Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Přátelům vyrobte dárky k sežrání: pečený čaj nebo nakládané citrony

aktualizováno 
Dárky ve skleničkách potěší víc než bačkory. S jedlými pozornostmi, s láskou připravenými, uděláte spoustu parády za málo peněz. A ještě vyřešíte kardinální otázku co koupit kamarádům či příbuzným, když nápad ne a ne se urodit.

Dekorativní dárky, které potěší oko i žaludek | foto: Marek Burza

Kvůli dárkům nemusíte plenit vkladní knížku. Daleko víc potěší vtipné drobnosti, které se pořídí za pakatel, ale je na nich vidět, že byly vybírané nebo vyráběné s láskou.

Připravili jsme pro vás nenáročné recepty do skleniček, ale i pikantní zázvorové lanýžky. Je to jen malý vzorek, může se ale stát inspirací pro dárky podobného ražení.

True

Obsah sklenice smícháte a máte základ těsta

Potřebujete: 250 g celozrnné mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 100 g třtinového cukru, 50 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 200 g sušených brusinek, 100 g lískových oříšků

Do vyšší sklenice navrstvěte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, vrstvu třtinového cukru, cukru krupice a vanilkového cukru. Poté brusinky a oříšky. Sklenici pevně uzavřete.

Přidejte k ní následující návod: Směs vysypte do mísy, přidejte 100 g rozpuštěného másla, 3 lžíce rumu, 3 vejce a 3 lžíce tučného jogurtu (případně podmáslí).

Vše důkladně spojte a vlijte do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy (na biskupský chlebíček) a pečte v předehřáté  troubě při 200 stupních asi 35 minut. Chlebíček polévejte bílou čokoládou.

Obdarovanému můžete k surovinám přidat i formu.

True

Nakládané citrony

Potřebujete: 4 citrony, 100 g cukru, 100 g soli

Citrony nakrájejte na čtvrtiny, vyndejte z nich semínka a vykrájejte bílou středovou část. Ve vrstvách je naskládejte do sklenice a zasypávejte rovnoměrně solí a cukrem. Uchovávejte v chladu.

Citrony pustí šťávu, kterou lze použít do salátů, do rizota nebo třeba k mořským plodům. Do jednotlivých pokrmů (například do středomořské paelly) můžete přidat celý kousek naloženého citronu.

Za recept děkujeme Radku Kašpárkovi z kulinářského ateliéru Ola Kala.

True

Pečené čaje

Potřebujete: 1 kg ovoce (mraženého nebo čerstvého – maliny, jahody, švestky, ostružiny), 500 g cukru krupice, 5 hřebíčků, 2 skořicové svitky, šťávu z jednoho citronu.

Vše nasypte na hluboký plech a pečte při 180 stupních zhruba 30 minut. Ještě horké uložte do vyvařených skleniček. Pokud chcete mít čaj alkoholický, jednoduše dolijte třetinu sklenice rumem či vodkou.

Čaj připravíte tak, že dvě lžičky směsi zalijete horkou vodou. Pro dědečka může být s alkoholem, pro babičku bez něj. Uchovávejte v chladu, spotřebujte co nejdříve.

True

Zázvorové lanýžky

Potřebujete: 450 g čokolády obsahující víc než 60 % kakaa, 100 g kandovaného zázvoru, 250 g šlehačky, 50 g kakaového prášku

Šlehačku přiveďte k varu, poté přidejte nalámanou čokoládu a rozpusťte ji ve šlehačce. Vmíchejte zázvor nasekaný na drobné kousíčky. Nechte vychladnout, lehce vyšlehejte a dvěma lžičkami tvarujte malé nočky. Po vychlazení obalujte v kakau. Ukládat je můžete i v cukrářských košíčcích.

Další tipy na jedlé vánoční dárky

  • Oříšky (směs pistácie, vlašské, buráky i lískové) pečené v troubě s medem a pálivou paprikou
  • Mini vánočky zabalené do ubrousků převázaných mašličkou
  • Vanilkové lusky naložené do rumu
  • Sýry (feta, mozarrela) naložené v oleji a bylinkách
  • Hrubozrnná sůl smíchaná s nasekaným chilli a pikantní paprikou
  • Mátový čaj se sušenou pomerančovou kůrou
  • Malé perníčky s láskou nadepsané
  • Nasušené houby
  • Domácí vaječný koňak
  • Směs koření na svařené víno s dárkových sáčcích
  • Bylinky naložené v olivovém oleji
Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz