Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Při stavbě krbu se nevyplatí šetřit, riziko požáru za to nestojí

  4:05aktualizováno  4:05
Hasiči na základě případů z praxe varují: jen v jihomoravském kraji loni vzniklo 28 požárů rodinných domů způsobených podobnými nedostatky, jako jsou nekvalitní izolace nebo špatně vybudované odvody spalin.

Živý sálající oheň byl donedávna hlavní motivací pro pořízení krbu či krbových kamen. Dnes je to stále častěji relativně levný provoz. | foto: Profimedia.cz

Topení v krbu si má člověk užívat bez obav, že mu shoří střecha nad hlavou.Topení v krbu nebo v kamnech je příjemné nejen pro svoje sálavé teplo, pro které se k němu spousta lidí vrací na chalupách a dokonce i v rodinných domech - zvláště v době růstu cen energií.

Problém je v tom, že mnozí přecení své kutilské schopnosti a sice levně, ale až příliš amatérsky postaví krb způsobem, který ohrožuje bezpečnost. Není se co divit, že statistika požárů, kterou nedávno zveřejnili jihomoravští hasiči, je ovlivněna právě těmito vlivy. 28 zbytečných požárů mluví za sebe.

Amatérské budování není šťastné

Stojí amatérské obezdívky či odvody za to?Pokud vás alespoň trochu děsí představa vlastního hořícího domu, raději při pořizování krbu zapomeňte na amatérské budování.

Podle jihomoravských hasičů si lidé krby dodatečně staví dokonce i na místech, která k tomu absolutně nejsou vhodná - například pod hořlavými stropy. Případně si sice na montáž kouřovodu a instalaci krbové vložky pozvou odbornou firmu, ale obezdívku s izolací si už dělají sami. "Kvůli tomu pak vznikají zbytečné požáry. Zaznamenali jsme je loni například na Znojemsku nebo Hodonínsku," prozradili jihomoravští hasiči.

Máte v pořádku komín?

Pokud při dodatečné stavbě krbu či instalaci krbových kamen nevyhovuje původní komín, není problém přistavět dodatečně nový. Existuje hned několik variant řešení.Základem pro možnost dodatečného budování krbu je komín s dostatečně velkým průřezem komínové šachty. "Pokud přístavba krbu či krbových kamen nebude podléhat kolaudaci, lze je připojit i na nevyvložkovaný, ale kvalitní komín s šachtou o průřezu 15 x 15 cm, případně o průměru 18 cm. Jedná-li se o novostavbu nebo o součást rekonstrukce podléhající kolaudaci, musíte podle nové evropské normy komín nechat vyvložkovat nerezovým plechem," radí Daniela Klimešová z pražské firmy KAGO zabývající se prodejem a montáží krbů a krbových kamen. "Pokud se starý komín nevyplatí upravovat, lze postavit komín nový (dokonce i v podobě multifunkční šachty), ať už středem stavby nebo přistavěním na bok domu či na konzoli." 

Obestavba krbu znamená nejvíc rizik

"Zní to možná neuvěřitelně, ale lidé jsou schopni si krb obestavět i sádrokartonem, ačkoliv to zcela logicky neodpovídá požárním normám," vypočítává školácké chyby amatérských budovatelů Daniela Klimešová. "Sádrokartonu nepomůže ani izolace v podobě minerální vaty a hliníkové fólie. Ta totiž teplem křehne a časem se začne drolit. Pokud topíte často, znamená to, že postupem času začnete vdechovat nejen kousky alobalu, ale poté i kousky minerální vaty. Pak se začne drolit i sádrokarton."

Obezdívka krbu musí být ještě opatřena izolací, nejlépe z kalciumsilikátových desek.Správně se pro izolaci obezdívky, případně i hořlavého stropu nad krbem, mají používat kalciumsilikátové desky (například promasil, silca). Tyto desky se na vyzdění lepí montážním lepidlem, u zděných staveb se používají desky o síle 3 cm, do dřevostaveb patří desky o tloušťce 6 cm.

Nezapomeňte na výdechové mřížky

Některé výdechové mřížky jsou opatřeny snadno regulovatelnými sklopnými lamelami. Během topení jsou lamely otevřené, mimo topnou sezónu se zavřou.Každá obezdívka by měla být opatřena minimálně dvěma kusy výdechových mřížek, zhruba o rozměru 20 x 30 cm, aby uzavřený prostor obezdívky dostatečně odvětraly. Nelze je opomenout, vždyť uvnitř obezdívky teplota může vyšplhat až na 300 stupňů Celsia! Tyto mřížky jsou na výběr v různých provedeních, některé jsou dokonce opatřeny regulovatelnými sklopnými lamelami. Ty se nechají během topení otevřené, jinak se zavírají, aby se dovnitř neprášilo.

Před zahájením topné sezony se doporučuje vysát z prostoru uvnitř obezdívky případný prach. Nejen proto, aby při topení nevířil prostorem, ale i proto, že pokud částečky prachu uvnitř obezdívky chytnou, je to nepříjemně cítit.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.