Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

aktualizováno 
Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před sezonou několik houbařských pravidel.

1.Do košíku, do košíku a zase do košíku

Může se to opakovat tisíckrát... A beztak se vždy najde někdo, kdo jde jen tak na procházku, uvidí houby, nedokáže odolat, vytáhne z kapsy sáček na psí hromádku (případně látkovou tašku, svlékne košili) a naplní ho až k prasknutí.

Jestli jsou obsahem třeba babky (hřib žlutomasý), donese domů jen zapařenou houbovou kaši. Ale ani pevnějším plodnicím nedělá pobyt v igelitu dobře – rychle se v nich množí mikroorganismy a z jedlé houby se pak mění v původce nepříjemných žaludečních a střevních obtíží. Že s sebou košík nemáte? Nevadí – vraťte se pro něj a udělejte si ještě jednu vycházku.

2.Ráno, v poledne i večer

Konzervativní houbaři vstávají ve čtyři hodiny ráno, aby byli v lese první. Jestli patříte k těm, kdo se opravdově probudí až pár hodin po zazvonění budíku, není tenhle závod nic pro vás. Utěšit vás může to, že v lese je příjemný chládek celý den. Pokud je les vyprahlý, tak tam tou dobou nerostou houby. A ještě rada: při hledání hub jděte tak, abyste měli slunce v zádech. Lépe je tak uvidíte.

3.Co neznáte, nechte být

Základní pravidlo přeživšího houbaře je: „sbírám, jen co znám“.

Poznáte české houby?

„Jestli se chcete vzdělávat, neznámé houby vyfoťte v jejich přirozeném prostředí a jako vzorek vezměte dvě celé, neořezané plodnice – jednu mladší, druhou ,dospělou‘. S těmi pak zajděte za zkušenějším houbařem či do mykologické poradny,“ doporučuje Tereza Tejklová z České mykologické společnosti.

Dobrý způsob je jít do lesa se dvěma košíky (když je vás víc) a do jednoho dávat houby na smaženici, do druhého případné vzorky ke zkoumání.

4.Trhat, kroutit nebo řezat?

Hodně sporů se vede na téma, jak houby dostat ze země do košíku. Nejvíc příznivců má jemné vykroucení. Co je ale nesmírně důležité: snažte se při sběru co nejméně poškodit podhoubí. To se děje nejen hrubým vytržením plodnice z půdy, ale i zuřivým prohledáváním nejbližšího okolí, jestli houba někde nemá „bratříčka“. Dupáním všude okolo (případně rozrýváním naleziště rukama či holí) lidé škodí podhoubí nejvíce.

5.Plný košík, prázdný talíř?

I když ponesete z lesa plný košík hřibů, může se stát, že smaženice nakonec nebude. Lidé se totiž často chtějí pochlubit bohatým nálezem a seberou i houby, které jsou již za zenitem své životnosti. „Neváhejte proto plodnice ještě v lese rozkrojit, abyste se zbytečně nevláčeli s červivými houbami, prohlédněte si, zda plodnice není rozmáčená, či dokonce z části plesnivá,“ doporučuje Tereza Tejklová.

I celkové očištění je vhodné udělat hned v lese – většina lidí houby sice ráda sbírá, ale čištění a krájení doma dělá ten, kdo si vylosuje krátkou slámku.

6.Houby k večeři? A s pivem?

Pokrájené houby zpracujte brzy – v lednici sice chvíli vydrží, ale sníst byste je měli nejpozději následující den. Často se vedou diskuse, zda jsou houby vhodnou večeří. Houby samotné těžké nejsou, ale obvykle je připravujeme na tuku, s vejci... Jako jídlo na dobrou noc tedy příliš vhodné nebudou. Večeříte-li však v šest a spát jdete o půlnoci, nemělo by houbové dobrotě nic bránit.

Komplikaci by nemělo způsobit ani to, když zapijete houbový pokrm pivem nebo sklenkou vína, tedy pokud jste neměli smaženici z hnojníků inkoustových. V kombinaci s alkoholem vyvolávají silné zvracení.

7.Pojistka pro případ průšvihu

Kde hledat informace

Toxikologické informační středisko

  • linka pro případ otravy: 224 919 293 nebo 224 915 402

Česká mykologická společnost

Facebook

Daniela Pelcová z Toxikologického informačního střediska doporučuje vyfotit si houby, které budete jíst. Pro jistotu. A nejste-li kovaní houboznalci, přidáme ještě radu na závěr: nevyškrabujte pánvičku až do dna. Nechte si v lednici z každého houbového jídla alespoň lžíci – v případě následné nevolnosti je z nich možné určit příčinu. Jestli je vám po houbách špatně, jeďte k lékaři! Lépe zbytečně plašit, než nevolnost podcenit.





Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.