Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přesazeným vzrostlým stromům zakraťte větve. Mají větší šanci přežít

  0:01aktualizováno  0:01
Přesazování desetiletých, patnáctiletých i dvacetiletých stromů je proces, který je pro ně tak výrazným zásahem, že ho nemusí pokaždé přežít. Přesto existují možnosti, jak jejich šanci na uchycení v novém prostředí maximálně zvýšit. Profíci to umí.

Před vysazením se stromu výrazně zakrátí větve, což mu ulehčí adaptaci na novém místě. Poté se strom usadí do díry, která by měla být asi o třtinu větší než je kořenový bal. | foto: Veronika Raffajová, Krásný venkov

Menší šance na přežití platí zejména v situaci, kdy budete přesazovat strom volně rostlý v přírodě. Při přesazování ze školek, které jsou na tento způsob výsadby specializované, se riziko minimalizuje. Stromy jsou zde po několika letech tzv. přeškolkovány, tedy přesazeny na nové místo, čímž získají mnohem větší odolnost.

Výsadba krok za krokem

Podívali jsme se na zahradu pana Čížka do Nových Kounic v severozápadních Čechách, jak v praxi takové přesazování probíhá. Tým odborníků ze zahradnictví Starkl pod vedením Martina Keblovské́ho tu osazoval pětici stromů: dub, dvě lípy, tureckou lísku a platan.

„Po transportu stromů je nutné výrazně zakrátit větve. Tak půjde více energie do růstu kořenového systému, což je pro strom v prvních letech nejdůležitější,“ říká  Keblovský.

„Pokud navíc ochráníte kořenový systém pomocí kůlů, které podepřou kmen, budete mít jistotu, že se strom nebude hý́bat. Když mu zajistíte pravidelnou zálivku, bude váš nový strom jen prospívat,“ podotýká ještě odborník.

Vysazením vzrostlého stromu můžete předběhnout vývoj zahrady v délce jedné lidské generace. Užijete si tak pohled, který by jinak mohly vidět až vaše děti nebo dokonce vnoučata.

Tuto a další reportáže týkající se budování zahrady a života na venkově najdete v červencovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová
Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská zvířata nechovají pro užitek, ale jen pro...  celý článek

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy.
Soutěžte a vyhrajte kompostér, který na zahradě urychlí běh času

V uzavřeném kompostéru trvá celý proces kompostování daleko kratší dobu než u běžného kompostu, takže ušetří měsíce času. A když dodržíte správný postup,...  celý článek

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.