Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

aktualizováno 
Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před sezonou několik houbařských pravidel.

1.Do košíku, do košíku a zase do košíku

Může se to opakovat tisíckrát... A beztak se vždy najde někdo, kdo jde jen tak na procházku, uvidí houby, nedokáže odolat, vytáhne z kapsy sáček na psí hromádku (případně látkovou tašku, svlékne košili) a naplní ho až k prasknutí.

Jestli jsou obsahem třeba babky (hřib žlutomasý), donese domů jen zapařenou houbovou kaši. Ale ani pevnějším plodnicím nedělá pobyt v igelitu dobře – rychle se v nich množí mikroorganismy a z jedlé houby se pak mění v původce nepříjemných žaludečních a střevních obtíží. Že s sebou košík nemáte? Nevadí – vraťte se pro něj a udělejte si ještě jednu vycházku.

2.Ráno, v poledne i večer

Konzervativní houbaři vstávají ve čtyři hodiny ráno, aby byli v lese první. Jestli patříte k těm, kdo se opravdově probudí až pár hodin po zazvonění budíku, není tenhle závod nic pro vás. Utěšit vás může to, že v lese je příjemný chládek celý den. Pokud je les vyprahlý, tak tam tou dobou nerostou houby. A ještě rada: při hledání hub jděte tak, abyste měli slunce v zádech. Lépe je tak uvidíte.

3.Co neznáte, nechte být

Základní pravidlo přeživšího houbaře je: „sbírám, jen co znám“.

Poznáte české houby?

„Jestli se chcete vzdělávat, neznámé houby vyfoťte v jejich přirozeném prostředí a jako vzorek vezměte dvě celé, neořezané plodnice – jednu mladší, druhou ,dospělou‘. S těmi pak zajděte za zkušenějším houbařem či do mykologické poradny,“ doporučuje Tereza Tejklová z České mykologické společnosti.

Dobrý způsob je jít do lesa se dvěma košíky (když je vás víc) a do jednoho dávat houby na smaženici, do druhého případné vzorky ke zkoumání.

4.Trhat, kroutit nebo řezat?

Hodně sporů se vede na téma, jak houby dostat ze země do košíku. Nejvíc příznivců má jemné vykroucení. Co je ale nesmírně důležité: snažte se při sběru co nejméně poškodit podhoubí. To se děje nejen hrubým vytržením plodnice z půdy, ale i zuřivým prohledáváním nejbližšího okolí, jestli houba někde nemá „bratříčka“. Dupáním všude okolo (případně rozrýváním naleziště rukama či holí) lidé škodí podhoubí nejvíce.

5.Plný košík, prázdný talíř?

I když ponesete z lesa plný košík hřibů, může se stát, že smaženice nakonec nebude. Lidé se totiž často chtějí pochlubit bohatým nálezem a seberou i houby, které jsou již za zenitem své životnosti. „Neváhejte proto plodnice ještě v lese rozkrojit, abyste se zbytečně nevláčeli s červivými houbami, prohlédněte si, zda plodnice není rozmáčená, či dokonce z části plesnivá,“ doporučuje Tereza Tejklová.

I celkové očištění je vhodné udělat hned v lese – většina lidí houby sice ráda sbírá, ale čištění a krájení doma dělá ten, kdo si vylosuje krátkou slámku.

6.Houby k večeři? A s pivem?

Pokrájené houby zpracujte brzy – v lednici sice chvíli vydrží, ale sníst byste je měli nejpozději následující den. Často se vedou diskuse, zda jsou houby vhodnou večeří. Houby samotné těžké nejsou, ale obvykle je připravujeme na tuku, s vejci... Jako jídlo na dobrou noc tedy příliš vhodné nebudou. Večeříte-li však v šest a spát jdete o půlnoci, nemělo by houbové dobrotě nic bránit.

Komplikaci by nemělo způsobit ani to, když zapijete houbový pokrm pivem nebo sklenkou vína, tedy pokud jste neměli smaženici z hnojníků inkoustových. V kombinaci s alkoholem vyvolávají silné zvracení.

7.Pojistka pro případ průšvihu

Kde hledat informace

Toxikologické informační středisko

  • linka pro případ otravy: 224 919 293 nebo 224 915 402

Česká mykologická společnost

Facebook

Daniela Pelcová z Toxikologického informačního střediska doporučuje vyfotit si houby, které budete jíst. Pro jistotu. A nejste-li kovaní houboznalci, přidáme ještě radu na závěr: nevyškrabujte pánvičku až do dna. Nechte si v lednici z každého houbového jídla alespoň lžíci – v případě následné nevolnosti je z nich možné určit příčinu. Jestli je vám po houbách špatně, jeďte k lékaři! Lépe zbytečně plašit, než nevolnost podcenit.


Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...



Najdete na iDNES.cz