Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


ANKETA: Co rádi jedí kandidáti na prezidenta? Vítězí česká klasika

aktualizováno 
Kandidáti na českého prezidenta mají nejraději tradiční česká jídla a rodinné recepty, někteří se ovšem nebojí experimentovat ani s exotickými termity. Vyplývá to z ankety serveru Tradičnírecepty.cz.

Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman - debata prezidentských kandidátů o evropské vizi v sále FSV UK v Praze (8. listopadu 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejstarší kandidát na prezidenta, Karel Schwarzenberg, o sobě tvrdí, že je známý labužník a těžko by tak jmenoval pouze jedno své oblíbené jídlo. "Zjistil jsem, že nejlepší je v každé zemi jíst ta nejprostší jídla a oblíbené pokrmy v obyčejných hospůdkách, kam chodí místní lidé. Například teplý, křupavý bramborák je jedna z mých největších lahůdek. V Římě si dám vždycky rád typické italské pokrmy, třeba těstoviny, v New Yorku si dám steak nebo i hamburger. Ale i termiti servírovaní domorodým doprovodem v Africe chutnali báječně," tvrdí Schwarzenberg.

Ptačí zob

Přední hovězí nakrájejte na kostky a duste na cibulce. Čím pomaleji a déle se dusí, tím je maso měkčí. Když je měkké, přidejte rajský protlak, ne kečup, dosolte a opepřete a zalijte kysanou smetanou.

Podusíte a do horkého polotovaru přidejte široké, nejlépe domácí nudle. Na talíři se ještě porce musí přelít horkou škvařenou slaninou. Teprve tak je z toho pravý ptačí zob.

"Ingredience dávám od oka. Nudlí, zdůrazňuji domácích, nesmí být moc, aby se v nich maso neztratilo," zdůrazňuje Radmila, manželka Přemysla Sobotky.

Schwarzenbergovu lásku k jídlu dokumetuje i to, že se řadí mezi patrony řady kuchařek Vaňkova Pražského kulinářského institutu. Evidentně fandí české klasické kuchyni.

Prostá a obyčejná jídla má rád i Miloš Zeman, který uvedl, že jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou brambory na loupačku. K nim si rád dopřeje mléko.

Hned dva z kandidátů pak uvedli jako své nejoblíbenější jídlo polévku. Zatímco Vladimír Franz si nejraději pochutná na kulajdě, Jana Bobošíková za své nejoblíbenější jídlo považuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Další ženská kandidátka, Táňa Fischerová, si s oblibou připravuje pohankové palačinky se špenátem a kozím sýrem. V jejím receptu nesmí chybět ani česnek.

Sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera zase nejvíce potěší rokfórové kotlety s ďábelskou směsí podlévané červeným vínem. Jako přílohu má nejraději barevné těstoviny. Podle otázek iDNES.cz však nepohrdne ani kachnou se zelím.

Oblíbeným jídlem Přemysla Sobotky je jídlo se záhadným názvem Ptačí zob. Podle jeho manželky Radmily je to tradiční rodinný recept. "Znám ten recept od své maminky, která ho zná od své. Takže pro nás je to rodinný recept a můj manžel si ho oblíbil," uvádí kandidátova manželka.

Jan Fischer a Zuzana Roithová se do ankety serveru nezapojili, ale iDNES.cz svá oblíbená jídla prozradili. Jan Fischer rád kachnu nebo husu, ale nesnáší krupicovou kaši. A Zuzana Roithová ujíždí na čerstvé rybě z Lužnice na bylinkách (více ZDE). 

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.