Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor na bedlu červenající, tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska

  8:57aktualizováno  8:57
Experti varují houbaře, kteří si v těchto dnech nosí z lesů košíky plné úlovků: I když budete sbírat s atlasem hub v ruce, můžete si domů přinést problém. Uznávaný mykolog Svatopluk Holec upozorňuje na druh bedly, jež může v krajním případě způsobit po požití i smrt. Jeden takový případ se letos v Plzeňském kraji už stal.

Bedla červenající | foto: houbař.cz

Nejen muchomůrka zelená, ale i bedla červenající, jinak uváděná v atlasech jako jedlá, vám může pořádně zavařit.

"Letos kvůli bedle červenající zemřela osmdesátiletá žena z Plzeňska. V jejím traktu byly zjištěny spory této houby," uvedl mykolog Svatopluk Holec. Úmrtí potvrdil primář 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Zdeněk Kratochvíl. "Letos jsme měli dva případy, z toho jeden smrtelný," sdělil.

Jak ji poznat?

Bedla červenající

Klobouk má v mládí vejčitě kulovitý, později vyklenutý, nakonec plochý s hnědnoucími šupinami. Lupeny bílé, po otlačení červenají. Třeň tuhý s výrazným pohyblivým prstencem. Dužnina na řezu červená.

Odborníci v této souvislosti zdůrazňují, že lidé, kteří díky zkušenostem z minula vědí, že mívají po jídle z hub problémy, by bedlu červenající raději měli vynechat.

Holec vysvětluje, že byl popsán nový druh, nazývaný vědci bedla červenající česká. Ta může způsobovat otravy. "Pořád se mělo za to, že to je totéž, ale je to nový druh, přesněji poddruh," řekl Holec s tím, že rozeznat je však dokážou jen odborníci. Odlišit ji od známější bedly vysoké je však snadné. "Bedla vysoká je výborná, nečervená, když se rozřízne, na třeni má žebrovité pruhy," sdělil Holec.

Zda se pod zmíněný tragický případ podepsala bedla červenající nebo její poddruh, to není známo.

"Ve své toxikologické praxi se s trávicími problémy po požití bedly červenající setkávám poměrně často. Pro vysvětlení této otravy se přikláním k variantě, že někteří houbaři jsou na tuto houbu citliví a nemohou ji konzumovat, pro některé snad může být i mírně jedovatá," píše na serveru www.houbar.cz Vladimír Antonín.

Soutěž

Pošlete fotku svého houbařského úlovku a vyhrajte volání pro celou rodinu. Informace ZDE.

A rada Svatopluka Holce. "Pokud tato bedla roste v lese, tak ji berte, když na zahradě, v parku nebo v sadu, tak radši ne."

Houby mohou zaskočit i znalce. "Já jsem také měl otravu po bedle červenající. Dal jsem si řízky z bedel a zapil jsem je pivem, v noci mi bylo špatně, zvracel jsem, mohla se projevit nějaká alergická reakce," řekl mykolog Luboš Zelený.

Autor:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.