Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Antiadhezní nože zaplavují trh. Lépe kloužou, ale vitaminy nezachrání

aktualizováno 
Nastartoval to rozmach keramických nožů, které slibovaly nejen "věčné" ostří, ale i schopnost neničit při krájení vitaminy v zelenině a nepřilnavost ke krájeným potravinám. Nyní je následují nože, které by měly zaručovat odolnost klasického kovového nože, ale s vlastnostmi keramického.

Nové nože Edge jsou potaženy kluznou látkou na bázi teflonu. | foto: Fiskars

Jsou to běžné nože, ale mají čepel potaženou antiadhezní látkou, která nedovolí noži styk s krájenou zeleninou, a měly by tak být vůči potravinám šetrnější.

"Ve skutečnosti je to daleko prozaičtější. Kuchařům se na keramickém noži líbilo, jak snadno klouzají při krájení do suroviny. Jenže profesionální kuchař nemůže v praxi keramický nůž používat. Snadno se v kuchařské praxi stane, že nůž vjede do kosti a úlomek keramického ostří by mohl zůstat třeba v mase. A to nelze hostovi předložit," vysvětluje Zdeněk Kočárek ze společnosti Friedrich Dick, která se už desítky let specializuje na výrobu špičkových nožů pro profesionály a mít od nich sadu je snem mnohého kuchaře.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažena keramikou.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažený keramikou.

Mezinárodní asociace kuchařů Wacs (World Assocation of Chefs Societie) proto společnosti svěřila vývoj nože, který by dokázal spojit vlastnosti klasického kovaného nože s vlastnostmi keramického. Proto vznikla řada Premier Wacs, která má povrch potažený vrstvičkou keramiky. Ta usnadňuje nejen mytí (neulpívají na ní částečky potravin), ale zlepšuje i kluznost nože. Zde je zřejmě počátek celosvětového boomu potahovaných nožů.

Barva bojuje o design

Jan Růzha, který do Česka dováží nože Fiskars, potahované nože prodává v řadě Edge. Sází právě na vlastnosti, které zdůrazňuje Zdeněk Kočárek, tedy lepší kluznost a snazší omyvatelnost.

"Naše nože mají potah na bázi polytetrafluoretylenu (látka s vlastnostmi podobnými teflonu), i když složení je upravené podle našich receptur. Navíc chceme zabodovat novým designem a dobrou ergonomií," říká představitel společnosti, která nabízí hlavně nože do domácnosti.

Pak tu máme například potahované nože Tescoma, která sází zase hlavně na design a jejíž nože barevně sladíte s čímkoliv, co se vám v kuchyni může vyskytnout. Nože jsou designově velmi povedené, ale posuďte sami, jaký asi může být nůž, který koupíte za stokorunu. I když samozřejmě umějí i kvalitní kousky. Ty však koupíte spíše v klasickém provedení.

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými...

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými potisky.

Barevný design je teď zřejmě módní, protože barevná škála a roztodivné vzory se hromadně objevují i na keramických nožích. Kdo by zaváhal a nekoupil za dvě stovky dokonalý keramický nůž s květinovým potiskem, nebo dokonce takový, který se tváří jako z damascénské oceli, když podobný originál stojí deset nebo dvacet tisíc korun?

Mýty o vitaminech

Tento marketingový argument začali šířit prodejci keramických nožů jako hlavní argument pro koupi nových "super zdravých" nožů. A to už v době, kdy 16cm keramický kuchařský nůž stál kolem dvou tisíc. Využívali tak naší posedlosti po superzdravé výživě a všech příbuzných módních trendů.

Podivovali se i čtenáři blogu pana Cuketky: "Nechápu, jak si někdo z naprosto zanedbatelného jevu, kdy při styku s železem může dojít k nepatrnému úbytku vitaminu C, mohl udělat marketingovou kampaň a navíc mu to všichni sežerou," podivoval se čtenář Elentoth.

Výrobci zřejmě sázeli i na neznalost složení oceli, ze které se nože vyrábějí. "Nechápu, jak k tomu mohli dojít, vždyť solidní nůž se vyrábí z chromvanadiové oceli, s čistým železem se potravina vůbec nepotká," díví se Kočárek.

Navíc porovnejte množství vitaminu v ploše řezu s množstvím, které zůstává v celkovém objemu potraviny. Pak ještě uvažte, že nejvíce vitaminů z potraviny mizí tepelným zpracováním, klidně i 60 a více procent. Velký vliv má i skladování potravin. Podle Státního zdravotního ústavu může za úbytek vitaminů i styk s kyslíkem, styk se železem a hlavně mědí, proto se pro přípravu potravin doporučuje nerezové náčiní.

A s tím si srovnejte hesla prodejců keramických nožů, například ze stránek výrobce Kyocera: "Keramické nože neničí zdraví prospěšné vitamíny ani enzymy v potravinách. Rovněž nezanechávají pach ani pachuť oceli. Jsou vhodné pro biopotraviny, podporují zdravý životní styl. Neznehodnocujte už déle své jídlo ocelí! Jídlo připravené keramickými noži Kyocera si uchovává svoji čerstvou chuť, ovoce a zelenina po krájení neztmavne. Zelenina nakrájená keramickým nožem zůstává živá." Toto si každý musí probrat sám.

Věříte na argumenty výrobců keramických nožů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. října 2013. Anketa je uzavřena.

Ne 3047
Ano 118
Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz