Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podívejte se na přípravu marmelády z červených cibulek krok za krokem

aktualizováno 
Češi dovedou zavařit téměř vše, tak proč k zásobám ve spíži nepřidat i vynikající marmeládu z cibule?

Italská cibulová marmeláda (marmelatta di cipolle di tropea) je v podstatě čatní s lákavou konzistencí i barvou zavařeniny z červeného ovoce. Její jedinečnou chuť nejvíce oceníte v kombinaci s chutí zralých sýrů či grilovaného masa.

Recept na cibulovou marmeládu

Budete potřebovat 1 kg červených cibulek, 1 panáka koňaku, 2 dl bílého vína, 300 g cukru krupice, 300 g třtinového cukru, 2 bobkové listy a 2 až 3 hřebíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Pokrájenou červenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Pokrájenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Přisypte oba druhy cukru.

A přisypte oba druhy cukru.

Červené cibulky oloupejte, pokrájejte na měsíčky a v misce zalijte koňakem a bílým vínem. Přidejte bobkový list, hřebíčky a přisypte oba druhy cukru.

Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Misku překryjte fólií a nechte cibuli v ledničce přesně 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, misku překryjte fólií a nechte směs v ledničce 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, přikryjte fólií a nechte v lednici přesně šest hodin marinovat, ani o minutu déle.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut bublat za občasného jemného promíchání.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání; až zhoustne a vytvoří se sirup.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku a na mírném plameni nechte zhruba 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání.

Pak všechno – kousky cibule, usazený cukr i šťávu – přendejte do kastrůlku. Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání. Marmeláda za tu půlhodinku zredukuje na poměrně hustou hmotu, spojenou krásným voňavým sirupem.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Hotovou cibulovou marmeládu podávejte vychlazenou, případně ji naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte. Klidně vám pak rok vydrží. Podává se ke zralejším sýrům, jako je třeba parmazán či pecorino, nebo k masu.

Další inspiraci pro své vaření můžete načerpat dnes v nedělní podvečer na televizi Prima, kde bude Ital Emanuele Ridi připravovat nejen tuto cibulovou marmeládu, ale i tagliatele se špekem a kapustou či marinovanou vepřovou kotletu na mléce.





Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.