Stačí pórek, máslo, cibule, ementál. Pohlreichova sýrová polévka bez cucků

  0:04aktualizováno  0:04
„Když se rozhodnete vařit cokoliv se sýrem, kupte si ten nejlepší, co si můžete dovolit. Zatraceně se to vyplatí,“ radí Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf v neděli na Primě.

Guru většiny podniků, kde se v kuchyni opravdu maká na tom, aby byl host spokojený, tentokrát odhaluje svůj vztah k sýrům v kuchyni. Sice nebývají hlavní ingrediencí, ale na chuť i konzistenci spousty jídel mají zásadní vliv.

A je jedno, jestli jde o měkoučký čerstvý krémový sýr s česnekem jako základ pro alsaskou pizzu s cibulí a slaninou, nebo o tvrdý sýr do salátu se šunkou. Ten šéfovi mimochodem nostalgicky připomíná dětství, kdy ujížděl na pochoutkovém a dalších salátech. Když totiž přišel za maminkou do účtárny, kde pracovala, raději ho posílala do lahůdkářství, aby se u ní v práci nenudil.

Zkuste hned první recept, polévku z pórku a cibule s ementálem

Na polévku, která zasytí i příjemně zahřeje, potřebujete pouze kousek másla, cibuli, pórek, pepř, sůl, trochu tymiánu, trochu bílého vína, drůbeží vývar, kus ementálu a bílé pečivo na krutony.

Fotogalerie

V kastrole nechte rozpustit lžíci másla, přihoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka, osolte, opepřete, přihoďte pár lístků tymiánu, promíchejte a pod pokličkou nechte cca 10 až 15 minut změknout.

Mezitím si do polévky připravte krutony a do misky nastrouhejte dostatečné množství ementálu na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet bílý chleba nebo rohlík na kostičky a osmahnout na pánvičce. Neváhejte přidat kousek másla, ať krutony dobře voní i chutnají. 

Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijte je bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Pak základ zalijte dobrým drůbežím vývarem a nechte provařit. Poté polévku stáhněte a po částech v ní rozpusťte nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to je celý fígl, který stačí dodržet, aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžete servírovat, i s krutonky.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Najdete na iDNES.cz