Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

aktualizováno 
Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.
Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů.

Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Asi nejčastěji se pálí ze švestek, ale použít můžete i jablka, blumy, mirabelky, hrušky, meruňky, broskve či hroznové víno. Nabízíme stručnou „abecedu“ od sběru ovoce až po zpracování, než kvas povezete do pálenice.

1.Než začnete sbírat

Na přípravu kvasu si připravte dřevěnou nebo plastovou bečku. Ne od chemikálií nebo barev. Vymyjte ji horkou vodou.

Měla by mít alespoň 50 litrů, to bývá často minimální množství, které pálenice vyžaduje. Každopádně čím větší, tím lepší. Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových, je však třeba připomenout, že se s nimi trochu špatně manipuluje.

2.Dodržujte teploty

V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C. Mějte na paměti, že pod teplotou 10 °C se proces kvašení zastavuje. Čím vyšší teplota, tím je kvašení rychlejší, podle zkušeností je ale výhodnější kvasit raději pomaleji, 15 °C je ideálních, teplota by měla být stálá.

Je samozřejmé, že ovoce nesmí být špinavé od hlíny, trávy. Ovoce musí být dozrálé až přezrálé, ne však chycené hnilobou. Červivé ovoce nevadí.

3.Každý druh je třeba upravit jinak

Třešně se musíte odstopkovat a pomačkat, meruňky pomačkat, broskve i odpeckovat (hořká chuť jader by pokazila chuť), švestky pomačkat, jablka a hrušky nadrtit. Nakrájet nestačí, protože by se do kvasu nedostalo dost cukru.

Nádoby se plní zhruba do dvou třetin objemu. Naplnění jedné nádoby by se mělo stihnou zhruba během jednoho týdne. Nedoporučuje se do již rozkvašeného ovoce přidávat čerstvé, kvas svými kyselinkami kazí i nedozrálé ovoce.

4.Nejnapínavější chvíle

Naplněné bečky přikryjeme víkem nebo igelitovou folií a umístíme je do míst, kde nedochází k větším výkyvům teplot. Nádoby je dobré postavit na rošt nebo nějakým jiným způsobem tepelně izolovat.

Mapa palenic v Česku a okolních státech

Mapa pálenic v Česku a okolních státech

Během několika dnů začne lihové kvašení, při kterém uniká oxid uhličitý. Dužina se rozpadá, uvolňuje šťávu a konzistence se mění na tekutou.

Na povrch unikající kysličník strhává vzhůru pevné části, kterým se říká kvasný klobouk, koláč nebo taky deka. Pro vznikající kvas představuje ochranu – zabraňuje přístupu vzduchu i cizím mikroorganismům.

Letní ovoce obvykle kvasí 2 až 3 týdny, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) kvasí 8 až 12 týdnů.

5.Hlídejte deku a vůni

Kvašení je ukončeno, když už neuniká oxid uhličitý. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku. Kvas obvykle chytne pachuť. V tomto momentě se objednáváme na pálení.

Kvalitu kvasu hlídejte po celou dobu čichem, měl by mít ovocnou vůni. Nesmí mít ani náznak po kyselině octové anebo hnilobném pachu. Po vykvašení je vhodné nádoby uzavřít, aby se kvas nenakazil hmyzem a nenastalo octové kvašení.

Pokud dokážete zabránit přístupu vzduchu, můžete kvas v nízkých teplotách skladovat i několik týdnů, než na vás přijde v pálenici řada.

6.Co s tím kvasem

Počítejte s tím, že ze 100 litrů kvasu bývá asi 10 litrů 50% alkoholu. U švestek to může být o chlup víc, u jablek méně. Podle zákona si můžete pro svou potřebu nechat vypálit 30 litrů 100% alkoholu, tedy 60 litrů 50%.

Pálení obvykle trvá kolem dvou hodin, ve své pálenici se už domluvíte, kdy kvas můžete přivézt a kdy si máte přijet pro hotovou pálenku, jaké lahve doporučují.

Podívejte se na mapu pálenic na serveru Palenice.net, tam si najdete tu nejbližší. Asi nikoho nepřekvapí, že nejhustější síť je na Moravě.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

OBRAZEM: Pokochejte se jednou z nejkrásnějších sbírek pivoněk v Evropě

Stačí vstoupit do Botanické zahrady v pražské Troji severním vchodem a...

Stačí vstoupit do Botanické zahrady v pražské Troji severním vchodem a Pivoňkovou louku se zhruba 500 druhy a kultivary...

Za co v přírodě hrozí pokuta až sto tisíc korun a kdy lze přijít o psa

Na toulky do přírody lze vyrazit i se psem, jen je potřeba se chovat podle...

Houbaření, turistika i táboření u nás mají dlouhou tradici, pro pohyb a pobyt v přírodě současně platí řada právních...

Sucho umí potrápit. Podělte se o zkušenosti, jak s ním bojovat

Rostliny potřebují dostatek vláhy, ale samotná konev s vodou na to zdaleka...

Nejen zahrádkáře, zemědělce či rybáře trápí sucho. Leckde vysychají i studny. Přitom právě sucho je pro pěstování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz