Jak na česnekovou pastu, která vydrží v ledničce i bez soli

aktualizováno 
Při vaření se vždycky nemusíte zdržovat otravným loupáním česneku. Pomocí olivového oleje si připravíte pastu, která se v ledničce nezkazí.

Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku. | foto: Marek Burza

Kupované česnekové pasty mají obrovskou nectnost. Jsou plné soli. "Když už máte jídlo dosolené a potřebujete ho ještě dokořenit česnekem, dostanete pomocí kupované pasty nakonec nechutné přesolené jídlo," varuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Proto doporučuje vyrobit si jednoduchou pastu, kterou můžete dlouhou dobu uchovat v lednici a při vaření se pak nemusíte zdržovat. "Kuchaři ji používají tam, kde se předpokládá dlouhé vaření. Použijete ji třeba do guláše, omáček nebo do smetany, která se bude delší dobu provářet. Naopak tam, kde se předpokládá rychlá úprava, třeba u italských jídel, grilovaných zelenin či základů na špagety je vhodnější použít čerstvý česnek," radí.

Krok za krokem

Vezměte alespoň dvě paličky česneku a oloupejte je. Není to příjemná práce, ale vyzkoušejte některé z fint, které jsme za vás testovali minule. Ty by vám mohly usnadnit práci. Ostatně, budete to muset dělat jen jednou za čas.

Česnek oloupejte.
Stroužky vložte do mixéru a zalijte olivovým olejem.

Stroužky vložte do mixéru a zalijte zhruba do poloviny olivovým olejem. Pro začátek raději méně, uvidíte sami podle konzistence.

Rozmixujte a "přelijte" do skleničky od dětské výživy, my jsme použili sklenici od medu. Zavíčkujte a uložte do lednice.

Nakonec pastu vlijte do sklenice, zavíčkujte a uložte do lednice.
Ze dvou palic nám vyšla polovina sklenice. Pokud máte větší spotřebu, zvyšte

Česnek by neměl měnit barvu a oxidovat jako kupovaná pasta. A hlavně neobsahuje sůl, takže se nemusíte bát, že si zkazíte hotové jídlo.

Podívejte se na video, kde jsme mimo různých strouhátek na česnek zkoušeli i silikonovou trubičku, která usnadní loupání česneku.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Najdete na iDNES.cz