Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sedm kroků pro přípravu kamen a krbů na sezonu: vyčistit tahy a topeniště

aktualizováno 
Je nejvyšší čas připravit kamna a krby na nadcházející zimní sezonu. Několik měsíců se na ně jen prášilo a sloužily maximálně jako odkládací plocha, teď je však třeba, aby nás opět zahřívaly celý podzim a zimu. Základem je vyčistit tahy, přespárovat kachle, odpopelnit a vyčistit topeniště.

Před zimou by se měly přespárovat spáry. | foto: Jan Temr

“Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá, základem je kontrola komínu odborným pracovníkem, čištění a vymetání vyhořelého popela,” říká Jan Temr, spolumajitel rodinné kamnářské manufaktury a člen Cechu kamnářů. “Postup přípravy topidla na další sezonu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ radí Temr.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Před sezonou je třeba dobře vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu).

Doba na údržbu

Kamnáři doporučují údržbu krbu a kamen hned po skončení topné sezony. Nic není ztraceno ani v případě, že jste na údržbu „zapomněli“ – stačí totiž, aby kamna vychladla i v průběhu používání, a vy se můžete pustit do úklidu.

Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu čištění, je vždy lepší, pokud kamna čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Spárování kachlů je ale více záležitost estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě přikývne na to, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

3.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu.

Jak poznat kvalitní dřevo

Žádný krb ani kamna nebudou dobře hořet, pokud topíme nevhodným dřevem. Lidé často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře.

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Dřevo je nejlepší skladovat venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně.

U kamen a krbů s prosklenými dvířky to poznáte podle jeho znečištění. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Podstatné je dodržování tři zásad spokojeného používání krbu či kamen – kvalitní výrobek/kamnář, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je tedy při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy (tedy štípání na správný rozměr) dřeva a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování.

4.Kachlové kuchyňské sporáky

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. Od starého nánosu sazí je před novou sezonou potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu.

Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné nezapomenout na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce. Pokud sporák používáte pravidelně, je vhodné vnitřní části topeniště i šamotových cest nově vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Při každodenním vaření a pečení se spálí dřeva víc, starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování, proto je nutné v sezoně sporák odpopelňovat mnohem častěji než pokojová akumulační kamna.

5.Pečujte i o těsnění

Po 3–5 letech je nutná také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek, případně pod jejich sklem u pohledových dvířek, které ztrácí pružnost a neplní tak těsnící funkci.

6.Nezapomeňte na čištění skla

Do pravidelné nutné údržby, ať už kamen, nebo krbů s pohledovými dvířky, je nutné zahrnout čištění skla. Je třeba dát pozor na používání stékavých tekutých přípravků.

Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu, která zabrání tepelné dilataci skla, které praskne.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko. Jak často, zásadně závisí na třech faktorech – kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy uživatelem, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

7.Popel jako palivo

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, kdy se snaží popel odstraňovat neustále (někdy dokonce po každém topení), a to zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem, a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že například při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (to je ve vrstvě cca 4–5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i malé množství popela lze využít. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek), či kompostování a hnojení.

Autor:


Témata: Podzim, krb, popel

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz