Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

aktualizováno 
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují kotle a otrav tam není tak mnoho.

Co je důležitější? Čistit kotel, nebo komín? | foto: Profimedia.cz

Spory se týkají nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. To ukládá, aby se kontrolovaly spalinové cesty.

„Problém je v tom, že zplodiny ze spotřebiče B, tedy běžného kotle na plyn, dosahují teploty asi 120 až 130 °C, u kondenzačních kotlů kolem 60 °C. Když při těchto teplotách způsobíte požár, jste zralí na Nobelovu cenu,“ podivuje se Petr Kebrdle z Českého sdružení pro technická zařízení.

Doplňuje i fakt, že Úřad pro technickou normalizaci a Generální ředitelství hasičského záchranného sboru vydaly výklad nařízení, kde určily, co je to vlastně spalinová cesta. Shodly se na tom, že spalinová cesta je dutina určená k odvodu spalin. 

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným...

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným výměníkem (spaliny obtékají výměník) c) Kotel s neprůchodným komínem

To zní na první pohled rozumně, ale ve skutečnosti se tak podle Kebrdleho komínem stala například i dutina pro odvod zplodin z digestoře a ne jen kouřovod a komín, jak bývá obvykle chápáno. Vzato do důsledku by člověk mohl být kontrolován, zda si nechal jednou ročně zkontrolovat odvětrání digestoře.

České sdružení pro technická zařízení společně s Cechem topenářů a instalatérů České republiky tedy vydalo stanovisko, ve kterém upozorňuje na nutnost legislativní úpravy vzhledem ke zvyšujícímu se počtu otrav oxidem uhelnatým (CO).

V 99 procentech je otrava oxidem uhelnatým způsobena tím, že spotřebič není čištěný. Dochází k ucpání difuzorů ve výměníku, zamezí se tím přístupu k sekundárnímu spalovacímu vzduchu, takže vzniká oxid uhelnatý. 

Cílem společného postupu je upravit nelogické nařízení, které nutí vydat občany peníze na prevenci tam, kde nic nehrozí, a přesunout je do povinných kontrol spotřebičů. Ty jsou dosud dobrovolné, jediný příkaz udržovat spotřebič dává jen návod k použití. Zda ho považujete za užitečný, nebo ne, to je už na vás.

Celá ta hra spočívá v tom, že zhruba tisíc korun, které majitel kotle platí kominíkovi, by mohlo skončit v kapse servismana kotlů. Proto se evidentně tyto dvě skupiny lidí nemají rády. Zákon teď nahrává kominíkům a platit oběma stranám (pro klid a jistotu) je pro mnohé finančně náročné.

Například ve Velké Británii jsou servisní prohlídky kotlů povinné a je tam v přepočtu na počet obyvatel asi stokrát nižší množství otrav oxidem uhelnatým než u nás. O tom, jak zabezpečit domácnost proti oxidu uhelnatému jsme psali zde.

Předseda Společenstva kominíků ČR Emil Morávek si však hájí své. „České sdružení pro technické zařízení si může říkat, co chce, a nemá oprávnění cokoliv nařizovat. Je to lobbistická organizace plynařů, kteří samozřejmě prosazují své zájmy. Nařízení vlády jednoznačně říká, že spalinové cesty se musí kontrolovat u všech plynových spotřebičů,“ říká.

Podle jeho názoru není pravdou, že by požár u provozu plynového kotle nemohl vzniknout. „Když dlouhodobě vystavíte nějakou hořlavou hmotu teplotě vyšší než 80 °C, po určité době dojde k samovznícení,“ vysvětluje.

Jak se staráte o svůj kotel a komín? Podělte se s ostatními v diskusi.

Jak se staráte o plynový kotel a o komín?

celkem hlasů: 6958

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. ledna 2015. Anketa je uzavřena.

Kotel čistím, komín vypouštím 3345
Čistím kotel i nechávám kontrolovat komín 2307
Když to funguje, nestarám se o nějaká nařízení ani servis 1069
Komín nechávám kontrolovat, kotel nečistím 237
Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...



Najdete na iDNES.cz