Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí pórek, máslo, cibule, ementál. Pohlreichova sýrová polévka bez cucků

  0:04aktualizováno  0:04
„Když se rozhodnete vařit cokoliv se sýrem, kupte si ten nejlepší, co si můžete dovolit. Zatraceně se to vyplatí,“ radí Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf v neděli na Primě.

Guru většiny podniků, kde se v kuchyni opravdu maká na tom, aby byl host spokojený, tentokrát odhaluje svůj vztah k sýrům v kuchyni. Sice nebývají hlavní ingrediencí, ale na chuť i konzistenci spousty jídel mají zásadní vliv.

A je jedno, jestli jde o měkoučký čerstvý krémový sýr s česnekem jako základ pro alsaskou pizzu s cibulí a slaninou, nebo o tvrdý sýr do salátu se šunkou. Ten šéfovi mimochodem nostalgicky připomíná dětství, kdy ujížděl na pochoutkovém a dalších salátech. Když totiž přišel za maminkou do účtárny, kde pracovala, raději ho posílala do lahůdkářství, aby se u ní v práci nenudil.

Zkuste hned první recept, polévku z pórku a cibule s ementálem

Na polévku, která zasytí i příjemně zahřeje, potřebujete pouze kousek másla, cibuli, pórek, pepř, sůl, trochu tymiánu, trochu bílého vína, drůbeží vývar, kus ementálu a bílé pečivo na krutony.

Fotogalerie

V kastrole nechte rozpustit lžíci másla, přihoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka, osolte, opepřete, přihoďte pár lístků tymiánu, promíchejte a pod pokličkou nechte cca 10 až 15 minut změknout.

Mezitím si do polévky připravte krutony a do misky nastrouhejte dostatečné množství ementálu na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet bílý chleba nebo rohlík na kostičky a osmahnout na pánvičce. Neváhejte přidat kousek másla, ať krutony dobře voní i chutnají. 

Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijte je bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Pak základ zalijte dobrým drůbežím vývarem a nechte provařit. Poté polévku stáhněte a po částech v ní rozpusťte nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to je celý fígl, který stačí dodržet, aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžete servírovat, i s krutonky.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.