Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

aktualizováno 
Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to naučit se jeho různé úpravy. Salát s plátky pošírovaných kuřecích prsou připravených jen ve vroucí vodě bez špetky tuku je ideální variantou.

V nedělní podvečer nastoupil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na obrazovku Primy v rámci pořadu Teď vaří šéf! s dalším celodenním lehkým menu (více zde).

Fotogalerie

Jako ranní vzpruhu tentokrát připravil lívance s restovaným ananasem a skořicovým cukrem, na přesnídávku uzeného lososa se salátem z bílé ředkve a jablek, na oběd ultrajednoduchá kuřecí pošírovaná prsa s bramborovým salátem, jako prostopášnou odpolední svačinku papáju s vanilkovou zmrzlinou a na večeři pohanku se zeleninou a pečenou červenou řepou.

Příprava bramborového salátu s kuřetem na první pohled nevypadá jako rychlá záležitost, v tomhle případě ale opravdu jde o velmi jednoduchou přípravu. Jen brambory si předvařte, ideálně drobnější a ve slupce. Kromě kuřecích prsou, vývaru, hlávkového salátu a běžných kuchyňských ingrediencí využijete ještě aromatické čerstvé bylinky: estragon a kerblík.

Jak připravit kuřecí prsa ve vroucí vodě

Kuřecí prsa očistěte, opepřete, osolte a vložte do mírně vroucího kuřecího vývaru spolu s odrbanou snítkou estragonu (získané lístky si dejte bokem, nasekáte je spolu s kerblíkem do salátu). Na správné uvaření jim stačí zhruba 10 až 12 minut, každopádně ale platí, že byste je neměli vařit prudce a dlouho, jinak si moc nepochutnáte.

Hotové kuřecí maso vytáhněte z vývaru.
Hotové kuřecí maso nakrájejte na plátky.
Maso by mělo být na řezu lesklé, ne matně bílé.

Když poté prsa vytáhnete z vody, měla by být pevná a pružná, ne úplně měkká na dotek. Chvilku je nechte odpočinout a nakrájejte na plátky. Ty by měly mít ideálně na řezu lesk, matně milé maso už je převařené.

Rychlý a pikantní bramborový salát jako příloha

Než se kuřecí prsa povaří, využije šéf oněch cca 10 minut na přípravu dresinku na bramborový salát. Konkrétně volí tuto pikantní kombinaci: trochu dijonské hořčice, kapku bílého vína, citronovou šťávu, přidá pepř a sůl a prošlehá. Pro správnou chuť přidá ještě cherry ocet, který dodá ten správný říz. A úplně nakonec do zálivky zašlehá rostlinný olej, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Nasekejte lístky estragonu spolu s pár snítkami kerblíku, později je přidáte do...
Brambory neloupejte, jen je pokrájejte na čtvrtky.
Spolu s bylinkami a dresinkem přidejte brambory do misky k šalotce.

Předvařené brambory ve slupce na chvilku přidá do vroucí vody ke kuřecímu masu, aby se prohřála. Mezitím si do salátové mísy pokrájí jednu šalotku, přidá dvě lžíce kuřecího vývaru, prohřáté brambory pokrájené na čtvrtky, nasekané lístky estragonu a snítky kerblíku, dresink a vše promíchá.

Trochu dresinku lze přidat i na natrhaná srdíčka hlávkového salátu, promíchat a můžete servírovat na talíř. Nejprve ho vyložíte hlávkovým salátem, pak na něj lehce navršíte ten bramborový a na vrch hezky vyrovnáte pošírovaná kuřecí prsa pokrájená na plátky. Ta můžete ještě lehce osolit a chuťově osvěžit pár kapkami kvalitního olivového oleje.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Topná sezona v paneláku nedělá dobře sliznicím. Pomůže zvlhčovač

Vyšší vlhkost přispívá k lepšímu spánku.

Obyvatelé panelových domů mívají přes zimu problém s příliš suchým vzduchem, jehož relativní vlhkost klesá až pod 30 %....

Nechte dřevo alespoň rok vyschnout. Nejvíce zahřejí habr a dub

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci...

Nejvyšší výhřevnost ze všech stromů má habr, za který si však připlatíte. Dobře zatopíte i dubem, ale oba stromy schnou...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Najdete na iDNES.cz