Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

ANKETA: Co rádi jedí kandidáti na prezidenta? Vítězí česká klasika

aktualizováno 
Kandidáti na českého prezidenta mají nejraději tradiční česká jídla a rodinné recepty, někteří se ovšem nebojí experimentovat ani s exotickými termity. Vyplývá to z ankety serveru Tradičnírecepty.cz.

Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman - debata prezidentských kandidátů o evropské vizi v sále FSV UK v Praze (8. listopadu 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejstarší kandidát na prezidenta, Karel Schwarzenberg, o sobě tvrdí, že je známý labužník a těžko by tak jmenoval pouze jedno své oblíbené jídlo. "Zjistil jsem, že nejlepší je v každé zemi jíst ta nejprostší jídla a oblíbené pokrmy v obyčejných hospůdkách, kam chodí místní lidé. Například teplý, křupavý bramborák je jedna z mých největších lahůdek. V Římě si dám vždycky rád typické italské pokrmy, třeba těstoviny, v New Yorku si dám steak nebo i hamburger. Ale i termiti servírovaní domorodým doprovodem v Africe chutnali báječně," tvrdí Schwarzenberg.

Ptačí zob

Přední hovězí nakrájejte na kostky a duste na cibulce. Čím pomaleji a déle se dusí, tím je maso měkčí. Když je měkké, přidejte rajský protlak, ne kečup, dosolte a opepřete a zalijte kysanou smetanou.

Podusíte a do horkého polotovaru přidejte široké, nejlépe domácí nudle. Na talíři se ještě porce musí přelít horkou škvařenou slaninou. Teprve tak je z toho pravý ptačí zob.

"Ingredience dávám od oka. Nudlí, zdůrazňuji domácích, nesmí být moc, aby se v nich maso neztratilo," zdůrazňuje Radmila, manželka Přemysla Sobotky.

Schwarzenbergovu lásku k jídlu dokumetuje i to, že se řadí mezi patrony řady kuchařek Vaňkova Pražského kulinářského institutu. Evidentně fandí české klasické kuchyni.

Prostá a obyčejná jídla má rád i Miloš Zeman, který uvedl, že jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou brambory na loupačku. K nim si rád dopřeje mléko.

Hned dva z kandidátů pak uvedli jako své nejoblíbenější jídlo polévku. Zatímco Vladimír Franz si nejraději pochutná na kulajdě, Jana Bobošíková za své nejoblíbenější jídlo považuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Další ženská kandidátka, Táňa Fischerová, si s oblibou připravuje pohankové palačinky se špenátem a kozím sýrem. V jejím receptu nesmí chybět ani česnek.

Sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera zase nejvíce potěší rokfórové kotlety s ďábelskou směsí podlévané červeným vínem. Jako přílohu má nejraději barevné těstoviny. Podle otázek iDNES.cz však nepohrdne ani kachnou se zelím.

Oblíbeným jídlem Přemysla Sobotky je jídlo se záhadným názvem Ptačí zob. Podle jeho manželky Radmily je to tradiční rodinný recept. "Znám ten recept od své maminky, která ho zná od své. Takže pro nás je to rodinný recept a můj manžel si ho oblíbil," uvádí kandidátova manželka.

Jan Fischer a Zuzana Roithová se do ankety serveru nezapojili, ale iDNES.cz svá oblíbená jídla prozradili. Jan Fischer rád kachnu nebo husu, ale nesnáší krupicovou kaši. A Zuzana Roithová ujíždí na čerstvé rybě z Lužnice na bylinkách (více ZDE). 

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...



V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz