Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

aktualizováno 
Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.
Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů.

Konec abstinence. Začala nová sezóna pálení slivovice a dalších destilátů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Asi nejčastěji se pálí ze švestek, ale použít můžete i jablka, blumy, mirabelky, hrušky, meruňky, broskve či hroznové víno. Nabízíme stručnou „abecedu“ od sběru ovoce až po zpracování, než kvas povezete do pálenice.

1.Než začnete sbírat

Na přípravu kvasu si připravte dřevěnou nebo plastovou bečku. Ne od chemikálií nebo barev. Vymyjte ji horkou vodou.

Měla by mít alespoň 50 litrů, to bývá často minimální množství, které pálenice vyžaduje. Každopádně čím větší, tím lepší. Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových, je však třeba připomenout, že se s nimi trochu špatně manipuluje.

2.Dodržujte teploty

V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C. Mějte na paměti, že pod teplotou 10 °C se proces kvašení zastavuje. Čím vyšší teplota, tím je kvašení rychlejší, podle zkušeností je ale výhodnější kvasit raději pomaleji, 15 °C je ideálních, teplota by měla být stálá.

Je samozřejmé, že ovoce nesmí být špinavé od hlíny, trávy. Ovoce musí být dozrálé až přezrálé, ne však chycené hnilobou. Červivé ovoce nevadí.

3.Každý druh je třeba upravit jinak

Třešně se musíte odstopkovat a pomačkat, meruňky pomačkat, broskve i odpeckovat (hořká chuť jader by pokazila chuť), švestky pomačkat, jablka a hrušky nadrtit. Nakrájet nestačí, protože by se do kvasu nedostalo dost cukru.

Nádoby se plní zhruba do dvou třetin objemu. Naplnění jedné nádoby by se mělo stihnou zhruba během jednoho týdne. Nedoporučuje se do již rozkvašeného ovoce přidávat čerstvé, kvas svými kyselinkami kazí i nedozrálé ovoce.

4.Nejnapínavější chvíle

Naplněné bečky přikryjeme víkem nebo igelitovou folií a umístíme je do míst, kde nedochází k větším výkyvům teplot. Nádoby je dobré postavit na rošt nebo nějakým jiným způsobem tepelně izolovat.

Mapa palenic v Česku a okolních státech

Mapa pálenic v Česku a okolních státech

Během několika dnů začne lihové kvašení, při kterém uniká oxid uhličitý. Dužina se rozpadá, uvolňuje šťávu a konzistence se mění na tekutou.

Na povrch unikající kysličník strhává vzhůru pevné části, kterým se říká kvasný klobouk, koláč nebo taky deka. Pro vznikající kvas představuje ochranu – zabraňuje přístupu vzduchu i cizím mikroorganismům.

Letní ovoce obvykle kvasí 2 až 3 týdny, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) kvasí 8 až 12 týdnů.

5.Hlídejte deku a vůni

Kvašení je ukončeno, když už neuniká oxid uhličitý. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku. Kvas obvykle chytne pachuť. V tomto momentě se objednáváme na pálení.

Kvalitu kvasu hlídejte po celou dobu čichem, měl by mít ovocnou vůni. Nesmí mít ani náznak po kyselině octové anebo hnilobném pachu. Po vykvašení je vhodné nádoby uzavřít, aby se kvas nenakazil hmyzem a nenastalo octové kvašení.

Pokud dokážete zabránit přístupu vzduchu, můžete kvas v nízkých teplotách skladovat i několik týdnů, než na vás přijde v pálenici řada.

6.Co s tím kvasem

Počítejte s tím, že ze 100 litrů kvasu bývá asi 10 litrů 50% alkoholu. U švestek to může být o chlup víc, u jablek méně. Podle zákona si můžete pro svou potřebu nechat vypálit 30 litrů 100% alkoholu, tedy 60 litrů 50%.

Pálení obvykle trvá kolem dvou hodin, ve své pálenici se už domluvíte, kdy kvas můžete přivézt a kdy si máte přijet pro hotovou pálenku, jaké lahve doporučují.

Podívejte se na mapu pálenic na serveru Palenice.net, tam si najdete tu nejbližší. Asi nikoho nepřekvapí, že nejhustější síť je na Moravě.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Sousedské vztahy bývají velice křehké, proto se vyplatí vycházet si se sousedy...
Hluk, zápach či nedovolený pobyt. Jak řešit prohřešky zvířat u sousedů

Ne každý majitel rodinného domku je nadšený zahrádkář a chovatel. Někomu může vadit zápach z chlívku, jinému létající peří, dalšímu hlasité projevy drůbeže....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.