově osvěžit pár kapkami kvalitního olivového oleje.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Najdete na iDNES.cz