Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku.

Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku. | foto: Marek Burza

Jak na česnekovou pastu, která vydrží v ledničce i bez soli

  • 40
Při vaření se vždycky nemusíte zdržovat otravným loupáním česneku. Pomocí olivového oleje si připravíte pastu, která se v ledničce nezkazí.

Kupované česnekové pasty mají obrovskou nectnost. Jsou plné soli. "Když už máte jídlo dosolené a potřebujete ho ještě dokořenit česnekem, dostanete pomocí kupované pasty nakonec nechutné přesolené jídlo," varuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Proto doporučuje vyrobit si jednoduchou pastu, kterou můžete dlouhou dobu uchovat v lednici a při vaření se pak nemusíte zdržovat. "Kuchaři ji používají tam, kde se předpokládá dlouhé vaření. Použijete ji třeba do guláše, omáček nebo do smetany, která se bude delší dobu provářet. Naopak tam, kde se předpokládá rychlá úprava, třeba u italských jídel, grilovaných zelenin či základů na špagety je vhodnější použít čerstvý česnek," radí.

Krok za krokem

Vezměte alespoň dvě paličky česneku a oloupejte je. Není to příjemná práce, ale vyzkoušejte některé z fint, které jsme za vás testovali minule. Ty by vám mohly usnadnit práci. Ostatně, budete to muset dělat jen jednou za čas.

Česnek oloupejte.
Stroužky vložte do mixéru a zalijte olivovým olejem.

Stroužky vložte do mixéru a zalijte zhruba do poloviny olivovým olejem. Pro začátek raději méně, uvidíte sami podle konzistence.

Rozmixujte a "přelijte" do skleničky od dětské výživy, my jsme použili sklenici od medu. Zavíčkujte a uložte do lednice.

Nakonec pastu vlijte do sklenice, zavíčkujte a uložte do lednice.
Ze dvou palic nám vyšla polovina sklenice. Pokud máte větší spotřebu, zvyšte

Česnek by neměl měnit barvu a oxidovat jako kupovaná pasta. A hlavně neobsahuje sůl, takže se nemusíte bát, že si zkazíte hotové jídlo.

Podívejte se na video, kde jsme mimo různých strouhátek na česnek zkoušeli i silikonovou trubičku, která usnadní loupání česneku.

25. ledna 2011