Začal Prague Food Festival. Ochutnejte to nejlepší z Česka

aktualizováno 
V pohodovém počasí začal na pražském Vyšehradě už dvanáctý ročník jednoho z nejvyhlášenějšího festivalu dobrého jídla a pití. Od pátku až do neděle je možné ochutnávat, co dobrého připravily ty nejoceňovanější restaurace, které u nás můžete najít.

„Tady na Vyšehradě máme k dispozici tři hektary plochy, na kterých najdete ty nejlepší delikatesy významných restaurací, ale na své si přijdou i milovníci vín, koktejlů i piva,“ popisuje Monika Maurerová, která je produkční festivalu a s pomocí týmu dala dohromady téměř padesátku restaurací nebo výrobců delikates.

Fotogalerie

Zvláštností letošního ročníku je slogan Víš, co jíš? Nevíš. To znamená, že ve stáncích označených tímto sloganem najdete pokrmy, které se tváří jinak, než skutečně jsou. Což přivádí k molekulární kuchyni. 

Mimo tohoto hravého akcentu se festival spojil s organizací Unicef a vyhlásil akci Kozy pro Rwandu. Kdo si zakoupí degustaci pokrmu Isombe, přispěje tak na koupi koz, které v této zemi mohou pomoci zachránit mnoho hladovějících dětí.

Návštěvník se nemusí bát, že by tu nenašel jídlo podle svého gusta. Ochutnávat lze totiž nejen maso a ryby, ale i vegetariánské speciality. Jsou zastoupeny restaurace z oblasti fusion, ale i asijská jídla, restaurace, které využívají fermentované a bio produkty.

Pro mnohé návštěvníky může být zvlášť zajímavý doprovodný program. Na velké aréně budou kuchařské show, můžete se zúčastnit kurzu vaření marmelády, Zdeněk Pohlreich poradí, jak správně zacházet s grilem, odborníci ze Smíchovského pivovaru předvedou, jak správně párovat jídlo s pivem.

Nechybí však ani další slavná jména, například Riccardo Lucque, Patrik Bečvář, Jiří Král nebo Moreno Cedroni. Vařit budou i na stánku Národního týmu AKC ČR, který se před několika dny vrátil ze Singapuru a přivezl nejvyšší ocenění. Připraví pro vás unikátní prvorepublikové menu.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Najdete na iDNES.cz