Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“

aktualizováno 
Když je nejhůř, i husa dobrá, notuje si Zdeněk Pohlreich, když k ní má připravit šoulet, což je v nejběžnější variaci hrách s kroupami. Dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! se nese ve znamení luštěnin.

Pohlreich se snaží, seč může, aby ukázal, že luštěniny nemusejí být nudným jídlem, ke kterému si mnozí nesou komplikovaný vztah už od školních jídelen. Zajímavé je, že tím mírným odbočením k huse (svatý Martin se blíží), se dopustil vítaného úkroku a vysvětlil, jak má vypadat šťáva z pečínky a hlavně jak jí dosáhnout.

Fotogalerie

V kuchařských knihách návod samozřejmě nechybí a zní takto nějak podobně: „Vyjmeme maso, pekáč postavíme na sporák, výpek vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova. Vzniklou jíšku podlijeme studenou vodou a provaříme alespoň 20 minut.“ Takto to popisuje například Roman Vaněk ve svých „Pokladech“.

Jenže pokud jste to někdy zkoušeli, málokdy máte to oko, abyste odhadli, jak tmavé to má být, jak to vypadá ve skutečnosti. Manipulujte také s horkým pekáčem na plotně, když už máte plotýnky zpola obsazené – v jednom hrnci se vaří knedlíky a ve druhém špenát.

Proto je Pohlreichova věta o zrzavém sosu tak důležitá. Protože ač se tu mluví o huse, aplikovat to můžete i na vejpečky, vepřové na kmíně, moravského vrabce, prostě všude, kde potřebujete získat silnou šťávu na přelití porce. A mnohdy to neumějí ani v hospodě – pomáhají si prefabrikovanou šťávou v prášku.

Šoulet

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je šábes.

Je to směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího.

Česká kuchyně si ho upravila. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Společným nadále zůstává česnek.

Jako první si uvolněte místo na plotně a slijte veškerou šťávu do rendlíku. Přiveďte k varu. Cílem je odvařit vodu ze šťávy. Že je voda pryč, poznáte podle zvuků, poslouchejte, jak zní prskání.

Pak opatrně slijte sádlo a v hrnci nechte jen ten výpek. Pak už můžete výpek zaprášit moukou a dotmava orestovat. Anebo můžete použít studenou jíšku z lednice, jestli si ji schováváte pro podobné příležitosti. S jíškou nebude provaření trvat tak dlouho.

Nakonec už stačí šťávu jen přecedit a můžete podávat. A co víc nás čeká? Nápady z hrachu, čočky, cizrny i fazolí podané tak, aby vás přilákaly vyzkoušet.

Osmý díl Teď vaří šéf! se vysílá v neděli v podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Najdete na iDNES.cz