Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Cukrářem doma aneb pravé linecké košíčky plněné pudinkovým krémem

aktualizováno 
Linecké košíčky patří k zákuskům, které snadno upečete podle poctivé receptury. Přesto nad nimi v některých cukrárnách zapláčete. Profesionální cukrářka nám předvedla, jak je zvládnout doma.

Po poctivém cukrářském řemesle a ještě poctivějších surovinách se sice ještě zem neslehla, ale je čím dál těžší je vypátrat. iDNES.cz požádal mistry z oblíbených českých cukráren, aby vám předvedli, jak se takový poctivý zákusek vyrábí. Zároveň prozradili i recept, abyste se mohli do vysoké cukrařiny pustit i doma. Recept je samozřejmě uzpůsobený pro domácí použití.

Seriál o poctivých domácích zákuscích

Nadýchané větrníky, heboučcí indiánci, špičky plněné pravým likérem... Taky s nostalgií vzpomínáte na poctivé kousky z českých cukráren? Nad některými z nich se rozplývaly už dámy za dob první republiky, ale teď abychom je v cukrárnách hledali pod lupou. A když už je najdete, přemýšlíte, kde udělal cukrář chybu. V kremroli je náplně jen aby se neřeklo, v lineckých košíčcích není po pudinkovém krému ani stopa. A věnečky? Ty jsou polité jakousi divnou hmotou bez chuti a vůně.

První kolo našeho seriálu o poctivých českých zákuscích se konalo v cukrárně Fregatta v Měchenicích. Ve vitrínách tam čeká na mlsouny až 42 druhů zákusků, v nichž nenajdete žádné ztužené tuky ani rostlinnou šlehačku. Výrobu košíčků nám ukázala a recept prozradila usměvavá vedoucí cukrárny Martina Novotná.

Linecké košíčky plněné vanilkovým krémem

Těsto:

  • 470 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 310 gramů másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička nastrouhané citronové kůry

Krém:

  • 400 ml mléka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 125 gramů másla
  • 1 pudink
  • želatina

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Máslo, žloutky a moučkový cukr ručně nebo v robotu zpracujte. Postupně přidáme mouku, vanilkový cukr a kůru z citronu. V ruce to dá větší práci a trvá to déle, ale výsledek bude stejný. Důkladně vypracované linecké těsto poté zabalte do igelitové fólie a nechte asi 16 hodin odležet.

Pak musíte těsto dostat do formy. Máte dvě možnosti, jak to udělat.

Uhnětené těsto

Uhnětené těsto

Buď si z těsta udělejte váleček a z něj odřezávejte kousky. Z nich vytvarujte kuličky (jejich velikost je samozřejmě nutné uzpůsobit velikosti formičky), vždy jednu vložte do středu formičky a prsty roztlačte těsto do stran.

Nebo těsto rozválejte na placku (nezapomeňte desku nebo vál poprášit lehce moukou) a do ní vtlačujte obráceně formičky. Vyříznete tím tak přesný tvar a linecké těsto zároveň zůstane ve formičce. Pak už jen formičku obraťte a těsto lehce vtlačte do dna formy (viz video).

Linecké košíčky, takzvané tartaletky, můžete připravit do malých i větších forem. Z daného množství surovin vyrobíte podle velikosti formiček 10–15 kusů košíčků.

Upečené košíčky

Upečené košíčky

Pečte je dozlatova přibližně 10 minut v troubě předehřáté zhruba na 170 stupňů. Nechte je vychladnout a pak je z formiček opatrně vyklopte.

Připravte si pudink: V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek, zbylé mléko přiveďte spolu s cukrem k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte hrnec z plotny a přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Důkladně rozmíchejte, aby se v krému neudělaly žmolky. Dejte ještě na minutu vařit. Poté krém odstavte a zakryjte fólií, aby se neutvořil škraloup. Náš tip: Pudink můžete zakrýt obalem od másla.

Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo pokrájené na menší kousky. Krém stříkejte do vychladlých košíčků za pomocí cukrářského sáčku s tubičkou. Můžete ale použít i silnější igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek.

Do krému naaranžujte kousky ovoce. Může být sterilované, čerstvé i mražené. U druhů záleží čistě na vaší chuti.

Připravíme želatinu podle návodu na obalu.

Košíčky nakonec potáhneme želatinou. Můžete je buď polévat lžičkou, nebo to zkusit jako profíci: celý košíček otočit a namočit přímo do želatiny (viz video).

Zvládnete to i doma

Já říkám ano. Stačí koupit formičky. Linecké těsto už většina z nás doma připravovala, třeba jako vánoční cukroví. S pudinkem si poradí i dítě, trochu práce dá bez hnětače zašlehání másla. Pokud nemáte cukrářský sáček, naplníte košíčky pudinkovým krémem i lžičkou. Na zdobení není nic složitého a u želatiny se držte návodu na obalu. Většinou se obsah sáčku rozpustí ve studené vodě a nechá se krátce povařit.

Dějiny lineckého těsta

Linecké těsto je křehké, používá se hlavně na pečení drobného čajového cukroví. Peče se z něj také vánoční cukroví, které má skvělou a jednoduchou chuť. Často se k sobě lepí dva kousky džemem, nejčastěji malinovým nebo rybízovým.

Originální těsto pochází z rakouského Lince. V něm se začal péct linecký koláč (dort), který je považován za nejznámější na světě. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1653. Nejstarší dochovaný recept je starý 350 let. Pochází z dobové kuchařky, která dokonce nabízela lineckou dobrotu ve čtyřech různých variantách. První verze receptů se od té dnešní liší v přípravě těsta. Původně se těsto připravovalo postupným zašleháváním roztaveného másla. Koláč se nejčastěji pekl ve stříbrné nádobě s kruhovou podstavou. Hospodyňky ho plnily ovocem, navrch dávaly proužky z těsta. Někdo do těsta přidává i koření, typické jsou také mandle.

Zdroj: www.rakousko.info

Jaký zákusek chcete v našem seriálu ještě ukázat?

celkem hlasů: 12910

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. března 2011. Anketa je uzavřena.

Špička 2226
Větrník 1646
Punčový řez 1516
Věneček 1369
Pařížský dort 1345
Laskonka 1286
Indiánek 1236
Rakvička 1174
Kremrole 1112




Nejčtenější

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.