Diskuze

Pozor na bedlu červenající, tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska

Experti varují houbaře, kteří si v těchto dnech nosí z lesů košíky plné úlovků: I když budete sbírat s atlasem hub v ruce, můžete si domů přinést problém. Uznávaný mykolog Svatopluk Holec upozorňuje na druh bedly, jež může v krajním případě způsobit po požití i smrt. Jeden takový případ se letos v Plzeňském kraji už stal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ununun

9. 10. 2011 13:47
dobrá houba

tak právě jsem jednu snědl, měl jsem jich víc, ale zbytek jsem vyhodil, musim uznat, že byla opravdu vynikající.. lepší jak klasická bílá bedla

0 0
možnosti

999666

12. 9. 2011 12:23
PRAVDOU JE, ŽE

V NĚKTERÉ ODBORNÉ LITERATUŘE SE UVÁDÍ TZV. BEDLA ČERVENAJÍCÍ-ZAHRADNÍ, KTERÁ JE MÍRNĚ JEDOVATÁ A U VĚTŠINY LIDÍ VYVOLÁVÁ ZAŽÍVACÍ POTÍŽE RŮZNÉ INTENZITY A ZÁVAŽNOSTI. JE K NEROZPOZNÁNÍ OD BEDLY ČERVENAJÍCÍ, LIŠÍ SE POUZE  TÍM, ŽE ROSTE MIMO LES - ZAHRADY, SADY, PARKY, MEZE, OKRAJE POLÍ A PODOBNĚ. PRAVÁ BEDLA ČERVENAJÍCÍ NIKDY MIMO LES NEROSTE. VŠECHNA LITERATURA, KTERÁ SE O TÉTO BEDLE ČERVENAJÍCÍ - ZAHRADNÍ ZMIŇUJE DOPORUČUJE ZÁSADNĚ JI NESBÍRAT!!!

0 0
možnosti

rudoš

10. 9. 2011 19:26
Podle mého názoru, je to nesmysl.....

Podle mého názoru je to s tou jedovatostí bedle červenající nesmysl.  Nejsem  žádný  mykolog odborník, ale

houby sbírám bezmála už 50 let a mimo jiné i bedlu červenající a nikdy jsem po požití této houby neměl žádné potíže a ti kterým jsem třeba tuto bedlu dal ke konzumaci ať už to byli členové rodiny, nebo známí, tak si nikdy nestěžovali.

Je pravdou, že bedla červenající není třeba tak kvalitní, jako bedla vysoká, která je o něco více aromatická a i chuťově kvalitnější, ale bedla červená je jinak výborná jedlá houba. Ta stará paní, kterou údajně bedla červenající zabila, tak mohla namísto této bedly sníst bedlu ostrošupinnou která je jedovatá i když ne smrtelně, ale té paní bylo údajně už 80 let a její organismus už to prostě nezvládl a nebo to mohla být bedla hřebenitá, která je uváděna v některých houbařských atlasech jako jedovatá a v některých jako nejedlá .Dnes už nežijící náš vynikající mykolog ing. Miroslav Smotlacha, by se nad  údajnou jedovatostí bedly červené asi jen usmál.

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

11. 9. 2011 20:29
Re: Podle mého názoru, je to nesmysl.....

Není to nesmysl. Je to už druhý pramen, z něhož se dozvídám o bedle červenajícví české. Ten první uváděl, že obsahuje apha-amanitin, což mi stačí, abych bedlu červenající ze svého jídelníčku vynechal. Poddruhy zkoumat nehodlám.

Přeju Vám dobrou chuť a zdravá játra!

0 0
možnosti

pteryx

10. 9. 2011 13:33
FUD

To teda nevím. Podobné bedly v lese sbíráme a nikdy nám z nich nic nebylo. Nejdřív se tady psalo o tom kolik miliard by ty houby stály a podobné blbosti, za chvíli se dozvíme že jsou jedovaté i babky. Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit.

Co se týče té paní, je otázka jestli ta bedla byla náležitě tepelně zpracovaná. Některé houby nejsou za syrova jedlé. Je možné, že krátké osmažení není zrovna nejvhodnější.

0 0
možnosti

nikolic

13. 9. 2011 13:57
Re: FUD

Take bedly sbiram víc jak 30let a i ty v trave mimo les. Cituji: "Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit."  - k tomuto bych z osobni zkusenosti rekl jen tolik, ze to neni jen zakladem novinariny, ale zakladem vsech sdelovacich prostredku, ktere ovladaji vlivni dejme tomu "reditele zemekoule". Podrobneji se o tom rozepisuje David Icke v knize: Jen nekonecna laska je skutecna a Steven Greer v knize: Utajovana pravda.

0 0
možnosti

enpassant

10. 9. 2011 9:52
Houby článek

Zmatený, nepřesný, obtížně čitelný článek, asi psáno pod vlivem bedly červenající nebo jiné houbičky.

0 0
možnosti

obecní slouha z Klacíkova

9. 9. 2011 22:04
...a zapil jsem je pivem

no to si dělá snad srandu,právě ten alkohol na houby nepatří a může způsobit problém

0 0
možnosti

(registrac)

9. 9. 2011 22:40
Re: ...a zapil jsem je pivem

A to jste sebral kde, že se na houby alkohol nepatří. Alkohol nepatří jen na Hnojníka Inkoustového a možná Hřiba koloděje ale jinak je alkohol v normálním množství  v kombinaci s  ostatními houbami absolutně neškodný. Tak tu prosím příště neplácejte blbosti.

0 0
možnosti

KarelKiller

9. 9. 2011 21:19
Zkušenost

Já a celá moje rodina jsme vždy bedlu červenající sbírali a nikdy, ani po větším množství nikdo neměl problém. Naopak rodina mé přítelkyně se jí po špatných zkušenostech vyhýbá a když jsem jednou přítelkyni bedlu červenající podal, opravdu jí po ní bylo nedobře. Nemusím dodávat, že já jsem ji jedl s ní a nic. Takže opravdu, působí na různé lidi různě.

0 0
možnosti

pteryx

10. 9. 2011 13:36
Re: Zkušenost

Podle obrázku mám pocit, že to taky běžně konzumujeme. Zakopaný pes by mohl být taky v tepelné úpravě, bedly se obvykle jen obalí a osmaží. To by chtělo nějakého opravdového odborníka, třeba jako byl Smotlacha, tenhle článek je neslaný nemastný.

0 0
možnosti

daaaanyyyy

9. 9. 2011 18:09
tuto houbu sbiram ve velkem,

a je to pochoutka, uz se tesim na dalsi sber, slysel jsem, ze nekomu muze pusobit zaludecni obtize, ale mi proste chutna velice.

0 0
možnosti

statue_one

9. 9. 2011 18:03
Jedlá-jedovatá

Bedlu červenající sbíráme a jíme smaženou jako řízek léta. Pokud je nám někdy těžko a špatně, tak z toho, že jsme řízků snědli (tedy nejen z bedel, ale jakýchkoliv jiných hub) moc a tedy moc i tuku ze smažení. Dobrá dvanáctka (nebo hlt fernetu) může odpomoci.

Možná, že skutečně poddruh "česká" je jedovatý-podobně to na http://www.nahuby.sk v atlase hub rozlišují na "bedla červenajúca" a "bedla červenajúca záhradná". Takže možná na tom, že z lesa je OK a ze zahrad ne, něco bude. Mně ale na zahradě nerostou, tak nevím...

0 0
možnosti

seelen

9. 9. 2011 15:46
Jakousi bedlu

co červená-hnědne jíme už několik generací ,otrava nikdy nebyla.

0 0
možnosti

eat da poo poo

9. 9. 2011 21:42
Re: Jakousi bedlu

Vsak kdyby taky byla, tak byste tento prispevek napsat nemohl :-P;-)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!