Diskuze

Je to prase, nebo ovce? Plemeno Mangalica se začíná objevovat v Česku

Prase kadeřavé vypadá jako podivný kříženec, ale ve skutečnosti je to staré uherské plemeno. Díky srsti žije v podstatě celoročně venku. Podle gurmánů je chuťově trochu odlišné než běžné vepřové a rozhodně stojí za to zařadit ho do jídelníčku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J90i11ř44í 78B71o30č40e67k

19. 6. 2014 17:21

Ňam, šikovný zviřátko... Úplně k sežrání.

0 0
možnosti

Špek a klobásky z Mangalici občas má v nabídce i Globus. Tam jsem to našel poprvé (předtím jsem o tom jen slyšel). Ano, je to dražší, ale občas na pošmáknutí si báječné.

1 0
možnosti

M35i30l90a50n 49B22e20n22e36s

12. 6. 2014 11:50

Managalica je lahudkove maso, vrele doporucuji. :-)Tady v Madarsku je to jedna z nejvetsich lahudek, co si muzete v restauraci doprat. I klobasky mangalica jsou fajn. Libove maso, ponekud tmavsi nez klasicke veprove, ale libove R^

4 0
možnosti

Já kupuju mangalica párky od firmy Pick,která dělá i  Uherák. To je nebe !;-D

1 0
možnosti

A97d74a11m 14S27t67a69v88a

12. 6. 2014 11:28

To bude zase něco zmutovanýho, co Maďaři sami nechtěj

0 3
možnosti

M78i14l59a26n 22B10e59n94e66s

12. 6. 2014 11:50

Ty jsi sam zmutovanej. Tohle je jedno z nejstarsich plemen prasat v Evrope ;-D

5 0
možnosti

Specielně vyšlechtěné plemeno pro arabské trhy.;-D

1 0
možnosti
Foto

Mangalici objevují lidé až poslední rok, přitom k dostání byla i dříve, ale zájem o ní byl minimální šlo tam samozřejmě hlavně o cenu, nyní zjišťuji že nejeden řezník co nás zaváží jí začal notně propagovat akcemi, nicméně se začala asi velkoprodukce  Německu, jelikož když jsem se informoval na původ masa bylo mi vždy řečeno Německo, přitom mangalicu vyváželo výhradně Maďarsko, tudíž už asi nelze očekávat takovou kvalitu jako právě z Maďarska, stejně jako když se před několika roky dostal na české trhy losos původem z Číny (nejsem zeměpisec ani zoolog) ale losos mi do Číny prostě nesedne. Nicméně cena byla lákavá tak samozřejmě jsem kilo objednali a následně upravili a ochutnali, ale srovnání lososa z Norska a Číny bylo jak srovnávat  Marcedes GLK a Škodu 120. Tak doufejme že nedopadne stejně i mangalica a zachová si svojí jedinečnost a nestane se z ní něco jako losos z Číny.

1 0
možnosti

Chlupaté prase neznám (vlastně znám, je z něj originál Čabajka, Uherák..) ale u toho lososa je to snadno k vysvětlení. Jde o stejnou rybu, stejný druh.. Jenže ten Norský je divoký, chytaný ve volném moři, kdežto Číňané jej srží v sádkách a krmí odpadky.. Ostatně, proč srovnávat přecejen exotického lososa? Nestačí rozdíl mezi prasátkem chovaným na vesnici v chlívku (krmeným brambory, šrotem, řepou) a chudinkou z velkochovu. Krmná směs=blevajz + chemie + antibiotika preventivně.. Chudákům prasatům tam přidávali klidně třeba kaly z čističky!

2 0
možnosti
Foto

je tu několik polopravd

1/ plodnost u většiny prasat je vyšší než u mangalice

2/ U většiny plemen není nutné a ani se nepřidávají léky do krmiva-rozhodně ne v malochovu  /mangalica se do velkochovu nehodí/

3/růst u mangalice je velmi pomalý a má extrémně velké množství tuku

4/ v podmínkách jak je popsáno se dají pěstovat i jiné užitkovější prasata

1 0
možnosti

Ke tu však jedna lež, protože pěstovat se nedá žádnej živej tvor.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...