Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

aktualizováno 
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují kotle a otrav tam není tak mnoho.

Co je důležitější? Čistit kotel, nebo komín? | foto: Profimedia.cz

Spory se týkají nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. To ukládá, aby se kontrolovaly spalinové cesty.

„Problém je v tom, že zplodiny ze spotřebiče B, tedy běžného kotle na plyn, dosahují teploty asi 120 až 130 °C, u kondenzačních kotlů kolem 60 °C. Když při těchto teplotách způsobíte požár, jste zralí na Nobelovu cenu,“ podivuje se Petr Kebrdle z Českého sdružení pro technická zařízení.

Doplňuje i fakt, že Úřad pro technickou normalizaci a Generální ředitelství hasičského záchranného sboru vydaly výklad nařízení, kde určily, co je to vlastně spalinová cesta. Shodly se na tom, že spalinová cesta je dutina určená k odvodu spalin. 

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným...

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným výměníkem (spaliny obtékají výměník) c) Kotel s neprůchodným komínem

To zní na první pohled rozumně, ale ve skutečnosti se tak podle Kebrdleho komínem stala například i dutina pro odvod zplodin z digestoře a ne jen kouřovod a komín, jak bývá obvykle chápáno. Vzato do důsledku by člověk mohl být kontrolován, zda si nechal jednou ročně zkontrolovat odvětrání digestoře.

České sdružení pro technická zařízení společně s Cechem topenářů a instalatérů České republiky tedy vydalo stanovisko, ve kterém upozorňuje na nutnost legislativní úpravy vzhledem ke zvyšujícímu se počtu otrav oxidem uhelnatým (CO).

V 99 procentech je otrava oxidem uhelnatým způsobena tím, že spotřebič není čištěný. Dochází k ucpání difuzorů ve výměníku, zamezí se tím přístupu k sekundárnímu spalovacímu vzduchu, takže vzniká oxid uhelnatý. 

Cílem společného postupu je upravit nelogické nařízení, které nutí vydat občany peníze na prevenci tam, kde nic nehrozí, a přesunout je do povinných kontrol spotřebičů. Ty jsou dosud dobrovolné, jediný příkaz udržovat spotřebič dává jen návod k použití. Zda ho považujete za užitečný, nebo ne, to je už na vás.

Celá ta hra spočívá v tom, že zhruba tisíc korun, které majitel kotle platí kominíkovi, by mohlo skončit v kapse servismana kotlů. Proto se evidentně tyto dvě skupiny lidí nemají rády. Zákon teď nahrává kominíkům a platit oběma stranám (pro klid a jistotu) je pro mnohé finančně náročné.

Například ve Velké Británii jsou servisní prohlídky kotlů povinné a je tam v přepočtu na počet obyvatel asi stokrát nižší množství otrav oxidem uhelnatým než u nás. O tom, jak zabezpečit domácnost proti oxidu uhelnatému jsme psali zde.

Předseda Společenstva kominíků ČR Emil Morávek si však hájí své. „České sdružení pro technické zařízení si může říkat, co chce, a nemá oprávnění cokoliv nařizovat. Je to lobbistická organizace plynařů, kteří samozřejmě prosazují své zájmy. Nařízení vlády jednoznačně říká, že spalinové cesty se musí kontrolovat u všech plynových spotřebičů,“ říká.

Podle jeho názoru není pravdou, že by požár u provozu plynového kotle nemohl vzniknout. „Když dlouhodobě vystavíte nějakou hořlavou hmotu teplotě vyšší než 80 °C, po určité době dojde k samovznícení,“ vysvětluje.

Jak se staráte o svůj kotel a komín? Podělte se s ostatními v diskusi.

Jak se staráte o plynový kotel a o komín?

celkem hlasů: 6958

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. ledna 2015. Anketa je uzavřena.

Kotel čistím, komín vypouštím 3345
Čistím kotel i nechávám kontrolovat komín 2307
Když to funguje, nestarám se o nějaká nařízení ani servis 1069
Komín nechávám kontrolovat, kotel nečistím 237
Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Najdete na iDNES.cz