Pošvatka ryšavá (Amanita fulva)

aktualizováno 
Pošvatku ryšavou poznáte podle rezavé barvy a výrazného rýhovaného okraje.

Pošvatka ryšavá | foto: Profimedia.cz

Proč se pošvatka ryšavá jmenuje právě takto? Tato houba totiž nevyrůstá přímo ze země, ale tření je zasazená v pochvě. Druhové jméno jí dává zbarvení klobouku.

Jak vypadá

Pošvatka ryšavá měří od pěti do dvanácti centimetrů do výšky a asi centimetr v průměru. Klobouk dorůstá do šířky tří až sedmi centimetrů. Zbarvuje se do hnědočervené nebo rezavé a směrem k okrajům světlá, někdy až doběla. Pruh okolo okrajů, který zabírá až třetinu klobouku, tvoří výrazné rýhy. Klobouk je neprve kuželovitý, časem rozložitý s hrbolem uprostřed.

Široké a husté lupeny mají bělavou barvu. Barva třeně přechází z bílé až do oranžovohnědé. Její báze je zasazená do pochvy, která se zbarvuje stejně jako třeň. Obvykle bývá ale tmavší.

Kde a kdy roste

Pošvatku ryšavou najdete v jehličnatých lesích, nejčastěji u borovic a ve vlhčím prostředí. Mezi listnatými stromy roste zřídka. Objevuje se od června do října.

Tato houba se uvádí jako jedlá. Je ale velmi křehká, a proto se těžko sbírá. Nechutná, ani nevoní nijak nevýrazně. Patří k příbuzným muchomůrek.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz