Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je to prase, nebo ovce? Plemeno mangalica se začíná objevovat v Česku

aktualizováno 
Prase kadeřavé vypadá jako podivný kříženec, ale ve skutečnosti je to staré uherské plemeno. Díky srsti žije v podstatě celoročně venku. Podle gurmánů je chuťově trochu odlišné než běžné vepřové a rozhodně stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Proč se vlastně zabývat nějakým starým plemenem, když můžeme mít svoji porci z obyčejného prasete zavřeného v chlívku? Asi se nebude vyskytovat ve velkochovech, ale je alternativou pro ekozemědělce, kteří se vracejí k historickým metodám chování domácích zvířat. Prasata mangalica byla vyšlechtěna tak, aby odolávala stresu, živila se kořínky a dopásala louky po hovězím skotu, vyhrabávala žaludy a bukvice.

Fotogalerie

"Maso mělo kromě výrazné barvy i pěknou vůni a bylo měkké jako polštářek. V chuti bylo čisté a hlavně výrazné. Kromě toho taky krásně křehké," popisoval chuť krkovičky známý foodbloger pan Cuketka, který tuhle nezvyklou pochoutku sehnal na farmářském trhu.

Měl obavy, zda nebude maso cítit divočinou vzhledem ke způsobu chovu, ale byly to zbytečné strachy. "Každopádně to maso bylo jednoznačně jiné. To mě bavilo asi nejvíc. Nebylo to iberijské vepřové, nebylo to hovězí Chianina z Itálie a nebylo to ani slavné kuře z Bresse. Byl to špičkový domácí produkt – za normální cenu a z malé farmy," hodnotil svou zkušenost.

Co je to za plemeno

Prase mangalica je velmi vzácné a dá velkou práci a papírování sem dovézt kus s papíry. Maďaři si své "rodinné stříbro" pečlivě hlídají a založili si na to i plemennou knihu. Běžný vrh bývá 5 až 8 selat, váha dospělého kusu se pohybuje mezi 300 a 500 kilogramy.

Mangalica

Mangalica nebo mangulica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i u nás populární bagoun) s polodivokými vepři z Šumadije.

Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě – tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.

Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice.

Zdroj: Wikipedia

Plemeno mangalica není tak zkomercializované jako u takzvaných bílých prasat. U nich se klade důraz hlavně na co nejvyšší plodnost, rychlé přibírání, což se však projevuje ve vyšší nemocnosti, větší úmrtnosti selat, nutnosti přidávat do stravy léky. Klade se také větší důraz na osvalení na úkor tuku – tak, jak si to spotřebitelé hnaní za vidinou zdravé stravy vynutili.

To vše u polodivokého plemene mangalica neplatí. Vychází to ostatně ze způsobu chovu. Potřebujete jediné: velkou plochu, kterou oplotíte. Nejčastěji elektrickým ohradníkem do výšky jednoho metru.

Chovat můžete v ohradě i na louce

Ideální je vyhradit prasatům cíp louky zasahující k listnatému lesu, nejlépe s mokřadem. Není potřeba jim vyhradit velkou louku, můžete ho chovat i na ploše deset metrů čtverečních. Ale čím menší plocha, tím pevnější plot. Takže na louce si vystačíte z běžným pletivem a ohradníkem, na malé ploše potřebujete silnou prkennou ohradu. Podle zkušeností bývají největší útěkáři selata. 

Vhodné je také postavit přístřešek, který je ze tří stran zavětrovaný. Podestýlá se slámou nebo hoblinami. Chcete-li udělat svým prasátkům radost, postavte jim také kaliště.

Prase konzumuje trávu, seno, žaludy, kaštany, zeleninu, ovoce, okopaniny, šrot a zbytky z kuchyně. Čím menší plocha, tím více je třeba mangalicu dokrmovat. Osvědčilo se také vysadit topinambury, jejich hlízy jsou pro prasátka vítanou pochoutkou, navíc přežívají zimu v zemi, takže si je vyryjí i v době, kdy potřebují nejvíce vitaminů.

"My máme křížence, protože čisté plemeno se u nás dá sehnat jenom stěží a podobné to bude i u většiny jiných chovatelů," vysvětluje Denisa Mezníková ze společnosti Ekosady.

"Kdo by se rozhodl je chovat, musí se připravit na to, že přibírají velmi pomalu. Nemůže počítat s tím, že na jaře získá selátka a na podzim už bude zabijačka. Zato až vyrostou, je z nich nejen skvělé maso, ale i daleko víc sádla. Když to vyškvaříte, je to samá vůně a sádlo vůbec nemusíte skladovat v lednici, stačí chladný sklep. Je to sádlo, jaké si pamatujete od babičky," vypočítává přednosti pro kuchyni. 

"Každopádně, až je budete chovat, počítejte s tím, že hodně ryjí. Když objeví kaluž, dají se do práce a za chvíli tam máte bahniště. Je to legrace je pozorovat," usmívá se. "Rozhodně to stojí za to. Jestli máte k tomu jen trochu vhodné podmínky, neváhejte," dodává.

Autor:



Nejčtenější

Když veverkám pořídíte krmítko, odmění vás úžasnou podívanou

Tady už si veverka, která právě zjistila, jak se dostat k obsahu krmítka,...

Průhledné víko ze silného plexiskla opatřené bytelným nerezovým pantem chrání na krmítku pro veverky všechny dobroty,...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Bišonek vítězem světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišon Flynn...

Mysleli si, že je kocour zamilovaný do feny. On se jen nudí, tak zlobí

Čaky prostě potřebuje vybít energii.

Představte si opravdu urostlého pana kocoura, jak vám od čtyř hodin od rána škrábe na dveře od bytu, skáče na ně a...

Psí plemena nenáročná na každodenní údržbu. Tedy téměř pro lenochy

Ibizský chrt podengo

Socializace, alespoň minimální trénink a péče o srst nejsou zdaleka vším, co může péče o psího mazlíčka obnášet. Právě...

Najdete na iDNES.cz