Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí pórek, máslo, cibule, ementál. Pohlreichova sýrová polévka bez cucků

  0:04aktualizováno  0:04
„Když se rozhodnete vařit cokoliv se sýrem, kupte si ten nejlepší, co si můžete dovolit. Zatraceně se to vyplatí,“ radí Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf v neděli na Primě.

Guru většiny podniků, kde se v kuchyni opravdu maká na tom, aby byl host spokojený, tentokrát odhaluje svůj vztah k sýrům v kuchyni. Sice nebývají hlavní ingrediencí, ale na chuť i konzistenci spousty jídel mají zásadní vliv.

A je jedno, jestli jde o měkoučký čerstvý krémový sýr s česnekem jako základ pro alsaskou pizzu s cibulí a slaninou, nebo o tvrdý sýr do salátu se šunkou. Ten šéfovi mimochodem nostalgicky připomíná dětství, kdy ujížděl na pochoutkovém a dalších salátech. Když totiž přišel za maminkou do účtárny, kde pracovala, raději ho posílala do lahůdkářství, aby se u ní v práci nenudil.

Zkuste hned první recept, polévku z pórku a cibule s ementálem

Na polévku, která zasytí i příjemně zahřeje, potřebujete pouze kousek másla, cibuli, pórek, pepř, sůl, trochu tymiánu, trochu bílého vína, drůbeží vývar, kus ementálu a bílé pečivo na krutony.

Fotogalerie

V kastrole nechte rozpustit lžíci másla, přihoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka, osolte, opepřete, přihoďte pár lístků tymiánu, promíchejte a pod pokličkou nechte cca 10 až 15 minut změknout.

Mezitím si do polévky připravte krutony a do misky nastrouhejte dostatečné množství ementálu na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet bílý chleba nebo rohlík na kostičky a osmahnout na pánvičce. Neváhejte přidat kousek másla, ať krutony dobře voní i chutnají. 

Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijte je bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Pak základ zalijte dobrým drůbežím vývarem a nechte provařit. Poté polévku stáhněte a po částech v ní rozpusťte nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to je celý fígl, který stačí dodržet, aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžete servírovat, i s krutonky.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.