Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to naučit se jeho různé úpravy. Salát s plátky pošírovaných kuřecích prsou připravených jen ve vroucí vodě bez špetky tuku je ideální variantou.
Jak připravit pošírovaná kuřecí prsa podle Pohlreicha | (1:38) | video: FTV Prima

V nedělní podvečer nastoupil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na obrazovku Primy v rámci pořadu Teď vaří šéf! s dalším celodenním lehkým menu (více zde).

Jako ranní vzpruhu tentokrát připravil lívance s restovaným ananasem a skořicovým cukrem, na přesnídávku uzeného lososa se salátem z bílé ředkve a jablek, na oběd ultrajednoduchá kuřecí pošírovaná prsa s bramborovým salátem, jako prostopášnou odpolední svačinku papáju s vanilkovou zmrzlinou a na večeři pohanku se zeleninou a pečenou červenou řepou.

Příprava bramborového salátu s kuřetem na první pohled nevypadá jako rychlá záležitost, v tomhle případě ale opravdu jde o velmi jednoduchou přípravu. Jen brambory si předvařte, ideálně drobnější a ve slupce. Kromě kuřecích prsou, vývaru, hlávkového salátu a běžných kuchyňských ingrediencí využijete ještě aromatické čerstvé bylinky: estragon a kerblík.

Jak připravit kuřecí prsa ve vroucí vodě

Kuřecí prsa očistěte, opepřete, osolte a vložte do mírně vroucího kuřecího vývaru spolu s odrbanou snítkou estragonu (získané lístky si dejte bokem, nasekáte je spolu s kerblíkem do salátu). Na správné uvaření jim stačí zhruba 10 až 12 minut, každopádně ale platí, že byste je neměli vařit prudce a dlouho, jinak si moc nepochutnáte.

Hotové kuřecí maso vytáhněte z vývaru.
Hotové kuřecí maso nakrájejte na plátky.
Maso by mělo být na řezu lesklé, ne matně bílé.

Když poté prsa vytáhnete z vody, měla by být pevná a pružná, ne úplně měkká na dotek. Chvilku je nechte odpočinout a nakrájejte na plátky. Ty by měly mít ideálně na řezu lesk, matně milé maso už je převařené.

Rychlý a pikantní bramborový salát jako příloha

Než se kuřecí prsa povaří, využije šéf oněch cca 10 minut na přípravu dresinku na bramborový salát. Konkrétně volí tuto pikantní kombinaci: trochu dijonské hořčice, kapku bílého vína, citronovou šťávu, přidá pepř a sůl a prošlehá. Pro správnou chuť přidá ještě cherry ocet, který dodá ten správný říz. A úplně nakonec do zálivky zašlehá rostlinný olej, aby se všechny ingredience pěkně spojily.

Nasekejte lístky estragonu spolu s pár snítkami kerblíku, později je přidáte do...
Brambory neloupejte, jen je pokrájejte na čtvrtky.
Spolu s bylinkami a dresinkem přidejte brambory do misky k šalotce.

Předvařené brambory ve slupce na chvilku přidá do vroucí vody ke kuřecímu masu, aby se prohřála. Mezitím si do salátové mísy pokrájí jednu šalotku, přidá dvě lžíce kuřecího vývaru, prohřáté brambory pokrájené na čtvrtky, nasekané lístky estragonu a snítky kerblíku, dresink a vše promíchá.

Trochu dresinku lze přidat i na natrhaná srdíčka hlávkového salátu, promíchat a můžete servírovat na talíř. Nejprve ho vyložíte hlávkovým salátem, pak na něj lehce navršíte ten bramborový a na vrch hezky vyrovnáte pošírovaná kuřecí prsa pokrájená na plátky. Ta můžete ještě lehce osolit a chuťově osvěžit pár kapkami kvalitního olivového oleje.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025