Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pouťové koláče podle babičky: sladké, nadýchané, voňavé

aktualizováno 
Vyzkoušejte pravé posvícenské koláče. Takové, které připomínají staré dobré časy a chutnají úplně jinak než eurokoláčky ze samoobsluhy.

Zdobit můžete podle libosti. Drobenkou nebo mandlemi... | foto: Jana Černá

Moje babička peče koláče jen jednou v roce, na pouť. A to je velká škoda. Chutnají totiž tak skvěle, že byste je mohli jíst každou neděli k snídani a s chutí se do nich zakousli i po obědě. Na druhou stranu ji chápu; pečením (zadělává ze dvou kil mouky) stráví téměř celý den. A to nezapomíná zapojit další hbité prsty. Se zdobením pomohou i ti nejmladší.

Postup krok za krokem

Budete potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • panáka rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kostku droždí (42 g)
  • špetku soli

Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.

Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr (můžete použít i vanilkovou esenci nebo lusk), rozpuštěné máslo a kvásek.

Vypracujte těsto. Hnětení věnujte opravdu dlouhé minuty, až vás budou bolet ruce. Moje babička říká, že to je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.

Fotogalerie

Ideální je, pokud se při hnětení střídají dvě osoby. Jedna vždycky drží mísu, aby se druhý člověk do toho mohl důkladně opřít a vzít vařečku dvěma rukama. A pak se vystřídají. Málokdo má totiž tolik svalů, aby zvládl tak dlouho vařečkou důkladně nadzvedávat těsto.

Potom těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.

Během kynutí těsta si můžete připravit náplně

Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Do středů vmačkejte důlky.

Do středů vmačkejte důlky.

Během kynutí si připravte náplně.

Během kynutí si připravte náplně.

Dlaněmi z nich vyválejte kouličky. Babička si vždycky šikovně pomáhala i palcem, kraje stáčela dolů a "spojem" je posazovala na plech. Hotové kouličky rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.

Kouličky nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed. Skvěle to jde vyřezávaným dřevěným mačkátkem (seženete v domácích nebo cukrářských potřebách zhruba za 30 korun). Moje teta dělala ten správný koláčkový tvar těžítkem ze staré váhy, babička dodnes používá starou baterku – samozřejmě zabalenou do sáčku.

Koláčky s marmeládou

Koláčky s marmeládou

Tvarohová varianta

Tvarohová varianta

Koláčky pak naplňte, tipy na složení a přípravu náplní najdete ve spodním boxu. Vyplatí se udělat celý plech jedné náplně, ať nemusíte neustále měnit nářadí.

Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte: hodí se drobenka, rozinky, celé mandle nebo nakrájené na plátky). Kraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Pokud se vám nechce tvarovat malé kouličky a plnit malé koláčky, můžete je udělat i větší, případně i přes celý plech, postup je stejný.

Plechy nezapomeňte vyložit pečicím papírem a koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, skladujte je nejlépe v plechových dózách vyložených alobalem. Nejlépe samozřejmě chutnají hned po upečení, ale dají se jíst ještě několik dnů. Při servírování je pocukrujte tím nejjemnějším moučkovým cukrem.

Náplně

Tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru krupice
  • vanilková esence

Vše důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky (důkladně namočené v rumu).

Maková

  • 300 g máku
  • 50 ml mléka
  • 4 cl rumu
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice

Mák umelte (nejlépe dvakrát) a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.

Povidlová

  • jablečná nebo švestková povidla

Skvěle se na ně hodí drobenka (žmolenka z másla, cukru a mouky).

Autoři:




Nejčtenější

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.