Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Antiadhezní nože zaplavují trh. Lépe kloužou, ale vitaminy nezachrání

aktualizováno 
Nastartoval to rozmach keramických nožů, které slibovaly nejen "věčné" ostří, ale i schopnost neničit při krájení vitaminy v zelenině a nepřilnavost ke krájeným potravinám. Nyní je následují nože, které by měly zaručovat odolnost klasického kovového nože, ale s vlastnostmi keramického.

Nové nože Edge jsou potaženy kluznou látkou na bázi teflonu. | foto: Fiskars

Jsou to běžné nože, ale mají čepel potaženou antiadhezní látkou, která nedovolí noži styk s krájenou zeleninou, a měly by tak být vůči potravinám šetrnější.

"Ve skutečnosti je to daleko prozaičtější. Kuchařům se na keramickém noži líbilo, jak snadno klouzají při krájení do suroviny. Jenže profesionální kuchař nemůže v praxi keramický nůž používat. Snadno se v kuchařské praxi stane, že nůž vjede do kosti a úlomek keramického ostří by mohl zůstat třeba v mase. A to nelze hostovi předložit," vysvětluje Zdeněk Kočárek ze společnosti Friedrich Dick, která se už desítky let specializuje na výrobu špičkových nožů pro profesionály a mít od nich sadu je snem mnohého kuchaře.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažena keramikou.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažený keramikou.

Mezinárodní asociace kuchařů Wacs (World Assocation of Chefs Societie) proto společnosti svěřila vývoj nože, který by dokázal spojit vlastnosti klasického kovaného nože s vlastnostmi keramického. Proto vznikla řada Premier Wacs, která má povrch potažený vrstvičkou keramiky. Ta usnadňuje nejen mytí (neulpívají na ní částečky potravin), ale zlepšuje i kluznost nože. Zde je zřejmě počátek celosvětového boomu potahovaných nožů.

Barva bojuje o design

Jan Růzha, který do Česka dováží nože Fiskars, potahované nože prodává v řadě Edge. Sází právě na vlastnosti, které zdůrazňuje Zdeněk Kočárek, tedy lepší kluznost a snazší omyvatelnost.

"Naše nože mají potah na bázi polytetrafluoretylenu (látka s vlastnostmi podobnými teflonu), i když složení je upravené podle našich receptur. Navíc chceme zabodovat novým designem a dobrou ergonomií," říká představitel společnosti, která nabízí hlavně nože do domácnosti.

Pak tu máme například potahované nože Tescoma, která sází zase hlavně na design a jejíž nože barevně sladíte s čímkoliv, co se vám v kuchyni může vyskytnout. Nože jsou designově velmi povedené, ale posuďte sami, jaký asi může být nůž, který koupíte za stokorunu. I když samozřejmě umějí i kvalitní kousky. Ty však koupíte spíše v klasickém provedení.

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými...

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými potisky.

Barevný design je teď zřejmě módní, protože barevná škála a roztodivné vzory se hromadně objevují i na keramických nožích. Kdo by zaváhal a nekoupil za dvě stovky dokonalý keramický nůž s květinovým potiskem, nebo dokonce takový, který se tváří jako z damascénské oceli, když podobný originál stojí deset nebo dvacet tisíc korun?

Mýty o vitaminech

Tento marketingový argument začali šířit prodejci keramických nožů jako hlavní argument pro koupi nových "super zdravých" nožů. A to už v době, kdy 16cm keramický kuchařský nůž stál kolem dvou tisíc. Využívali tak naší posedlosti po superzdravé výživě a všech příbuzných módních trendů.

Podivovali se i čtenáři blogu pana Cuketky: "Nechápu, jak si někdo z naprosto zanedbatelného jevu, kdy při styku s železem může dojít k nepatrnému úbytku vitaminu C, mohl udělat marketingovou kampaň a navíc mu to všichni sežerou," podivoval se čtenář Elentoth.

Výrobci zřejmě sázeli i na neznalost složení oceli, ze které se nože vyrábějí. "Nechápu, jak k tomu mohli dojít, vždyť solidní nůž se vyrábí z chromvanadiové oceli, s čistým železem se potravina vůbec nepotká," díví se Kočárek.

Navíc porovnejte množství vitaminu v ploše řezu s množstvím, které zůstává v celkovém objemu potraviny. Pak ještě uvažte, že nejvíce vitaminů z potraviny mizí tepelným zpracováním, klidně i 60 a více procent. Velký vliv má i skladování potravin. Podle Státního zdravotního ústavu může za úbytek vitaminů i styk s kyslíkem, styk se železem a hlavně mědí, proto se pro přípravu potravin doporučuje nerezové náčiní.

A s tím si srovnejte hesla prodejců keramických nožů, například ze stránek výrobce Kyocera: "Keramické nože neničí zdraví prospěšné vitamíny ani enzymy v potravinách. Rovněž nezanechávají pach ani pachuť oceli. Jsou vhodné pro biopotraviny, podporují zdravý životní styl. Neznehodnocujte už déle své jídlo ocelí! Jídlo připravené keramickými noži Kyocera si uchovává svoji čerstvou chuť, ovoce a zelenina po krájení neztmavne. Zelenina nakrájená keramickým nožem zůstává živá." Toto si každý musí probrat sám.

Věříte na argumenty výrobců keramických nožů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. října 2013. Anketa je uzavřena.

Ne 3047
Ano 118
Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz