Někteří farmáři na trhu kašlou na hygienu i původ zboží, říká inspekce

  11:35aktualizováno  11:35
Státní veterinární správa odhalila po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích. Prodejci například skladovali uzeniny v horku, špatně zboží označovali, někdy k němu dokonce ani neměli doklady.

Farmářské trhy jsou stále navštěvovanější, mnohdy ale nejde o výrobky místních farmářů. Ilustrační snímek | foto: MČ Praha 10

O výsledcích kontroly informoval v pátek mluvčí úřadu Josef Duben. Produkty byly podle něj staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.

Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci kontroloři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, které byly vystaveny přímému slunečnímu záření a teplotě nad 35 stupňů Celsia, což je výrazně víc, než by mělo být.

Na farmářském trhu ve Zbirohu v Plzeňském kraji nechali trhovci podobně na slunci tři kilogramy pařených a uzených sýrů. Navíc bez dokladu o nabytí, výrobci, datu spotřeby a teplotě skladování. Jiný prodejce tamtéž špatně uchovával asi deset kilogramů uzenin. "Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na nula až pět stupňů Celsia, byla naměřena teplota 15,4 až 19,6 stupně Celsia," uvedl Duben.

Na blíže nespecifikovaných trzích v Jihomoravském kraji odhalili veterináři zásilku 450 vajec z Polska, která byla nedostatečně označena. U pařených sýrů ze Slovenska pak nebyl doložen doklad o původu.

Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Podle informací Státní veterinární správy se loni trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové. Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala doslova hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích.

Veterináři ale nekontrolovali jen farmářská tržiště. V prodejně masa v Hlučíně zjistili například neoznačené výsekové maso. Ve středních Čechách pak u zásilky 80 kilogramů výrobku Mnichova klobása z Polska od výrobce Zaklady Miesne Silesia SA Katowice byla odhalena přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Autoři: ,



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Najdete na iDNES.cz