Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich udělal rybí marinádu z kajenského pepře. A pak svlékl kůži

Recept na zdravou a lehkou večeři rovná se ryba. Zdeněk Pohlreich vyzkoušel pražmu královskou, která má velmi chutné a šťavnaté bílé maso. Přitom není tak drahá jako například losos. Pokud ji budete kupovat ve specializovaném obchodě, dostanete se do tří set korun za kilogram, což není o moc víc než za běžného pstruha.

Pohlreich v poslední řadě pořadu Teď vaří Šéf! dává velký důraz na odlehčenou kuchyni, a tak ukazuje i v tomto pátém dílu pět chodů jako inspiraci pro celodenní vaření. Je tedy pravda, že kdyby se tím měl člověk řídit, tak nebude mít čas na pracovní proces a stráví celý den v kuchyni, což si asi málokdo může dovolit. Nicméně jako inspirace pro občasnou změnu rodinného jídelníčku to není k zahození.

Jako recept na večeři zvolil rybu a vybral pražmu královskou, které se říká také mořan nebo pražman. Běžně se prodává ve váze 300–400 gramů, Pohlreich si sehnal třičtvrtěkilového macka.

Rozhodl se ho upéct v „jižanské“ marinádě, které se podle něj říká také kajenská. To podle chilli papričky, jíž se říká také kajenský pepř a která je podstatnou součástí marinády.

Ta je úplně jednoduchá: trochu citronové kůry a šťávy, pak olivový olej a dvě lžičky kajenského pepře. K tomu trošku uzené papriky a pepře, oregano, tymián, dva stroužky česneku a sůl. Pak už jenom celou směs rozmixujete.

Ryba už je vykuchaná, ale Pohlreich radí vytrhnout jí žábry, které podle něj umí být hodně hořké. A ke kuchyňské přípravě patří i odstřihnutí ploutví.

Teď už jen stačí vyložit plech pečicím papírem, prosolit břicho ryby a vymazat ho marinádou a potřít jí rybu i zvenčí. Dáte ji péct na 180 stupňů asi na 10–12 minut.

Jako přílohu použije Pohlreich úplně obyčejnou zeleninovou směs. Na pánvi zesklovatí cibulku, přidá nakrájený česnek, pak kostičky papriky a cukety. Na dochucení doplní nezbytný pepř a sůl, trochu rozmarýnu a tymiánu.

Aby zeleninové směs dostala ještě další rozměr, nepatrně ji podlije bílým vínem. Když se víno vyvaří, přidá ještě lžíci rajského protlaku, který směs spojí a přidá další chuť.

Závěrečná finta přijde při servírování. Protože připravená marináda je dost silná, mohla by při konzumaci leckoho „porazit“. Proto doporučuje Pohlreich kůži ryby opatrně sundat. Vůně do masa i tak jemně pronikla. Po kostech pak oddělíte jednotlivé filety masa a naložíte na talíř. Dobře to uvidíte ve fotogalerii.

Celý pořad najdete na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...