Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Někteří farmáři na trhu kašlou na hygienu i původ zboží, říká inspekce

  11:35aktualizováno  11:35
Státní veterinární správa odhalila po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích. Prodejci například skladovali uzeniny v horku, špatně zboží označovali, někdy k němu dokonce ani neměli doklady.

Farmářské trhy jsou stále navštěvovanější, mnohdy ale nejde o výrobky místních farmářů. Ilustrační snímek | foto: MČ Praha 10

O výsledcích kontroly informoval v pátek mluvčí úřadu Josef Duben. Produkty byly podle něj staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.

Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci kontroloři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, které byly vystaveny přímému slunečnímu záření a teplotě nad 35 stupňů Celsia, což je výrazně víc, než by mělo být.

Na farmářském trhu ve Zbirohu v Plzeňském kraji nechali trhovci podobně na slunci tři kilogramy pařených a uzených sýrů. Navíc bez dokladu o nabytí, výrobci, datu spotřeby a teplotě skladování. Jiný prodejce tamtéž špatně uchovával asi deset kilogramů uzenin. "Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na nula až pět stupňů Celsia, byla naměřena teplota 15,4 až 19,6 stupně Celsia," uvedl Duben.

Na blíže nespecifikovaných trzích v Jihomoravském kraji odhalili veterináři zásilku 450 vajec z Polska, která byla nedostatečně označena. U pařených sýrů ze Slovenska pak nebyl doložen doklad o původu.

Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Podle informací Státní veterinární správy se loni trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové. Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala doslova hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích.

Veterináři ale nekontrolovali jen farmářská tržiště. V prodejně masa v Hlučíně zjistili například neoznačené výsekové maso. Ve středních Čechách pak u zásilky 80 kilogramů výrobku Mnichova klobása z Polska od výrobce Zaklady Miesne Silesia SA Katowice byla odhalena přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Autoři: ,




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.