Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na česnekovou pastu, která vydrží v ledničce i bez soli

aktualizováno 
Při vaření se vždycky nemusíte zdržovat otravným loupáním česneku. Pomocí olivového oleje si připravíte pastu, která se v ledničce nezkazí.

Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku. | foto: Marek Burza

Kupované česnekové pasty mají obrovskou nectnost. Jsou plné soli. "Když už máte jídlo dosolené a potřebujete ho ještě dokořenit česnekem, dostanete pomocí kupované pasty nakonec nechutné přesolené jídlo," varuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Proto doporučuje vyrobit si jednoduchou pastu, kterou můžete dlouhou dobu uchovat v lednici a při vaření se pak nemusíte zdržovat. "Kuchaři ji používají tam, kde se předpokládá dlouhé vaření. Použijete ji třeba do guláše, omáček nebo do smetany, která se bude delší dobu provářet. Naopak tam, kde se předpokládá rychlá úprava, třeba u italských jídel, grilovaných zelenin či základů na špagety je vhodnější použít čerstvý česnek," radí.

Krok za krokem

Vezměte alespoň dvě paličky česneku a oloupejte je. Není to příjemná práce, ale vyzkoušejte některé z fint, které jsme za vás testovali minule. Ty by vám mohly usnadnit práci. Ostatně, budete to muset dělat jen jednou za čas.

Česnek oloupejte.
Stroužky vložte do mixéru a zalijte olivovým olejem.

Stroužky vložte do mixéru a zalijte zhruba do poloviny olivovým olejem. Pro začátek raději méně, uvidíte sami podle konzistence.

Rozmixujte a "přelijte" do skleničky od dětské výživy, my jsme použili sklenici od medu. Zavíčkujte a uložte do lednice.

Nakonec pastu vlijte do sklenice, zavíčkujte a uložte do lednice.
Ze dvou palic nám vyšla polovina sklenice. Pokud máte větší spotřebu, zvyšte

Česnek by neměl měnit barvu a oxidovat jako kupovaná pasta. A hlavně neobsahuje sůl, takže se nemusíte bát, že si zkazíte hotové jídlo.

Podívejte se na video, kde jsme mimo různých strouhátek na česnek zkoušeli i silikonovou trubičku, která usnadní loupání česneku.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

VIDEO: V Praze vaří „selfieccino“. Kávu, na které může být vaše fotka

Reporter iDNES.tv Matěj Smlsal si zkusil vyrobit kávu se svým portrétem sám.

Po Londýně či Bratislavě otevřela první kavárna, která nabízí tak zvané selfieccino také v Praze. Majitelé Marek Adam a...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

OBRAZEM: V balonu nad opylenými Slapy. A kdo najde svůj dům či hausbót?

Májová fiesta, horkovzdušný balon, balonové létání, Slapská přehrada, pyl,...

Byl to let jako z reklamní brožury. Tak hodnotili piloti sobotní ranní let, který se uskutečnil v rámci tradiční...

Advantage Consulting, s.r.o.
C++ PROGRAMÁTOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 45 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz