Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pozor na bedlu červenající, tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska

  8:57aktualizováno  8:57
Experti varují houbaře, kteří si v těchto dnech nosí z lesů košíky plné úlovků: I když budete sbírat s atlasem hub v ruce, můžete si domů přinést problém. Uznávaný mykolog Svatopluk Holec upozorňuje na druh bedly, jež může v krajním případě způsobit po požití i smrt. Jeden takový případ se letos v Plzeňském kraji už stal.

Bedla červenající | foto: houbař.cz

Nejen muchomůrka zelená, ale i bedla červenající, jinak uváděná v atlasech jako jedlá, vám může pořádně zavařit.

"Letos kvůli bedle červenající zemřela osmdesátiletá žena z Plzeňska. V jejím traktu byly zjištěny spory této houby," uvedl mykolog Svatopluk Holec. Úmrtí potvrdil primář 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Zdeněk Kratochvíl. "Letos jsme měli dva případy, z toho jeden smrtelný," sdělil.

Jak ji poznat?

Bedla červenající

Klobouk má v mládí vejčitě kulovitý, později vyklenutý, nakonec plochý s hnědnoucími šupinami. Lupeny bílé, po otlačení červenají. Třeň tuhý s výrazným pohyblivým prstencem. Dužnina na řezu červená.

Odborníci v této souvislosti zdůrazňují, že lidé, kteří díky zkušenostem z minula vědí, že mívají po jídle z hub problémy, by bedlu červenající raději měli vynechat.

Holec vysvětluje, že byl popsán nový druh, nazývaný vědci bedla červenající česká. Ta může způsobovat otravy. "Pořád se mělo za to, že to je totéž, ale je to nový druh, přesněji poddruh," řekl Holec s tím, že rozeznat je však dokážou jen odborníci. Odlišit ji od známější bedly vysoké je však snadné. "Bedla vysoká je výborná, nečervená, když se rozřízne, na třeni má žebrovité pruhy," sdělil Holec.

Zda se pod zmíněný tragický případ podepsala bedla červenající nebo její poddruh, to není známo.

"Ve své toxikologické praxi se s trávicími problémy po požití bedly červenající setkávám poměrně často. Pro vysvětlení této otravy se přikláním k variantě, že někteří houbaři jsou na tuto houbu citliví a nemohou ji konzumovat, pro některé snad může být i mírně jedovatá," píše na serveru www.houbar.cz Vladimír Antonín.

Soutěž

Pošlete fotku svého houbařského úlovku a vyhrajte volání pro celou rodinu. Informace ZDE.

A rada Svatopluka Holce. "Pokud tato bedla roste v lese, tak ji berte, když na zahradě, v parku nebo v sadu, tak radši ne."

Houby mohou zaskočit i znalce. "Já jsem také měl otravu po bedle červenající. Dal jsem si řízky z bedel a zapil jsem je pivem, v noci mi bylo špatně, zvracel jsem, mohla se projevit nějaká alergická reakce," řekl mykolog Luboš Zelený.

Autor:

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Najdete na iDNES.cz