Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm kroků pro přípravu kamen a krbů na sezonu: vyčistit tahy a topeniště

Je nejvyšší čas připravit kamna a krby na nadcházející zimní sezonu. Několik měsíců se na ně jen prášilo a sloužily maximálně jako odkládací plocha, teď je však třeba, aby nás opět zahřívaly celý podzim a zimu. Základem je vyčistit tahy, přespárovat kachle, odpopelnit a vyčistit topeniště.

Před zimou by se měly přespárovat spáry. | foto: Jan Temr

“Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá, základem je kontrola komínu odborným pracovníkem, čištění a vymetání vyhořelého popela,” říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury a člen Cechu kamnářů. “Postup přípravy topidla na další sezonu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Temr.

1. Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Před sezonou je třeba dobře vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu).

Doba na údržbu

Kamnáři doporučují údržbu krbu a kamen hned po skončení topné sezony. Nic není ztraceno ani v případě, že jste na údržbu „zapomněli“ – stačí totiž, aby kamna vychladla i v průběhu používání, a vy se můžete pustit do úklidu.

Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu čištění, je vždy lepší, pokud kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2. Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

3. Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu.

Jak poznat kvalitní dřevo

Žádný krb ani kamna nebudou dobře hořet, pokud topíme nevhodným dřevem. Lidé často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře.

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Dřevo je nejlepší skladovat venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně.

U kamen a krbů s prosklenými dvířky to poznáte podle jeho znečištění. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

4. Kachlové kuchyňské sporáky

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. Od starého nánosu sazí je před novou sezonou potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu.

Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce. Pokud sporák používáte pravidelně, je vhodné vnitřní části topeniště i šamotových cest nově vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování, proto je nutné v sezoně sporák odpopelňovat mnohem častěji než pokojová akumulační kamna.

5. Pečujte i o těsnění

Po 3–5 letech je nutná také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek, případně pod jejich sklem u pohledových dvířek, které ztrácí pružnost a neplní tak těsnící funkci.

6. Nezapomeňte na čištění skla

Do pravidelné nutné údržby, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky, je nutné zahrnout čištění skla. Je třeba dát pozor na používání stékavých tekutých přípravků.

Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které praskne.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko. Jak často, zásadně závisí na třech faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

7. Popel jako palivo

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, kdy se snaží popel odstraňovat neustále (někdy dokonce po každém topení), a to zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem, a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že například při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (to je ve vrstvě cca 4–5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i malé množství popela lze využít. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek), či kompostování a hnojení.

Autor:
Témata: krb, Podzim, popel

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...