Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí pórek, máslo, cibule, ementál. Pohlreichova sýrová polévka bez cucků

  0:04aktualizováno  0:04
„Když se rozhodnete vařit cokoliv se sýrem, kupte si ten nejlepší, co si můžete dovolit. Zatraceně se to vyplatí,“ radí Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf v neděli na Primě.

Guru většiny podniků, kde se v kuchyni opravdu maká na tom, aby byl host spokojený, tentokrát odhaluje svůj vztah k sýrům v kuchyni. Sice nebývají hlavní ingrediencí, ale na chuť i konzistenci spousty jídel mají zásadní vliv.

A je jedno, jestli jde o měkoučký čerstvý krémový sýr s česnekem jako základ pro alsaskou pizzu s cibulí a slaninou, nebo o tvrdý sýr do salátu se šunkou. Ten šéfovi mimochodem nostalgicky připomíná dětství, kdy ujížděl na pochoutkovém a dalších salátech. Když totiž přišel za maminkou do účtárny, kde pracovala, raději ho posílala do lahůdkářství, aby se u ní v práci nenudil.

Zkuste hned první recept, polévku z pórku a cibule s ementálem

Na polévku, která zasytí i příjemně zahřeje, potřebujete pouze kousek másla, cibuli, pórek, pepř, sůl, trochu tymiánu, trochu bílého vína, drůbeží vývar, kus ementálu a bílé pečivo na krutony.

Fotogalerie

V kastrole nechte rozpustit lžíci másla, přihoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka, osolte, opepřete, přihoďte pár lístků tymiánu, promíchejte a pod pokličkou nechte cca 10 až 15 minut změknout.

Mezitím si do polévky připravte krutony a do misky nastrouhejte dostatečné množství ementálu na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet bílý chleba nebo rohlík na kostičky a osmahnout na pánvičce. Neváhejte přidat kousek másla, ať krutony dobře voní i chutnají. 

Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijte je bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Pak základ zalijte dobrým drůbežím vývarem a nechte provařit. Poté polévku stáhněte a po částech v ní rozpusťte nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to je celý fígl, který stačí dodržet, aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžete servírovat, i s krutonky.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Najdete na iDNES.cz